Rakuten Viber uvodi plaćanje chatbotovima i ulazi na tržište financijskih tehnologija

Rakuten Viber uvodi plaćanje chatbotovima i ulazi na tržište financijskih tehnologija

Rakuten Viber povodom 10 godina postojanja uvodi novu uslugu Chatbot Payments te najavljuje širenje na tržište financijskih tehnologija. Osim standardnih messaging funkcionalnosti, korisnici Vibera odsad će platformu moći koristiti i za kupovinu proizvoda i usluga, a za plaćanje će im na raspolaganju biti Google Pay ili neki drugi nativni oblik mobilnog novčanika.

Ovaj potez predstavlja prekretnicu u Viberovom širenju ponude van okvira samog messaginga, a kompanija nastavlja razvijati platformu koja pokriva sve potrebe svojih korisnika, uz već priznatu besprijekornu zaštitu privatnosti. Usluga će u početnoj fazi biti aktivirana na ukrajinskom tržištu, a Viber je tijekom 2021. planira postepeno uvoditi i u ostale zemlje.

Kako društvene platforme i instant messaging rastu i razvijaju se, korisnici očekuju i dodatne usluge koje se ne svode samo na emotikone, GIF-ove i video pozive. Zašto koristiti 20 različitih appova za društvene mreže, plaćanje, i dostavu hrane i to sve uz već postojećih pet različitih appova koje koristimo za slanje poruka? Već 2017. godine, 64 % "millenialsa" iskazalo je interes za P2P rješenja u messaging aplikacijama. Taj je postotak otad samo rastao, a pandemija je dodatno ubrzala potrebu za kvalitetnim rješenjima pomoću kojih ćemo gotovo sve moći obavljati online. Viber je prepoznao tu potrebu i najavio širenje ponude svojih usluga u smjeru financijskih tehnologija - usluga digitalnog plaćanja koju će nuditi posebno će adresirati očuvanje korisničke privatnosti.

Viberova usluga Chatbot Payments korisnicima će omogućiti kupovinu proizvoda i usluga na siguran način, izravno kroz autorizirane chatbotove trgovaca. Ukoliko to njihova banka podržava, korisnici u svoj nativni smartphone novčanik mogu dodati svoju kreditnu ili debitnu karticu, a opcija plaćanja postaje dostupna za svaki chatbot kreiran pomoću Viberovog nativnog chatbot app programerskog sučelja (API). Sa strane trgovaca, tvrtke koje žele primati uplate jednostavno se povežu s pružateljem platnih usluga koji podržava ovaj oblik plaćanja, kreiraju chatbota na Viberu i omoguće plaćanje kroz njega. Viberova chatbot platforma ima nekoliko ključnih prednosti:

Viber će kroz idućih mjesec dana surađivati s pouzdanim bot developerima i pružateljima platnih usluga kako bi nova funkcionalnost bila što prije dostupna. Osim u Ukrajini, Viber Chatbot Payments planira aktivirati i na ostalim tržištima početkom iduće godine.

“Izrazito smo ponosni što se Viber razvija i van okvira samog messaginga i na svjetskoj se razini pozicionira kao integralna platforma koja svoje korisnike cijeni kao ljude, a ne kao publiku za oglase. Privatnost i sigurnost korisnika od najveće su važnosti. To ne vrijedi samo kod prijenosa informacija putem poruka, već i kod plaćanja i drugih aspekata digitalne komunikacije. Naša je misija korisnicima osigurati pristup sigurnoj alternativi za upravljanje svojim plaćanjem“, izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera.