Red Hat „gura“ open source cloud

Red Hat „gura“ open source cloud

Foto: Fotolia (ilustracija)

Softverski div Red Hat poznat po svojim linux distribucijama, pokrenuo je zajednicu za što bolje prihvaćanje i distribuiranje OpenStack besplatne cloud tehnologije. RDO (Red Hat Distribution for OpenStack), koji je predstavljen u ponedjeljak na OpenStack samitu u američkom Portlandu, je besplatan community-supported distribucijski kanal OpenStack tehnologije koja je bazirana na Red Hat Enterprise Linux (RHEL) i Fedora sustavu.

OpenStack je zamišljen kao besplatan sustav dizajniran za „on-demand“   pružanje kompjuterskih, mrežnih i usluga pohrane podataka. Red Hatov glavni tehnološki direktor Brian Stevens izjavio je u ponedjeljak da u potpunosti podržavaju OpenStack sustav kroz razvoj softvera i uz pomoć zajednice, te je izrazio uzbuđenje oko daljnjeg razvoja tehnologije uz pomoć zajednice kroz RDO distribucijski sustav.

RDO se zasniva na osnovnim OpenStack komponentama koje uključuju Nova, Glance, Keystone, Cinder, Quantum, Swift i Horizon servise. Kako bi pojednostavnili instalaciju Red Hat proizveo je instalacijski alat pod nazivom PackStack.

Organizacija je dopustila pregled Enterprise izdanja OpenStack sustava svima koji su se prijavili na ranu adaptaciju Enterprise izdanja, dok će se u komercijalnoj ponudi naći će ovoga ljeta.

Dok projekt sazrijeva najveći problem predstavlja širenje OpenStack infrastrukture na tržištu, što Red Hat namjerava riješiti kroz RDO sustav distribucije. Također, Red Hat je u ponedjeljak najavio i stvaranje OpenStack Cloud partnerske mreže u svrhu što boljeg i bržeg širenja Red Hat cloud infrastrukture. Ovog mjeseca u opticaj je puštena nova verzija pod nazivom Grizzly, u čiji je razvoj najviše doprinosa dao upravo Red Hat.

Još iz kategorije

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

20.01.2021. komentiraj

Kada dođe velika kriza poput pandemije, a onda se zaredaju i potresi jedan u proljeće drugi na samom kraju godine, pa kada tome pridodate i prodaju velikoj američkoj korporaciji jednoj od najvećih u svijetu u segmentu podatkovnih centara jasno je da je godina bila sve samo ne obična. Upravo o tome razgovarali smo s direktorom Interxion Hrvatska, nekad Altus IT-em Goranom Đoreskim koji ističe kako je kriza povećala opterećenje na telekomunikacije i podatkovne centre.

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

20.01.2021. komentiraj

U svijetu uređivanja fotografija, pojmom “umjetna inteligencija” podosta se “razbacuje” posljednjih godina, ali ono što profesionalne fotografe uistinu zanima jest radi li tako nešto ili ne. Kad se radi o PortraitPro 21, svakako radi.

Microsoft još jedan korak bliže prebacivanju svih usluga na svoj Azure cloud

Microsoft još jedan korak bliže prebacivanju svih usluga na svoj Azure cloud

19.01.2021. komentiraj

Microsoft prije pet godina još uvijek nije pokretao neke od glavnih usluga na svom Azure cloudu iako je prije deset godina postavljen cilj za postići upravo to. Ali, nakon podosta kašnjenja, čini se da je plan uspio i da će Microsoft kroz Azure imati sve, pa i Office 365.