Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

U Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

„Različiti tržišni segmenti u Hrvatskoj generirali su rastuće i različite potrebe digitalizacije proizvoda, usluga i procesa što je stvarni potencijal za nove digitalne proizvode domaće ICT industrije. Većina banaka je tijekom 2019. plasirala nove proizvode mobilnog digitalnog bankarstva koji smanjuju potrebu interakcije s klijentima u uredima, a uskoro očekujemo vidjeti prve proizvode Big Tech bankarstva zasnovanog na suradnji tehnoloških giganata - Facebooka, Googlea i Amazona - s velikim bankama“, ističe Barišić.

Telekomi s jedne strane moraju investirati izgradnju široko-pojasne optičke infrastrukture, modernizaciju i podizanje kapaciteta mobilnih mreža, da bi s druge strane tržištu ponudili kompletne pakete digitalnih usluga zainteresiranim kupcima, pojašnjava dalje Barišić i dodaje da je država ubrzala povlačenje EU sredstava i osjetno je investirano u stvaranje državnog oblaka, nadzor i zaštitu državne granice, projekt e-škola, modernizaciju pravosudnog sustava, informacijske sustave za isplatu i kontrolu poticaja u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Ipak na kraju upozorava da je za 2020. najavljeno je usporavanje globalne ekonomije koje je već primjetno u automobilskoj, građevinskoj, kemijskoj industriji, ali i u bankarstvu i telekomunikacijama. Uz to, napominje Barišić, 2020. je izborna godina, a takve godine u pravilu dovode do usporavanja procesa donošenja odluka te investicija i potrošnje na digitalizaciju i informacijske tehnologije.

 

Još iz kategorije

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.