POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Productive nastavlja rast i po prihodima i po broju zaposlenih za čak 51 posto u 2023. godini

Productive nastavlja rast i po prihodima i po broju zaposlenih za čak 51 posto u 2023. godini
Tomislav Car, Productive
Dražen Tomić / Tomich Productions

Productive je jedna od rijetkih domaćih tvrtki i proizvoda koji se natječe na globalnom SaaS (Software as a Service) tržištu, procijenjenom na 197 milijardi dolara. Tvrtka razvija i prodaje softverski proizvod koji korisnicima, mahom marketinškim i softverskim agencijama, omogućuje vođenje poslovanja na jednom mjestu i praćenje profitabilnosti u stvarnom vremenu.

Budžetiranje projekata, planiranje opterećenja zaposlenika, praćenje vremena, baza znanja, vođenje godišnjih odmore te metrike i izvještaji - samo su dio funkcionalnosti koje proizvod nudi.

Bilježimo rast ARR-a (“annual recurring revenue” ponovljivi prihod) u 2023. godini i tako je godišnji na razini 56 posto. Potencijalna dobit nam je reinvestirana u rast i razvoj i projiciramo da će tako biti i u budućoj godini.

Kao tvrtka koja je “bootstrapped” (samofinancirana, bez vanjskih investitora) cilj nam je reinvestirati dobit dalje u rast broja korisnika, rast ponovljivog prihoda i veću buduću valuaciju kompanije.

Vodeća top 3 tržišta su nam redom Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Nizozemska. Primjećujemo doduše da se Australija približava 3.mjestu na tom popisu.

Od projekata u 2023. godini bilo je tu više velikih i bitnih projekata. Za početak, što se samog proizvoda tiče, naši samostalni produktni timovi su isporučili više od 150 novih poboljšanja i funkcionalnosti unutar proizvoda.

U odnosu na prethodnu godinu, broj zaposlenih nam je porastao za 51 posto u 2023. i sada brojimo 82 ljudi. Kako bi pratili taj rast, na jesen smo se preselili u novi ured kojeg nam je dizajnerski osmislila i uredila Brigada.

Kada govorimo o benefitima rada u Productiveu, tijekom srpnja i kolovoza smo se po drugi puta odlučili na četverodnevne radne tjedne. Dakle, radili smo od ponedjeljka do četvrtka, a plaće su ostale iste - kao da smo radili od ponedjeljka do petka.

Napomenuo bih da su za ovakvu vrstu rada potrebni trud i organizacija baš svih kako bi posao i dalje tekao “glatko”, odnosno da potrebe naših korisnika ne bi ni na koji način patile.

Dobili smo čak 3 nagrade “Najbolji poslodavac” - za najbolju srednje veliku tvrtku, najbolju IT kompaniju i “Best of Best” (najbolji od ukupno svih tvrtki). Za tvrtku koja praktički nije postojala na radaru IT scene u Hrvatskoj do unatrag 3-4 godine, smatram da je to veliki uspjeh.

Kao i do sad, u 2024. očekujemo rast u svakom pogledu. Kad sam pokrenuo Productive, osnovni cilj mi je bio boriti se s najjačim svjetskim igračima na ovom polju, a to uvjetuje da rastemo i postajemo sve bolji.

Početak godine će obilježiti velike nadogradnje naše platforme. Izdvojit ću samo tri takve.

Naš novi “Automation system” će omogućiti korisnicima da kreiraju potpuno automatizirane procese unutar Productivea, bez znanja programiranja.

Naš novi “Permission system” će pak korisnicima omogućiti definiranje potpuno fleksibilnih prava pristupa za njihove zaposlenike. Kako imamo korisnike koji imaju 10 ili 1000 zaposlenika, u smislu prilagodljivosti, njihove potrebe su potpuno različite.

I za kraj, “Productive AI” će bit set integriranih AI funkcionalnosti unutar Productivea koji će korisnicima ubrzavat ili olakšavat svakodnevne zadatke. Prvi od njih - upravljanje tekstom unutar našeg Docs proizvoda, će izaći kroz par tjedana.

Također, trenutno smo u procesu sigurnosnog certificiranja naše platforme na SOC2 standard. To je potez na koji smo se odlučili zbog sve češćih upita na tu temu od strane velikih korisnika.

Trudit ćemo se i dalje pružati ugodno i zdravo radno okruženje za sve kroz izazovan i smislen posao, kvalitetnu kompenzaciju (u vidu plaće i ESOP programa) te četverdodnevni radni tjedan ljeti.