Prošle godine u EU startupove investirano 40 milijardi dolara

Prošle godine u EU startupove investirano 40 milijardi dolara

Trenutno, EU27 broji više od 80 tisuća startupova, od kojih je 51 jednorog. Investicije u europske startupove iznosile su preko 41 milijardu dolara u 2020. godini, u odnosu na 36,6 milijardi godinu ranije. U prvom kvartalu 2021. godine zabilježeno je 27 inovativnih europskih kompanija koje su ostvarile valuaciju od preko milijarde USD prilikom svoje posljednje investicijske runde. Na prvi pogled, ovo su vrlo pozitivne vijesti. Međutim, kada se pogleda pobliže, samo 7 od tih kompanija je zaista prisutno u EU27 i ostat će u sklopu Europske Unije nakon zatvaranja investicije, što oslikava znatno lošiju situaciju. U istom periodu, u SAD-u je nastalo 67 novih jednoroga.

„Nema razloga zašto Europa ne bi bila bolja od Amerike i Kine u stvaranju jednoroga. Zaista vjerujem da možemo 10x povećati broj jednoroga u narednih 10 godina. Pogledajte samo Estoniju, oni to već rade“, ističe Peter Vesterbacka, FinEst Bay Area.

Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel sudjelovala je na EU Startup Summitu s predstavnicima startup ekosustava putem video konferencije. Tijekom Summita, povjerenica Gabriel dobila je procjenu trenutnih startup i scaleup okruženja diljem Europe. Također će govorilo i o akcijskom planu koji uključuje niz preporuka kroz ključna područja kao što su edukacija, talent, raznolikost (diversity), porezne olakšice, dioničke opcije (stock options) i javna nabava. Cilj grupe je prenijeti Europskoj komisiji kako može dalje podržati i promovirati europski startup ekosustav te povećati broj radnih mjesta, inovacije i izvoz u narednom desetljeću.

„Imamo izvrsne primjere najboljih praksi u različitim dijelovima Europe. Trebamo Europsku komisiju kao partnera da bismo ih primijenili na cijelu Europu. Trebamo europsku inovacijsku koheziju“, objašnjava Markéta Přenosilová, CzechInvest

Summit s povjerenicom Gabriel smatra se kritičnim za ostvarivanje ambicija grupe za transformaciju Europe u vodeću globalnu pokretačku silu za inovacije i za desetorostruko povećanje broja jednoroga u EU tijekom idućeg desetljeća.

„Uvjerena sam da, ako predstavnici ekosustava i politike rade zajedno, možemo zaista stvoriti Pan-EU inovacijski ekosustav koji će pomoći novim generacijama inovatora i poduzetnika da skaliraju svoje poslovanje i postanu tehnološki šampioni koji će pomoći Europi u zelenijem i digitalnom covid oporavku“, ističe europska povjerenica.

„Da bismo ispunili svoje ambicije, trebamo intenzivnu suradnju, zajedničke definicije i semafor koji se temelji na dobrim podacima i osigurava odgovornost političkih donositelja odluka“, objašnjava Markus Raunig, AustrianStartups

„Unatrag nepunih godinu dana svjedočili smo nizu nevjerojatnih uspjeha hrvatskih startupova te sad imamo čak dva jednoroga. Međutim, njihovi uspjesi nisu rezultat podupirućeg startup ekosustava, jer on kod nas ne postoji. Ali zamislite što bismo tek sve mogli ostvariti kada bismo ga zapravo imali“, kaže komentirajući što za Hrvatsku znači ova inicijativa, predstavnica naših startupova Hajdi Ćenan iz CroAI

Tema 1: Definicije i podaci

Da bi se ispravno (pr)ocijenio rast startupova i ojačao EU startup ekosustav, bitno je da postoje dogovorene definicije relevantnih grupa unutar sektora, čiji bi se rast pratio kroz vrijeme koristeći podatke prikupljene od svake države članice.

Pridružene radnje: usuglašene definicije ključnih pojmova, uspostavljanje paneuropske taksonomije podataka, mjere prikupljanja podataka, poboljšan pristup podacima javnih tijela (open data).

Tema 2: Talent

Aktivni startup ekosustav treba obilan izvor talentiranih pojedinaca. Iz tog razloga talent mora se njegovati u svim dobnim skupinama i spolovima bez diskriminacije, kako bi se osiguralo da su startup osnivači(ce) u EU spremni za izazove sutrašnjice.

Pridružene radnje: Edukacije o poduzetništvu za djecu/mlade, ohrabrivanje studenata da pokrenu vlastiti biznis, podrška poduzetnicama, stvaranje kreativnih centara/fablabs, osiguravanje jednakih inovacijskih prilika neovisno o lokaciji.

Tema 3: Ekosustavi

Startupovi su dio većeg sustava u kojem su i organizacije i sudionici poput sveučilišta, vlade, investitora, podržavajućih organizacija (poput akceleratora, inkubatora, co-working prostora, itd.), istraživačkih organizacija, pružatelja usluga (npr. pravnih i financijskih) i velikih korporacija. Posljednja kategorija uključuje i velike međunarodne tehnološke kompanije koje ekosustavu donose drukčiju kvalitetu u odnosu na tradicionalne korporacije. One privlače najbolji IT talent, donose profesionalnost, stvaraju mogućnost zaposlenja osnivači(ca)ma startupova koji nisu uspjeli te su ujedno često i izvor novih startup osnivač(ic)a.

Od iznimne je važnosti njegovati suradnju svih ovih aktera kako bi se kreirale sinergije. Snažan ekosustav i snažni startupovi idu ruku pod ruku.

Pridružene radnje su adopcija politike javne nabave u EU koja je pogodna za startupove (startup-friendly) s proporcijom EU budžeta za nabavu dobara i usluga koje bi bile pružene od strane EU startupova (javna nabava iznosi 18% europskog BDP-a, mora se osigurati da ovaj važan izvor sredstava bude omogućen i startupovima baziranim u EU), poticanje otvorenih inovacija, poticanje deep tech pristupa u poduzetništvu, kreacija vodećih projekata koji povezuju i pozivaju aktere u startup ekosustavima da adresiraju europske izazove (npr. klimatske promjene, mobilnost, itd.), olakšavanje prekograničnih investicija.

Tema 4: Savjetovanje država članica u kreiranju politika

Postoji snažna potreba za usklađenošću u kreiranju politika za startupove na razini EU. Stoga bi Europska komisija trebala pružiti državama članicama podršku u provedbi politika prilagođenih startupovima. Također, Komisija bi trebala voditi vlastitim primjerom i prezentirati koordiniranu Startup politiku kroz DG Grow, DG RTDI, DG CNECT, DG DIGIT, FISMA, COMP, itd., integriranu u Green Deal i Digitisation Strategy.

Pridružene radnje su porezne olakšice za rast, ukidanje porezne pristranosti koja favorizira dug nad kapitalom, bolji tretman opcija dionica za zaposlenike (ESOP), implementacija Pan-europske Startup vize („Startup Green Card“), adresiranje trenutnih slabosti u zakonima vezano za nesolventnost i ponovo pokretanje poslovanja (trenutni zakoni o nesolventnosti predstavljaju dugogodišnji uteg osnivačima i sprečavaju ih da prijeđu na sljedeći poslovni poduhvat).

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.