Prvo izdanje dužničkog instrumenta na europskom tržištu koje se u cijelosti temelji na blockchain tehnologiji

Prvo izdanje dužničkog instrumenta na europskom tržištu koje se u cijelosti temelji na blockchain tehnologiji

Foto: DepositPhotos

Erste Group i ASFINAG uspjeli su putem blockchain platforme obaviti prvo europsko izdanje dužničkog instrumenta koje je u potpunosti digitalno. ASFINAG-ovo izdanje SSD-a (njem. Schuldscheindarlehen) nominalnog iznosa 20 milijuna eura uspješno je zaključeno početkom ovoga tjedna na novoj platformi Erste Groupa. Među ulagačima koji su upisali ovo izdanje austrijski su osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i DONAU Versicherung te austrijska regionalna banka Hypo Vorarlberg.

Uz primjenu blockchain tehnologije koja izdavateljima pruža veću učinkovitost, više transparentnosti i smanjen operativni rizik, ova će platforma proizvode kao što su SSD i slični proizvodi na tržištu kapitala zasigurno učiniti dostupnijima, a trgovanje njima efikasnijim, kako za korporativne izdavatelje tako i za institucionalne ulagatelje.

Izdanje ovog dužničkog instrumenta nominalnog iznosa 20 milijuna eura od strane ASFINAG-a, tvrtke koja gradi autoceste i brze ceste u Austriji te njima upravlja, obavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju platforme za digitalna izdanja koju je Erste Group razvila koristeći Hyperledger Fabric, Linux Foundation platformu za korporativne transakcije zasnovane na ovoj tehnologiji. Sve aktivnosti oko ovog izdanja obavljene su na platformi Erste Groupa, a bez standardne papirologije i fizičkih potpisa.

Umjesto toga, proces u kojem su sudjelovali ASFINAG kao izdavatelj, Erste Group kao vodeći aranžer izdanja te Wiener Städtische Versicherung, DONAU Versicherung i Hypo Vorarlberg kao ulagači u cijelosti je obavljen digitalno, od distribucije, preko dodjele do realizacije ugovora o SSD-u.

Sekunde umjesto sati, zahvaljujući blockchainu

Zahvaljujući tehnologiji lanca blokova – blockchainu, koraci koje je potrebno obaviti radi kreiranja i provedbe transakcijske dokumentacije, što je inače posao od nekoliko dana kada se radi o izdanju SSD-a, sada traju tek nekoliko sekundi.

Uz to što značajno smanjuje administrativno opterećenje vezano uz takve transakcije, korištenje ove platforme temeljene na tehnologiji blockchaina u potpunosti uključuje sudionike i ispunjava njihova očekivanja o poštivanju bankarske tajne. Erste Group strukturu je platforme ostavila otvorenom kako bi joj se u budućnosti mogle priključiti i druge banke te platforme.

SSD-i nude jasne koristi

SSD je dužnički instrument koji je dobro poznat u Europi, gdje je tržište ovim instrumentom vrijedno više od 100 milijardi eura. Iako je SSD najpopularniji na njemačkome govornom području, tržište SSD-a posljednjih se godina intenzivno internacionalizira, pri čemu poljske, mađarske i češke tvrtke realiziraju svoja inauguralna izdanja.

SSD (njem. Schuldscheindarlehen) ima elemente i kredita i obveznice, a podrazumijeva bilateralne, neregistrirane ugovore o zajmu bez dodijeljenog investicijskog rejtinga (uglavnom)  koji se realiziraju izravno sa institucionalnim ulagačima; SSD-i se ne mogu izlistati na burzi. T

ipično strukturirani kao neosigurani i nepodređeni instrumenti, SSD-i obično imaju manji volumen izdanja koji je znatno manji nego što je slučaj sa sindiciranim kreditima ili korporativnim obveznicama. Osim toga, izdanje SSD-a obično se pripremi za manje vremena i uz manje papirologije nego što je to potrebno kod drugih instrumenata.

Prednosti tehnologije blockchaina

Blockchain tehnologija pruža nov način pohrane podataka o transakcijama koji se ne mogu mijenjati na odijeljenim računalima, pri čemu je sigurnost podataka osigurana kriptografskim procesima. Svaki lanac blokova počinje novom mrežom čiji su članovi međusobno povezani te na siguran način preko interneta razmjenjuju podatke i sredstva. Osim toga, način na koji su lanci blokova strukturirani je transparentan i omogućava provjere, budući da sve pojedinačne transakcije moraju biti potvrđene od većine sudionika u mreži.

Ova tehnologija posebno je zanimljiva mnogim sektorima, uključujući i financijski sektor, jer u budućnosti nudi mogućnost bržeg, jednostavnijeg, transparentnijeg i jeftinijeg obavljanja svih vrsta transakcija.

Način na koji je Erste Group ovu tehnologiju primijenila u svoju platforme za SSD temelji se na projektu Hyperledger Fabric Linux Zaklade, koji koristi tzv. container tehnologiju za prihvat pametnih ugovora (engl. chaincode) koji uključuju aplikacijsku logiku cijelog sustava.

Erste Group pritom je za pravne savjete koristila usluge Wolf Theissa, s obzirom da se kod ovoga izdanja radi o novoj primjeni procesa temeljenog na tehnologiji blockchaina, dok su konzultanti iz d-finea pružili usluge savjetovanja u vezi dizajna i implementacije ove platforme.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.