Pametni transformatori smanjuju gubitke i optimiziraju troškove

Pametni transformatori smanjuju gubitke i optimiziraju troškove

Schneider Electric je drugi najveći proizvođač distributivnih transformatora na svijetu. S proizvodnjom u osam tvornica diljem svijeta (od Brazila preko Europe do Indonezije)  svojom ponudom pokriva doslovno svaki kutak zemaljske kugle. Samo tržište distributivnih transformatora vjerojatno je najkonkurentnije tržište u području elektroenergetike, s velikim brojem manjih tvornica sa snažnim lokalnim utjecajem.

Dovoljno govori činjenica da pet najvećih proizvođača zauzima tek 22% ukupnog tržišnog udjela. Zašto je ovaj proizvod važan za distribuciju energije, koja je njegova budućnost i kako se danas razvija, ispričao nam je Mario Bazina, Regionalni direktor potpore prodaji za CEE, CIS i Rusiju.

Postoji li uistinu toliki interes i potreba za ovim proizvodima, posebice u trenutku kada se dobar dio svijeta okreće alternativnim izvorima energije?

Istina, novu poziciju sam preuzeo i službeno 1. lipnja, nakon pet godina rad u lokalnom prodajnom timu Schneider Electrica-a. Također, točno je da se radi o velikom tržištu i, istovremeno, o velikom energetskom potencijalu. Transformatori su osnovni dio svakog elektroenergetskog sustava (što pokazuje i sam naziv “transformatorska stanica”), nevezano za to o kojem se obliku i izvoru energije radi. Bitno je istaknuti kako su transformatori iznimno bitan dio i industrijskog elektroenergetskog sustava u kojem se koriste suhi i uljni transformatori te se u posljednje vrijeme vidi jasna podjela u korištenju različitih tehnologija. Privatni investitori, poglavito iz područja farmacije, proizvodnje hrane i ugostiteljstva preferiraju tzv. suhe transformatore, dok tvrtke za distribuciju električne energije preferiraju uljne transformatore.

Transformator je u svojoj osnovnoj namjeni ostao gotovo nepromijenjen zadnjih 130 godina. No to ne znači da ne postoje inovacije i da se ne ulaže u razvoj proizvoda. Dapače, Schneider Electric ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj proizvoda (5% ukupnih prihoda) i vidi pametne transformatore kao ključni dio elektroenergetskog sustava budućnosti, kako javnog tako i privatnog, s posebnim fokusom na pametne “Smart Grid” transformatore. Naime, Schneider Electric je postavio vrlo jasne i čvrste ciljeve nazvane „3D+E - Decentralizacija, Digitalizacija i Dekarbonizacija + elektrifikacija“. U tom duhu se ulažu velika sredstva u razvoj novih transformatora i tehnologija.

Možete li pojasniti što to znači? Koji su benefiti i kako jedan tradicionalan proizvod postaje toliko napredan?

Kada govorimo o decentralizaciji, treba istaknuti kako razvojem elektroenergetske mreže i sve većom implementacijom obnovljivih izvora energije, pametni transformatori dobivaju još više na značenju - osobito upravljivi distributivni transformatori, koji svojim naprednim mogućnostima održavanja stabilne razine napona u radu pod teretom (On line) omogućuju veću integraciju obnovljivih izvora energije, poput distribuiranih solarnih i vjetroelektrana koji zbog promjenjive proizvodnje (odnosno vremenskih uvjeta) uzrokuju velike promjene napona u mreži.

Nadalje, u skladu s EU direktivama o energetskoj efikasnosti uvedena je i norma Ecodesign koja garantira minimalne gubitke transformatora – tu govorimo, naravno, o dekarbonizaciji. Daljinski upravljivi pametni transformatori u suradnji s pametnim mrežama koje daljinski mogu upravljati naponskom razinom i održavati je trajno u zadanim uvjetima, mogu značajno pridonijeti smanjenju gubitaka u mreži, a time i smanjenju nepotrebne proizvodnje električne energije iz konvencionalnih elektrana, s krajnjim rezultatom – smanjenjem emisije C02. Za primjer možemo uzeti vrlo uspješan slučaj iz Sjeverne Karoline u kojoj je sustav pametne mreže on-line kontrolom napona i jalove energije uspio smanjiti gubitke u mreži od 300 MW, a distribucije je time uspjela izbjeći potrebu izgradnje termoelektrane veličine našeg Plomina. Zamislite samo kakve bismo rezultate mogli postići kada bi postojala velika koncentracija daljinski upravljivih transformatora!

Slijedi digitalizacija: transformatori, iako po svojoj namjeni i konstrukciji pripadaju grupi vrlo tradicionalnih proizvoda, primjenom novih IoT tehnologija danas postaju digitalni. Ulaganjem u razvoj, danas je moguće transformatorima daljinski upravljati putem nadzornih sustava, ugradnjom raznih senzora i digitalne mjerne opreme moguće je pratiti dotrajalost i životni vijek, pratiti opterećenje i gubitke, raditi predikcije, studije smanjenja gubitaka promjenom tokova snaga itd. U današnjem dobu, kada se sve češće stavlja naglasak na efikasnom upravljanju imovinom (asset management), zamislite kolike uštede bi se mogle ostvariti na trošku održavanja kada bi vlasnik/operator sustava imao mogućnost predikcije kvarova ili točan podataka o životnom vijeku svakog transformatora.

Što Schneider Electric, kao jednog od proizvođača transformatora izdvaja od konkurencije?

Schneider Electric ima vrhunski proizvod koji je ispred konkurencije - pametne Smart Grid transformatore,  i zajedno s našim rješenjima za upravljanje mrežama (Smart grid ADMS) stvara jedinstveni digitalni elektroenergetski sustav - Schneider Electric Ecostruxure.

Razvojem pametnih, daljinski upravljivih transformatora istih ili sličnih dimenzija kao i postojeći konvencionalni transformatori, naša kompanija omogućuje vrlo jednostavnu zamjenu dotrajalih konvencionalnih transformatora novim tipom transformatora, koji omogućuje potpunu automatizaciju i digitalizaciju jedne distributivne trafostanice, bez potrebe za izgradnjom novih ili rekonstrukcijom postojećih objekata. Razvojem novih pametnih transformatora Schneider Electric omogućava krajnjem korisniku da bude efikasniji, optimizira troškove održavanja imovine  i potiče digitalnu transformaciju svog sustava. Schneider Electric tako svojim kupcima donosi inovaciju na svim razinama proizvoda i softwarea.

Još iz kategorije

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

17.06.2018. komentiraj

Kako bi svim inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku ponudili više sigurnosti na prometnicama, HAK-Usluge i ODINA Asistencija zajednički su razvili projekt pod nazivom “Sigurno kroz Hrvatsku”. Stranice su zasad dostupne na hrvatskom jeziku, a na njemačkom i engleskom su u kontrolnoj fazi i bit će dostupne od sljedećeg tjedna.

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

16.06.2018. komentiraj

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja Pametan Grad Dubrovnik.

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

15.06.2018. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric krenula je s prodajom novog proizvoda Easy UPS 3S u Europi, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi. Easy UPS 3S je uređaj za besprekidno napajanje energijom (UPS) od 10-do-40kVA robusnih karakteristika i kompaktnog dizajna, a olakšana ugradnja, korištenje i održavanje ovog novog uređaja omogućavaju kontinuitet u poslovanju malih i srednjih poduzeća.