Ovih 5 tehnologija ima potencijal potpuno promijeniti globalno trgovanje

Ovih 5 tehnologija ima potencijal potpuno promijeniti globalno trgovanje

Foto: DepositPhotos

Svijet tehnologije konstantno se mijenja, a kad promjena stigne, implementira se u svaku poru industrije te na taj način gura tržište. I tako u krug, jedno ovisi o drugom. A svakih nekoliko godina situaciju “prodrma” nešto novo, zanimljivo, revolucionarno. Možda smo upravo sad na rubu promjene jer pred nama se nalazi pet tehnologija koje svakako imaju mogućnost promijeniti tržište kakvo znamo.

1. Blockchain

Tehnologija koju smo upoznali s dolaskom kriptovaluta osigurava sigurnije poslovanje, transparentnije, a donosi i decentralizaciju sustava. U svoje poslovanje već ga je odavno uvrstio IBM, a njime se želi koristiti i Gospodarska komora u Dubaiju iz razloga što se vjeruje da blockchain donosi napredak u svakom smislu. Uz to, blockchain se već koristi kako bi pojednostavio dugotrajne i komplicirane procese vezane uz LoC (Letter of Credit), koji je mehanizam plaćanja korišten u međunarodnoj trgovini. Konkretnije, proces se s 20 do 30 dana uz blockchain obavi za svega nekoliko sati. Stoga, dogodine bi blockchain mogao postati standard.

2. Umjetna inteligencija i strojno učenje

Ova tehnologija toliko je već rasprostranjena da ne treba posebno naglašavati što sve može. Vodeće kompanije i organizacije na svijetu oslanjaju se na nju, poboljšavaju zahvaljujući njoj i već sad je u poziciji kad žari i pali na tržištu. Najbolje od svega, svakom akcijom, naredbom, situacijom... ova tehnologija sve je moćnija.

3. Trgovinske usluge kroz digitalne platforme

Prošla su vremena kad je trebalo pitati bliske nam osobe da nam preporuče nekoga za obavljanje određenog posla. Prošla su i vremena kad se oslanjalo samo na ljude u bližoj okolini za obavljanje posla koji vam treba. Ne, sad već postoje digitalne platforme kao Upwork, putem kojih naručite sve što vam treba, od programera, web dizajnera, čak i poslužitelja usluga ili profesora matematike, stranog jezika... Sve ovo nije u budućnosti, dio je sadašnjosti.

4. 3D pisači

Tehnologija o kojoj se priča posljednjih godina, ali zbog visokih cijena nikako da se nametne. Postoje pokušaji da se 3D pisače implementira u masovnu proizvodnju te na taj način smanji troškove za 25 posto, ali to još uvijek nije izvedivo. No, s vremenom bi se mogla pronaći rješenja koja će utjecati na globalno tržište.

5. Mobilno plaćanje

Iako ni ova tehnologija nije novitet, još uvijek se nije dovoljno raširila. Uskoro hoće jer nove generacije su stigle i njih zanima jednostavnost, kao i praktičnost. A to podrazumijeva da sve bude dostupno na njihovom digitalnom ljubimcu. Samo od 2011. do 2014. godine broj ljudi s bankovnim računima porastao je za 20 posto, a u svakom trenutku diljem svijeta je oko 2,5 milijarde korisnika pametnih telefona. Zaključak je jasan.

Još iz kategorije

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

17.01.2019. komentiraj

Tehnološke kompanije kao buduće ciljeve u mnogim slučajevima zacrtali su rad na pametnim gradovima, a među njima je i Intel čiji će Mobileye u partnerstvu s britanskom agencijom za mapiranje Ordnance Survey omogućiti klijentima visoko precizne podatke o lokacijama kako bi se u budućnosti uistinu izveli pravi pametni gradovi.

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

16.01.2019. komentiraj

Na početku godine, pravo je vrijeme za nova predviđanja na temu onoga što bi moglo obilježiti fintech sektor u novoj godini. Za prošlu sam godinu predvidio kako će inovatori u području tehnologija plaćanja koje se zasnivaju na NFC tehnologiji napraviti korake kojima će izbjeći daljnje oslanjanje na uređaje trećih proizvođača koji su im nužni kako bi mogli procesirati mobilna plaćanja.

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

14.01.2019. komentiraj

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.