Prvo izdanje dužničkog instrumenta na europskom tržištu koje se u cijelosti temelji na blockchain tehnologiji

Prvo izdanje dužničkog instrumenta na europskom tržištu koje se u cijelosti temelji na blockchain tehnologiji

Foto: DepositPhotos

Erste Group i ASFINAG uspjeli su putem blockchain platforme obaviti prvo europsko izdanje dužničkog instrumenta koje je u potpunosti digitalno. ASFINAG-ovo izdanje SSD-a (njem. Schuldscheindarlehen) nominalnog iznosa 20 milijuna eura uspješno je zaključeno početkom ovoga tjedna na novoj platformi Erste Groupa. Među ulagačima koji su upisali ovo izdanje austrijski su osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i DONAU Versicherung te austrijska regionalna banka Hypo Vorarlberg.

Uz primjenu blockchain tehnologije koja izdavateljima pruža veću učinkovitost, više transparentnosti i smanjen operativni rizik, ova će platforma proizvode kao što su SSD i slični proizvodi na tržištu kapitala zasigurno učiniti dostupnijima, a trgovanje njima efikasnijim, kako za korporativne izdavatelje tako i za institucionalne ulagatelje.

Izdanje ovog dužničkog instrumenta nominalnog iznosa 20 milijuna eura od strane ASFINAG-a, tvrtke koja gradi autoceste i brze ceste u Austriji te njima upravlja, obavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju platforme za digitalna izdanja koju je Erste Group razvila koristeći Hyperledger Fabric, Linux Foundation platformu za korporativne transakcije zasnovane na ovoj tehnologiji. Sve aktivnosti oko ovog izdanja obavljene su na platformi Erste Groupa, a bez standardne papirologije i fizičkih potpisa.

Umjesto toga, proces u kojem su sudjelovali ASFINAG kao izdavatelj, Erste Group kao vodeći aranžer izdanja te Wiener Städtische Versicherung, DONAU Versicherung i Hypo Vorarlberg kao ulagači u cijelosti je obavljen digitalno, od distribucije, preko dodjele do realizacije ugovora o SSD-u.

Sekunde umjesto sati, zahvaljujući blockchainu

Zahvaljujući tehnologiji lanca blokova – blockchainu, koraci koje je potrebno obaviti radi kreiranja i provedbe transakcijske dokumentacije, što je inače posao od nekoliko dana kada se radi o izdanju SSD-a, sada traju tek nekoliko sekundi.

Uz to što značajno smanjuje administrativno opterećenje vezano uz takve transakcije, korištenje ove platforme temeljene na tehnologiji blockchaina u potpunosti uključuje sudionike i ispunjava njihova očekivanja o poštivanju bankarske tajne. Erste Group strukturu je platforme ostavila otvorenom kako bi joj se u budućnosti mogle priključiti i druge banke te platforme.

SSD-i nude jasne koristi

SSD je dužnički instrument koji je dobro poznat u Europi, gdje je tržište ovim instrumentom vrijedno više od 100 milijardi eura. Iako je SSD najpopularniji na njemačkome govornom području, tržište SSD-a posljednjih se godina intenzivno internacionalizira, pri čemu poljske, mađarske i češke tvrtke realiziraju svoja inauguralna izdanja.

SSD (njem. Schuldscheindarlehen) ima elemente i kredita i obveznice, a podrazumijeva bilateralne, neregistrirane ugovore o zajmu bez dodijeljenog investicijskog rejtinga (uglavnom)  koji se realiziraju izravno sa institucionalnim ulagačima; SSD-i se ne mogu izlistati na burzi. T

ipično strukturirani kao neosigurani i nepodređeni instrumenti, SSD-i obično imaju manji volumen izdanja koji je znatno manji nego što je slučaj sa sindiciranim kreditima ili korporativnim obveznicama. Osim toga, izdanje SSD-a obično se pripremi za manje vremena i uz manje papirologije nego što je to potrebno kod drugih instrumenata.

Prednosti tehnologije blockchaina

Blockchain tehnologija pruža nov način pohrane podataka o transakcijama koji se ne mogu mijenjati na odijeljenim računalima, pri čemu je sigurnost podataka osigurana kriptografskim procesima. Svaki lanac blokova počinje novom mrežom čiji su članovi međusobno povezani te na siguran način preko interneta razmjenjuju podatke i sredstva. Osim toga, način na koji su lanci blokova strukturirani je transparentan i omogućava provjere, budući da sve pojedinačne transakcije moraju biti potvrđene od većine sudionika u mreži.

Ova tehnologija posebno je zanimljiva mnogim sektorima, uključujući i financijski sektor, jer u budućnosti nudi mogućnost bržeg, jednostavnijeg, transparentnijeg i jeftinijeg obavljanja svih vrsta transakcija.

Način na koji je Erste Group ovu tehnologiju primijenila u svoju platforme za SSD temelji se na projektu Hyperledger Fabric Linux Zaklade, koji koristi tzv. container tehnologiju za prihvat pametnih ugovora (engl. chaincode) koji uključuju aplikacijsku logiku cijelog sustava.

Erste Group pritom je za pravne savjete koristila usluge Wolf Theissa, s obzirom da se kod ovoga izdanja radi o novoj primjeni procesa temeljenog na tehnologiji blockchaina, dok su konzultanti iz d-finea pružili usluge savjetovanja u vezi dizajna i implementacije ove platforme.

Još iz kategorije

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

22.02.2019. komentiraj

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019. komentiraj

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji. Svoj šesti globalni ured otvorili su u New Yorku, digitalnom hubu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ured se nalazi u središtu New Yorka, točnije na Manhattanu, a osim te lokacije Q posluje još i iz Züricha, Osla, Belfasta, Los Angelesa te Zagreba, gdje se nalazi sjedište kompanije.

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.