Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Njezini osnivači upriličili su prvo javno okupljanje na čijem je početku mnogobrojnu publiku pozdravila je potpredsjednica udruge CroAI Hajdi Ćenan koja je s oduševljenjem pozdravila veliki broj pristiglih prijava za članstvo u udruzi, objavila misiju udruge te najavila stručni panel na temu stava hrvatskih poduzetnika prema temi umjetne inteligencije.

“Na našoj stranici CroAI.org možete pronaći uvodni dokument koji je doveo do osnivanja naše udruge, naš Manifesto koji objašnjava ključnih 11 inicijativa udruge u 3 razine djelovanja. Umjetna inteligencija bit će jedan od glavnih pokretača promjene u svijetu u sljedećih dvadeset godina. Naša misija je osigurati da Hrvatska pruži značajan doprinos u oblikovanju boljeg svijeta.” izjavila je Hajdi Ćenan, suosnivačica AI startupa airt te potpredsjednica CroAI udruge

Na panelu, svoja mišljenja razmijenili su Damir Sabol, osnivač Microblinka i Photomatha, Izabel Jelinić suosnivač i CTO Infobipa, Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge te Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Na panel diskusiji obrađene su tri ključne teme o tome kako bi trebala izgledati suradnja države i poduzetnika, kakvi su trenutni uvjeti za startupove u Hrvatskoj te koja bi trebala biti pozicija Republike Hrvatske unutar EU u području umjetne inteligencije.

“Hrvatska trenutno nema iste zakonske okvire kao i druge razvijene države i one koje bolje razvijaju okolinu za razvoj startup tvrtki. Konkretan primjer je što nije moguća neoporeziva ili nisko oporeziva opcijska dodjela udjela zaposlenicima, a što je često jedan od najvažnijih preduvjeta za uspjeh startup tvrtki i jedan od važnih kriterija gdje se osnivaju i razvijaju startup tvrtke.” bila je ključna osnovica stavova koje je izrekao Damir Sabol, osnivač tvrtki Photomath i Microblink.

“CroAI i Infobip žele biti dobar partner za izradu nacionalne AI strategije, ključnog dokumenta kojim jedna država zauzima svoj stav prema pitanju umjetne inteligencije. AI strategija mora biti posljedica dijaloga javnog i privatnog sektora. Takvim dokumentom postižemo profiliranje Hrvatske kao zemlje privlačne za mlade stručnjake. Dobiti kvalitetne ljude, na kvalitetnim projektima kojih definitivno ima, donosi benefit IT / AI kompanijama, društvu i zajednici u cjelini. Dakle jedna win-win situacija.” izrekao je na panelu Izabel Jelenić, suosnivač i CTO hrvatskog unicorna Infobip.

“Naša vizija je da Hrvatska bude jedna od vodećih destinacija za istraživanja o unaprijeđenu čovječanstva pomoću umjetne inteligencije. Priliku vidimo u trenutno jednom od velikih problema Europske Unije, a to je kako postići ravnotežu između toga da građane zaštiti od potencijalnih zlouporaba umjetne inteligencije, bez da sputa razvoj svega dobrog što ona donosi. Činjenica da Europa još uvijek nema recept kreira priliku za Hrvatsku da postane mjesto unutar EU gdje se recepti vezani za AI razvijaju kreiranjem sandbox okruženja gdje je moguće inovirati bez ishođenja povećeg broja dozvola i čestih promjena zakona” ovom prigodom izrekao je predsjednik udruge CroAI, Mislav Malenica, osnivač i direktor hrvatskog AI startupa Mindsmiths.

“Država je prepoznala važnost umjetne inteligencije u skoroj budućnosti te podržava misiju CroAI udruge da bude dobar partner političarima i predloži nam konkretne stvari koje treba primijeniti kako bi svi zajedno kreirali dobar okvir za napredak.” Istaknuo je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Hrvatske.

CroAI je udruga koja među svojim redovnim članovima broji vodeće hrvatske kompanije čija je osnovna djelatnost umjetna inteligencija ili se njihovi proizvodi/usluge značajno oslanjaju na neku od tehnologija iz širokog područja umjetne inteligencije. Udruga također okuplja podržavajući članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Manifest možete pronaći ovdje.

 

Još iz kategorije

Održana Megatrendova konferencija  Power of Data

Održana Megatrendova konferencija Power of Data

21.10.2020. komentiraj

Početkom listopada tvrtka Megatrend poslovna rješenja pripremila je za svoje klijente jesensko izadnje tradicionalnog eventa Power of Data, u Zagrebu na lokaciji  CK SHOWROOM & GARDEN. U prostoru prikladnom za održavanje evenata na otvorenom, okupljeni su iskoristili sunčan i topao dan te poslušali intreresantna predavanja s područja AI&BI-ja.

Kvantno računarstvo je budućnost tehnologije

Kvantno računarstvo je budućnost tehnologije

21.10.2020. komentiraj

Očekujemo da će kvantna računala otvoriti vrata za koja smo mislili da će još dugo ostati zaključana, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Zlatko Minev koji radi na IBM-ovim projektima kvantnog računarstva. Minev je iznenadio kvantnu zajednicu riješivši raspravu koja je dijelila fizičare više od jednog stoljeća - pretpostavljalo se da se razina energije atoma mijenjala naglim, slučajnim, takozvanim kvantnim skokovima.

U DHMZ stiže Atosovo superračunalo BullSequana vrijedno više od 10 milijuna kuna

U DHMZ stiže Atosovo superračunalo BullSequana vrijedno više od 10 milijuna kuna

20.10.2020. komentiraj

Atos je potpisao petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000. Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna. Novi sustav povećat će računalnu snagu DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.