Podatkovni centri traže nove načine hlađenja računalne opreme

Podatkovni centri traže nove načine hlađenja računalne opreme

Foto: DepositPhotos

Sve veće računalne potrebe nastavljaju poticati razvoj podatkovnih centara koji zahtijevaju potpuno nove pristupe upravljanju toplinom, navodi Omdia u najnovijem istraživanju na ovu temu.

U isto vrijeme, operateri podatkovnih centara i krajnji korisnici traže podatkovne centre s vjerodajnicama održivosti i donose odluke o kupnji na temelju prisutnosti praksi koje smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Zaokret je to koji se odvija već neko vrijeme, posebno posljednjih godina kad je svijest o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša dosegla povijesne vrhunce. Stoga, kompanije koje povlače korake u tom smjeru, dobivaju na imidžu, ulijevanju povjerenje te zadržavaju i pridobivaju korisnike, odnosno, klijente.

"Dok upotreba opreme sa zračnim hlađenjem danas dominira podatkovnim centrima, rješenja za tekuće hlađenje dobivaju sve više interesa jer poboljšavaju omjer snage i hlađenja, rješavaju nove potrebe za radnim opterećenjem i pomažu u postizanju ciljeva održivosti. Predviđamo da će tržište tekućeg hlađenja premašiti milijardu američkih dolara u 2025.", smatraju u Omdiji.

Nadalje, tržište upravljanja toplinom podatkovnih centara, koje uključuje tržište tekućinskog hlađenja, na putu je da dosegne 7,7 milijardi dolara do 2025.

"Usvajanje hibridnih rješenja koja uključuju zračno i tekućinsko hlađenje nastavit će rasti globalno u podatkovnim centrima, potaknuto zabrinutošću za potrošnju energije i ciljeva održivosti", zaključuju u Omdiji.

Svakako, nove postavke u poslovanju i njegovu pristupu otvaraju brojne prilike za neka nova "lica" na tržištu. S godinama će ih biti još i više, a to će podići kvalitetu, ali i spustiti troškove u cijelosti. Ali, ono najbitnije, tako nešto će uvelike pomoći okolišu jer kad najveći svojim primjerom rade pozitivan iskorak, slijedit će ih i svi ostali.

Još iz kategorije

Osvježeni brend za digitalnu stvarnost

Osvježeni brend za digitalnu stvarnost

28.11.2022.

Digital Realty i Interxion spojili su se 2020. godine, a snažna kombinacija dviju kompanija uz globalni rast Digital Realtyja u posljednje dvije godine rezultirala je tvrtkom koja nudi najveću globalnu platformu za podatkovne centre na svijetu – PlatformDIGITAL.

Vrijeme hibridnog rada ostaje kao i uredi bez papira

Vrijeme hibridnog rada ostaje kao i uredi bez papira

28.11.2022.

Najnovije istraživanje tvrtke Canon Europe otkrilo je da velika većina europskih tvrtki još uvijek nije spremna za suočavanje s izazovima informacijske sigurnosti povezanih s radom na daljinu i hibridnim radom, ističe za ICTbusiness.info Angelina Vučković koja vodi Canonovo B2B poslovanje u regiji i hrvatski ured Canona.

Poslovna inteligencija i Legit otvaraju ured u Osijeku

Poslovna inteligencija i Legit otvaraju ured u Osijeku

24.11.2022.

Poslovna inteligencija i Legit jučer su i službeno otvorile svoj zajednički ured u Osijeku. Pored zagrebačkoga sjedišta u kojem dvije kompanije također dijele prostor, Osijek im je druga lokacija u Hrvatskoj, a Poslovnoj inteligenciji 9. sveukupno.