Podatkovni centri traže nove načine hlađenja računalne opreme

Podatkovni centri traže nove načine hlađenja računalne opreme
DepositPhotos

Sve veće računalne potrebe nastavljaju poticati razvoj podatkovnih centara koji zahtijevaju potpuno nove pristupe upravljanju toplinom, navodi Omdia u najnovijem istraživanju na ovu temu.

U isto vrijeme, operateri podatkovnih centara i krajnji korisnici traže podatkovne centre s vjerodajnicama održivosti i donose odluke o kupnji na temelju prisutnosti praksi koje smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Zaokret je to koji se odvija već neko vrijeme, posebno posljednjih godina kad je svijest o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša dosegla povijesne vrhunce. Stoga, kompanije koje povlače korake u tom smjeru, dobivaju na imidžu, ulijevanju povjerenje te zadržavaju i pridobivaju korisnike, odnosno, klijente.

"Dok upotreba opreme sa zračnim hlađenjem danas dominira podatkovnim centrima, rješenja za tekuće hlađenje dobivaju sve više interesa jer poboljšavaju omjer snage i hlađenja, rješavaju nove potrebe za radnim opterećenjem i pomažu u postizanju ciljeva održivosti. Predviđamo da će tržište tekućeg hlađenja premašiti milijardu američkih dolara u 2025.", smatraju u Omdiji.

Nadalje, tržište upravljanja toplinom podatkovnih centara, koje uključuje tržište tekućinskog hlađenja, na putu je da dosegne 7,7 milijardi dolara do 2025.

"Usvajanje hibridnih rješenja koja uključuju zračno i tekućinsko hlađenje nastavit će rasti globalno u podatkovnim centrima, potaknuto zabrinutošću za potrošnju energije i ciljeva održivosti", zaključuju u Omdiji.

Svakako, nove postavke u poslovanju i njegovu pristupu otvaraju brojne prilike za neka nova "lica" na tržištu. S godinama će ih biti još i više, a to će podići kvalitetu, ali i spustiti troškove u cijelosti. Ali, ono najbitnije, tako nešto će uvelike pomoći okolišu jer kad najveći svojim primjerom rade pozitivan iskorak, slijedit će ih i svi ostali.