Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću
Dražen Tomić / Tomich Productions

Ova kriza pokazala je prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira, pojašnjava za ICTbusiness.info Tomislav Balun, Country Leader, IBM Croatia.

Prema njegovim riječima sve se polako okreće hibridnom oblaku, a fokus u Hrvatskoj bio im je u sektorima javne uprave, telekomunikacija, financijskog sektora i maloprodaje.

Kakvim ocjenjujete prošlu poslovnu 2021. godinu?

Prošle godine tvrtke su naglo morale suočiti s ‘novom normalnošću’. Vidjeli smo ogromno ubrzanje digitalnih transformacija u organizacijama, gdje su digitalne tehnologije bile ključne za kontinuitet poslovanja i produktivnost u teškim situacijama. 2021 godina također je donijela promjene u radnim procesima. Naime, industrije su sve više suočene s ispreplitanjem fizičkog i digitalnog svijeta, što je IT-u dalo još veći značaj. Područje usluga u računalnom oblaku postalo je sve složenije pa su tvrtke tražile partnere od povjerenja koji će osigurati najsigurniji prijenos njihovog poslovanja u računalni oblak. Učinci pandemije, s jedne strane jasno su pokazali prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira.

Po čemu će te ju pamtiti, što je bilo ključno?

Za IBM u Hrvatskoj fokus je bio partnerstvo i podrška našim klijentima iz različitih industrijskih sektora kao što su javna uprava, telekomunikacije, financijski sektor i maloprodaja, na njihovim transformacijama prema računalnom oblaku. Mnogi od njih strateški su migrirali radna opterećenja jer su prihvatili modernizaciju - određujući koji dio radno opterećenje ide kamo. Pomogli smo im pripremiti aplikacije, njihove timove i tehnologiju za digitalnu budućnost u svijetu hibridnog oblaka. Također, 2020. godine IBM je najavio da ulaže milijardu dolara u brzo širenje svog partnerskog ekosustava jer izoštrava svoj fokus na hibridni oblak i umjetnu inteligenciju (AI). U skladu s globalnom strategijom proširili smo partnersku mrežu u Hrvatskoj kako bi naši partneri mogli imati puno veću ulogu u ispunjavanju zahtjeva naših klijenata.

Kakva su očekivanja za ovu godinu?

Očekujemo zanimljivu godinu - Gartner predviđa rast ICT tržišta od 3,6 posto za 2022. godinu, što je najviše u posljednjem desetljeću. Digitalne transformacije tvrtki u punom su jeku; ulaganja u računalni oblak, umjetnu inteligenciju i sigurnost su u prvom planu, a 5G dolazi u prvi plan. Napominjemo da tvrtke ubrzavaju uvođenje hibridnog, multi-cloud poslovnog modela, a sve je veća potražnja za nišnim oblacima - Industry Clouds - koji osiguravaju usklađenost u reguliranim industrijama kao što su financijski i javni sektor. U području sigurnosnih rješenja trendovi ističu važnost infrastrukture izgrađene na „zero trust“ principima. To s uvođenjem rješenja umjetne inteligencije igra ključnu ulogu u zaštiti podataka i obrani od cyber napada. U IBM-u imamo vodeća rješenja i stručnjake u tim područjima, kao i široku partnersku mrežu u Hrvatskoj - zajedno ćemo podržati naše klijente u upravljanju i implementaciji novih usluga prilagođenih njihovim poslovnim potrebama.