Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ova kriza pokazala je prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira, pojašnjava za ICTbusiness.info Tomislav Balun, Country Leader, IBM Croatia.

Prema njegovim riječima sve se polako okreće hibridnom oblaku, a fokus u Hrvatskoj bio im je u sektorima javne uprave, telekomunikacija, financijskog sektora i maloprodaje.

Kakvim ocjenjujete prošlu poslovnu 2021. godinu?

Prošle godine tvrtke su naglo morale suočiti s ‘novom normalnošću’. Vidjeli smo ogromno ubrzanje digitalnih transformacija u organizacijama, gdje su digitalne tehnologije bile ključne za kontinuitet poslovanja i produktivnost u teškim situacijama. 2021 godina također je donijela promjene u radnim procesima. Naime, industrije su sve više suočene s ispreplitanjem fizičkog i digitalnog svijeta, što je IT-u dalo još veći značaj. Područje usluga u računalnom oblaku postalo je sve složenije pa su tvrtke tražile partnere od povjerenja koji će osigurati najsigurniji prijenos njihovog poslovanja u računalni oblak. Učinci pandemije, s jedne strane jasno su pokazali prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira.

Po čemu će te ju pamtiti, što je bilo ključno?

Za IBM u Hrvatskoj fokus je bio partnerstvo i podrška našim klijentima iz različitih industrijskih sektora kao što su javna uprava, telekomunikacije, financijski sektor i maloprodaja, na njihovim transformacijama prema računalnom oblaku. Mnogi od njih strateški su migrirali radna opterećenja jer su prihvatili modernizaciju – određujući koji dio radno opterećenje ide kamo. Pomogli smo im pripremiti aplikacije, njihove timove i tehnologiju za digitalnu budućnost u svijetu hibridnog oblaka. Također, 2020. godine IBM je najavio da ulaže milijardu dolara u brzo širenje svog partnerskog ekosustava jer izoštrava svoj fokus na hibridni oblak i umjetnu inteligenciju (AI). U skladu s globalnom strategijom proširili smo partnersku mrežu u Hrvatskoj kako bi naši partneri mogli imati puno veću ulogu u ispunjavanju zahtjeva naših klijenata.

Kakva su očekivanja za ovu godinu?

Očekujemo zanimljivu godinu - Gartner predviđa rast ICT tržišta od 3,6 posto za 2022. godinu, što je najviše u posljednjem desetljeću. Digitalne transformacije tvrtki u punom su jeku; ulaganja u računalni oblak, umjetnu inteligenciju i sigurnost su u prvom planu, a 5G dolazi u prvi plan. Napominjemo da tvrtke ubrzavaju uvođenje hibridnog, multi-cloud poslovnog modela, a sve je veća potražnja za nišnim oblacima - Industry Clouds - koji osiguravaju usklađenost u reguliranim industrijama kao što su financijski i javni sektor. U području sigurnosnih rješenja trendovi ističu važnost infrastrukture izgrađene na „zero trust“ principima. To s uvođenjem rješenja umjetne inteligencije igra ključnu ulogu u zaštiti podataka i obrani od cyber napada. U IBM-u imamo vodeća rješenja i stručnjake u tim područjima, kao i široku partnersku mrežu u Hrvatskoj - zajedno ćemo podržati naše klijente u upravljanju i implementaciji novih usluga prilagođenih njihovim poslovnim potrebama.

Još iz kategorije

Snažni Canonovi objektivi za 4K televiziju

Snažni Canonovi objektivi za 4K televiziju

19.05.2022.

Canon Europe objavljuje predstavljanje svog najnovijeg televizijskog objektiva sa zumiranjem UHD DIGISUPER 122AF (UJ122x8.2B AF), koji nudi vrhunsku 4K kvalitetu slike s faktorom uvećanja od 122x što mu omogućava da postigne nevjerojatan raspon žarišne duljine od 8,2 do1000 mm (16,4 – 2000 mm s ugrađenim 2x konverterom).

Sigurnost aplikacija imperativ u svijetu koji funkcionira kao mobile first

Sigurnost aplikacija imperativ u svijetu koji funkcionira kao mobile first

19.05.2022.

S obzirom na 6,6 milijardi korisnika pametnih telefona diljem svijeta, što čini 83,7% ukupne populacije, mobilna industrija je utjecajnija no ikada. Rezultat mobile-first trenda je preko 2,56 milijuna dostupnih aplikacija na Google Play Store-u.

Epson predstavlja svoju najnoviju generaciju ultra-lakih 3LCD projektora visokog lumena na ISE-u

Epson predstavlja svoju najnoviju generaciju ultra-lakih 3LCD projektora visokog lumena na ISE-u

17.05.2022.

Epson lansirao je svoju najnoviju generaciju kompaktnih, učinkovitih i ultra-laganih 3LCD projektora visokog lumena. Projektori će biti izloženi na štandu 3J100 na ISE-u u svibnju.