Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

U Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

„Različiti tržišni segmenti u Hrvatskoj generirali su rastuće i različite potrebe digitalizacije proizvoda, usluga i procesa što je stvarni potencijal za nove digitalne proizvode domaće ICT industrije. Većina banaka je tijekom 2019. plasirala nove proizvode mobilnog digitalnog bankarstva koji smanjuju potrebu interakcije s klijentima u uredima, a uskoro očekujemo vidjeti prve proizvode Big Tech bankarstva zasnovanog na suradnji tehnoloških giganata - Facebooka, Googlea i Amazona - s velikim bankama“, ističe Barišić.

Telekomi s jedne strane moraju investirati izgradnju široko-pojasne optičke infrastrukture, modernizaciju i podizanje kapaciteta mobilnih mreža, da bi s druge strane tržištu ponudili kompletne pakete digitalnih usluga zainteresiranim kupcima, pojašnjava dalje Barišić i dodaje da je država ubrzala povlačenje EU sredstava i osjetno je investirano u stvaranje državnog oblaka, nadzor i zaštitu državne granice, projekt e-škola, modernizaciju pravosudnog sustava, informacijske sustave za isplatu i kontrolu poticaja u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Ipak na kraju upozorava da je za 2020. najavljeno je usporavanje globalne ekonomije koje je već primjetno u automobilskoj, građevinskoj, kemijskoj industriji, ali i u bankarstvu i telekomunikacijama. Uz to, napominje Barišić, 2020. je izborna godina, a takve godine u pravilu dovode do usporavanja procesa donošenja odluka te investicija i potrošnje na digitalizaciju i informacijske tehnologije.

 

Još iz kategorije

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

30.06.2020. komentiraj

Microsoft je još u studenome 2017. sklopio partnerstva s velikanima na području zaštite na internetu kako bi integrirao njihov način prepoznavanja prijetnji, ali i samu postojeću bazu koju imaju, unutar svog Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), a novitet je da napokon postoji verzija za Ubuntu i sve Linuxove distrose.

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

30.06.2020. komentiraj

S više od 28 godina iskustva i globalnim poslovanjem, IN2 grupa jedan je od regionalnih lidera u razvoju softvera za čitav niz poslovnih grana. Osim razvoja rješenja za postojeća i nova poslovna područja te digitalnih rješenja, IN2 pruža usluge IT konzaltinga, implementacije vlastitih i standardnih rješenja te sistemske podrške primijenjenim rješenjima. IN2 grupa dio je Constellation Software Inc koji surađuje s preko 125.000 klijenata u više od 100 zemalja. Njihov projekt za Hrvatsku gospodarsku komoru nazvan Digitalna komora bio je povod za razgovor s Davorom Vinčićem direktorom projekta iz Sektora za gospodarstvo IN2. Ukupna vrijednost projekta je 28.7 milijuna kuna od čega 85 posto, odnosno 24.4 milijuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto HGK kao korisnik projekta. Digitalna komora trenutno ima preko 25.000 registriranih korisnika.

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

30.06.2020. komentiraj

Iako je potencijal štete zbog vanjskih hakerskih napada alarmantan, sve su opasnije unutarnje prijetnje jer predstavljaju sigurnosni aspekt koji je teško nadzirati i kontrolirati.  Stručnjaci tvrtke Schneider Electric mogu pomoći umanjiti rizik potencijalnih insajderskih napada.