Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

U Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

„Različiti tržišni segmenti u Hrvatskoj generirali su rastuće i različite potrebe digitalizacije proizvoda, usluga i procesa što je stvarni potencijal za nove digitalne proizvode domaće ICT industrije. Većina banaka je tijekom 2019. plasirala nove proizvode mobilnog digitalnog bankarstva koji smanjuju potrebu interakcije s klijentima u uredima, a uskoro očekujemo vidjeti prve proizvode Big Tech bankarstva zasnovanog na suradnji tehnoloških giganata - Facebooka, Googlea i Amazona - s velikim bankama“, ističe Barišić.

Telekomi s jedne strane moraju investirati izgradnju široko-pojasne optičke infrastrukture, modernizaciju i podizanje kapaciteta mobilnih mreža, da bi s druge strane tržištu ponudili kompletne pakete digitalnih usluga zainteresiranim kupcima, pojašnjava dalje Barišić i dodaje da je država ubrzala povlačenje EU sredstava i osjetno je investirano u stvaranje državnog oblaka, nadzor i zaštitu državne granice, projekt e-škola, modernizaciju pravosudnog sustava, informacijske sustave za isplatu i kontrolu poticaja u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Ipak na kraju upozorava da je za 2020. najavljeno je usporavanje globalne ekonomije koje je već primjetno u automobilskoj, građevinskoj, kemijskoj industriji, ali i u bankarstvu i telekomunikacijama. Uz to, napominje Barišić, 2020. je izborna godina, a takve godine u pravilu dovode do usporavanja procesa donošenja odluka te investicija i potrošnje na digitalizaciju i informacijske tehnologije.

 

Još iz kategorije

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

16.02.2020. komentiraj

Microsoft je doživio manji udarac nakon što se doznalo da IBM za korporativu komunikaciju svojih više od 350.000 zaposlenih bira Slack ispred Teamsa. U trenucima kad se dva konkurentska alata bore za prevlast na tržištu, dobiti takvog klijenta od iznimne je važnosti.

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

15.02.2020. komentiraj

Schneider Electric predstavio je prvu verziju Easy UPS 3M trofaznog neprekidnog napajanja (UPS) sa 60 i 80 kVA (400V) internim baterijskim modulima velikog kapaciteta. Easy UPS 3M UPS utjelovljenje je jednostavnosti, jer je jednostavan za instalaciju, jednostavan za uporabu i jednostavan za održavanje., osiguravajući malim i srednjim poduzećima kontinuitet poslovanja i čineći ga izvanredno prikladnim kako za podatkovne centre, tako i za industrijska okruženja.

Windaysi donose primjere iz prakse

Windaysi donose primjere iz prakse

12.02.2020. komentiraj

Povodom skorog održavanja najveće domaće IT konferencije Windays porazgovarali smo s direktoricom Microsoft Hrvatska Tatjanom Skoko o tome što konferencija donosi povodom dvadeset godina postojanja, ali i što je Microsoft promijenio posljednjih godina.