Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

Građevinski sektor predstavlja industriju s puno opasnosti, imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika. Prisutnost raznih građevinskih materijala, kemijskih tvari, rad s velikim opterećenjima i na velikim visinama - između ostalog, dovodi do svakodnevne izloženosti opasnostima na radnom mjestu građevinskih radnika. Neke od najčešćih nesreća koje se događaju kao posljedica ovih rizika su padovi s velikih visina, spoticanje ili padanje na istoj razini, zarobljenost uslijed urušavanja ili pada objekata, pretrpljeni udarci padajućim ili letećim objektom, ozljede uzrokovane rukovanjem teškim strojevima, podizanjem ili nošenjem tereta

Također, važno je napomenuti kako nisu sve ozljede na radnom mjestu posljedice nesreće. Djelatnosti koje obavljaju građevinski radnici, kao i uvjeti njihovog rada, mogu pogoršati ili čak uzrokovati razna stanja i bolesti. Neka od stanja i bolesti koje se najčešće povezuju s radom na gradilištima su gluhoća, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i azbestoza.

S obzirom na to sve, procjena i bolje razumijevanje opasnosti kojima su radnici izloženi ključni su za razvoj strategija čije su provedbe nužne kako bi se spriječile nesreće na gradilištima i smanjio rizik za građevinske radnike, čime bi im se omogućilo da se osjećaju sigurno na svom radnom mjestu. Najbolji način za bolje razumijevanje rizika je zauzimanje proaktivnog i sveobuhvatnog pristupa revizijama i izvještavanju, što je odgovornost menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti. Ipak, iako je njihova uloga iznimno važna i sigurnost građevinskih radnika uvelike ovisi o njima, posao menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti je zahtjevan, često podcijenjen i uključuje pretrpanost hrpom regulatornih dokumenata koji ga, uz borbu sa složenim postupcima, nedostatkom angažmana uprave i dugim radnim vremenom, često čini prilično teškim i punim „prepreka".

Odgovor na ovaj problem, građevinski sektor može pronaći u digitalnim rješenjima koja mogu olakšati ovo područje poslovanja i osigurati sigurnije radno okruženje. Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar, govori o mogućnostima koje inovativna digitalni rješenja mogu ponuditi u području sigurnosti i zdravlja na radu u građevinskom sketoru.

„Sigurnost i zdravlje na radu u građevinarstvu može se unaprijediti kroz nekoliko sinkroniziranih procesa. S jedne strane, potrebno je omogućiti lakše bilježenje učestalih problema, automatizacijom ubrzati proces prijavljivanja incidenata, kao i detaljnu analizu prethodnih prijava, kako bi se razvila strategija sprječavanja ponavljanja pogrešaka. S druge strane, na gradilištima diljem svijeta, pa i u regiji, potrebno je dodatno raditi na izgradnji kulture kontinuiranog poboljšanja, omogućavajući radnicima lak pristup i usvajanje zdravstvenih i sigurnosnih informacija te postojećih procjena i izvješća. Inovativna digitalna rješenja, poput PlanRadara, mogu donijeti brojne prednosti u praktičnom svakodnevnom psolovanju, omogućujući svim članovima tima da lako pristupe ili zabilježe sve potrebne informacije, čak i kada nisu na mreži, bilo da se radi o komunikaciji vezanoj uz zdravlje i sigurnost na radu ili stvaranju predložaka i izvješća za buduću analizu“, tvrdi Petković.

Uz pomoć softvera, osobe zadužene za sigurnost i zdravlje na radu mogu svoj posao obavljati učinkovitije i u kraćem vremenskom razdoblju, uz uspostavljanje postupaka, procesa i praksi kojima se smanjuju poznati zdravstveni i sigurnosni rizici na gradilištima, što rezultira manjim brojem nesreća i profesionalnih bolesti s kojima se suočavaju građevinski radnici. Rizična priroda građevinskog sektora zasigurno se ne može potpuno iskorijeniti, ali digitalna rješenja koja mogu olakšati zdravlje i sigurnost na radu nedvojbeno predstavljaju veliki korak prema značajnom poboljšanju uvjeta rada i pružanju potrebne zaštite građevinskoj radnoj snazi.

Još iz kategorije

RoomRaccoon predstavio novi hotel housekeeping softver za još jednostavnije upravljanje procesima

RoomRaccoon predstavio novi hotel housekeeping softver za još jednostavnije upravljanje procesima

25.06.2022.

RoomRaccoon objavio je proširenje svoje cloud platforme s lansiranjem u potpunosti integriranog housekeeping softvera, RaccoonHousekeeping. Novi softver ima važnu ulogu, hotelima pomaže ubrzati poslovne procese i poboljšati internu komunikaciju, a sve kroz inovativni mobilni prikaz i nadzornu ploču.

Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

21.06.2022.

Građevinski sektor predstavlja industriju s puno opasnosti, imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika. Prisutnost raznih građevinskih materijala, kemijskih tvari, rad s velikim opterećenjima i na velikim visinama - između ostalog, dovodi do svakodnevne izloženosti opasnostima na radnom mjestu građevinskih radnika.

ReversingLabs osvojio prestižnu godišnju nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija

ReversingLabs osvojio prestižnu godišnju nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija

21.06.2022.

ReversingLabs osvojio je nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija na konferenciji RSA 2022, održanoj proteklog tjedna u San Franciscu.