Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

Foto: Fotolia

Platforme za upravljanje podacima (DMP) gotovo cijelo jedno desetljeće su bile ključne za prikupljanje i prosljeđivanje podataka klijentima, potrebna kako bi bolje ciljali potencijalne korisnike i(li) njihove klijente. No, vremena se mijenjaju i slijedi nova tranzicija, iz DMP-a u CDP ili platforme podataka o klijentima (eng., customer data platforms).

Razlozi nisu u tome što bi platforme koje u ovom trenutku posluju više nego dobro i kroz desetljeće su uprihodile milijarde i milijarde američkih dolara, a generirale i stostruko više, to željele same od sebe već se vremena mijenjaju. Svaki DMP zapravo se oslanja na kolačiće treće strane.

Pritom se ne libe praćenja korisnika, što je narušilo njihovu privatnost te zapravo svojevrsnom prevarom donijelo tolike zarade. Skraćena priča jest, odgovornim institucijama trebalo je oko deset godina da se prilagode modernom dobu pa počnu štititi one od kojih su DMP-ovi i njihovi klijenti živjeli. Sukladno tome, velike kompanije su se počele mijenjati, jer moraju.

Google tako na svom Chrome internetskom pregledniku od 2022. više neće dopuštati kolačiće treće strane, jednostavno će ih blokirati. Taj primjer slijede i drugi internetski preglednici, a zbog raznih prevara i kršenja prava korisnika, Facebook također mijenja politiku. Samim time, DMP-ovi se moraju mijenjati iz korijena jer ignorirati Facebook i Google, koji čine oko 65 posto ukupne potrošnje na oglase, bilo bi pogubno.

U konačnici, pritisnute regulativama, platforme će se okrenuti novoj politici. Ona više neće omogućavati anonimno prikupljanje podataka diljem interneta, kroz "treću stranu", već će to činiti direktno, od pouzdanih izvora, koji nisu anonimno i koji nisu nesvjesni da ih se prati. Samim time, ti podaci bit će personaliziraniji, ali i relevantniji. No, neće imati toliku širinu jer bit će ih vjerojatno manje.

Dakle, neće svi koji su bili na DMP tržištu opstati, ali oni koji hoće, zarađivat će više i nudit će klijentima jednu daleko bolju sliku no što su dosad. Jer, bit će direktnija.

Još iz kategorije

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

30.03.2020. komentiraj

Proizvod Poslovne inteligencije za zaštitu privatnosti, Data Privacy Manager, postao je prvi hrvatski softver uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj koji za globalne kupce recenzira tehnološke proizvode i usluge iz cijelog svijeta.

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

24.03.2020. komentiraj

Zagrebačka banka sa žaljenjem obavještava javnost da je kod dvoje naših zaposlenika u nedjelju, 22. ožujka 2020. utvrđen pozitivan nalaz na COVID-19 te napominju da su u stalnom smo kontaktu s njima kako bismo im pružili svu moguću potporu te im želimo brz oporavak.

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

22.03.2020. komentiraj

Nokia i Intel posljednjih godina prisno surađuju po pitanju mobilne mreže pete generacije (5G), a to će dodatno pospješiti kolaboracijom vezanom uz inovacije koji se tiču iste te tehnologije. Razlog prisnije suradnje jest pospješiti razvoj nove mreže u Europi, ali i svijetu, što bi bila alternativa zbog situacije s Huaweijem.