Pad prodaje PC, Windows XP se i dalje drže

Pad prodaje PC, Windows XP se i dalje drže

Foto: Fotolia (ilustracija)

Svi već znaju da je PC tržište u padu, a posljednje brojke govore kako je u drugom ovogodišnjem kvartalu, primjerice u našoj regiji pad prodaje 16,8 posto što uključuje Europu, Bliski Istok i Afriku, pokazuje najnovije Gartnerovo izvješće.

Neki analitičari tvrde kako razlog pada treba tražiti i u odluci poslovnih i privatnih korisnika da zasad ne prelaze na novi Microsoftov operativni sustav Windows 8. Kako je početkom travnja prestala podrška za Windows XP za očekivati je da će do kraja godine porasti prodaja novih desktop i prijenosnih računala zbog migracije korisnika na Windows 8 platformu pogotovo jer se očekuje i dolazak Windows 8.1 prve značajnije nadogradnje Windows 8 operativnog sistema.

S druge strane, na migraciju će utjecaj imati i promjena konfiguracije prije svega prijenosnih računala kojih se danas prodaje više nego desktopa i to dolaskom sve većeg broja modela s SSD diskovima u nižem cjenovnom razredu što je u doba tranzicije vrlo značajan okidač.

Pritom će na najniži cjenovni razred veliki utjecaj imati Googleov Chrome operativni sustav koji bi trebao donijeti veću mogućnost izbora za sve one korisnike kojima kod kupovine presudnu činjenicu ne igra upravo operativni sustav. Kada je riječ o tzv. Chromebookovima, prijenosnicima s Chrome operativnim sustavom njihova se veća prodaja očekuje prije svega u segmentu prijenosnika za kućnu upotrebu ili korištenje prilikom školovanja zbog cijene, jer kako tvrde analitičari Windows 8 operativni sustav imat će i dalje mnogo bolju prođu kod poslovnih korisnika.

Neki poslovni korisnici već su prešli na Chrome OS, no ti prijenosnici prije svega su predviđeni za pristup web orijentiranim aplikacijama poput Salesforce.com, Googleovim online poslovnim alatima i slično.

Osim Chrome OS-a ne smiju se zaboraviti niti Linux inačice operativnih sustava na prijenosnim i desktop računalima koje snižavaju inicijalnu cijenu računala, no tada je njihovo održavanje ipak za većinu korisnika mnogo kompliciranije. Uzeti u obzir treba i navike korisnika na Windows operativne sustave, ali i sve veći broj tableta i hibridnih PC računala – kombinacije tableta i prijenosnika koji dolaze s novim Windows operativnim sustavom.

Još iz kategorije

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.