Ovih 5 tehnologija ima potencijal potpuno promijeniti globalno trgovanje

Ovih 5 tehnologija ima potencijal potpuno promijeniti globalno trgovanje

Foto: DepositPhotos

Svijet tehnologije konstantno se mijenja, a kad promjena stigne, implementira se u svaku poru industrije te na taj način gura tržište. I tako u krug, jedno ovisi o drugom. A svakih nekoliko godina situaciju “prodrma” nešto novo, zanimljivo, revolucionarno. Možda smo upravo sad na rubu promjene jer pred nama se nalazi pet tehnologija koje svakako imaju mogućnost promijeniti tržište kakvo znamo.

1. Blockchain

Tehnologija koju smo upoznali s dolaskom kriptovaluta osigurava sigurnije poslovanje, transparentnije, a donosi i decentralizaciju sustava. U svoje poslovanje već ga je odavno uvrstio IBM, a njime se želi koristiti i Gospodarska komora u Dubaiju iz razloga što se vjeruje da blockchain donosi napredak u svakom smislu. Uz to, blockchain se već koristi kako bi pojednostavio dugotrajne i komplicirane procese vezane uz LoC (Letter of Credit), koji je mehanizam plaćanja korišten u međunarodnoj trgovini. Konkretnije, proces se s 20 do 30 dana uz blockchain obavi za svega nekoliko sati. Stoga, dogodine bi blockchain mogao postati standard.

2. Umjetna inteligencija i strojno učenje

Ova tehnologija toliko je već rasprostranjena da ne treba posebno naglašavati što sve može. Vodeće kompanije i organizacije na svijetu oslanjaju se na nju, poboljšavaju zahvaljujući njoj i već sad je u poziciji kad žari i pali na tržištu. Najbolje od svega, svakom akcijom, naredbom, situacijom... ova tehnologija sve je moćnija.

3. Trgovinske usluge kroz digitalne platforme

Prošla su vremena kad je trebalo pitati bliske nam osobe da nam preporuče nekoga za obavljanje određenog posla. Prošla su i vremena kad se oslanjalo samo na ljude u bližoj okolini za obavljanje posla koji vam treba. Ne, sad već postoje digitalne platforme kao Upwork, putem kojih naručite sve što vam treba, od programera, web dizajnera, čak i poslužitelja usluga ili profesora matematike, stranog jezika... Sve ovo nije u budućnosti, dio je sadašnjosti.

4. 3D pisači

Tehnologija o kojoj se priča posljednjih godina, ali zbog visokih cijena nikako da se nametne. Postoje pokušaji da se 3D pisače implementira u masovnu proizvodnju te na taj način smanji troškove za 25 posto, ali to još uvijek nije izvedivo. No, s vremenom bi se mogla pronaći rješenja koja će utjecati na globalno tržište.

5. Mobilno plaćanje

Iako ni ova tehnologija nije novitet, još uvijek se nije dovoljno raširila. Uskoro hoće jer nove generacije su stigle i njih zanima jednostavnost, kao i praktičnost. A to podrazumijeva da sve bude dostupno na njihovom digitalnom ljubimcu. Samo od 2011. do 2014. godine broj ljudi s bankovnim računima porastao je za 20 posto, a u svakom trenutku diljem svijeta je oko 2,5 milijarde korisnika pametnih telefona. Zaključak je jasan.

Još iz kategorije

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

18.03.2019. komentiraj

ADATA je na sajmu Embedded World 2019 u Izložbenom centru u Nürnbergu predstavila svoju najnoviju ponudu SLC, MLC i 3D NAND SSD-ova kao i razne memorijske kartice, PCIe proizvode i DDR4 2666 memorijski modul koji može podnijeti široke temperaturne raspone i spriječiti sulfuraciju.

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

17.03.2019. komentiraj

Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvario je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je rasla za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u skladu s tečajem 4,6%. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

15.03.2019. komentiraj

Na osamnaestoj međunarodnoj tehnološkoj izložbi izuma i inovativnosti Malaysia Technology Expo 2019 održanoj od 21. do 23. veljače u Kuala Lumpuru IN2 je dobio certifikat Croatia South East Asia Business Advisory Network kao priznanje za uspješan dolazak na tržište Jugoistočne Azije s projektima informatizacije zdravstvenih ustanova.