Orbico uvodi autonomne mobilne robote kroz pilot projekt s Gideon Brothersom

Orbico uvodi autonomne mobilne robote kroz pilot projekt s Gideon Brothersom

Orbico je pokrenuo pilot projekt uvođenja kolaborativnih autonomnih mobilnih robota Gideon Brothersa, hrvatske tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju. Projekt se provodi na razini matične tvrtke Orbico Hrvatska, u distribucijskom centru u Ivanić Gradu. O važnosti projekta govori činjenica kako Orbico Hrvatska ima više od 920 zaposlenih te raspolaže s ukupno 54.000 m2 skladišnog prostora ukupnog kapaciteta od 50.000 paletnih mjesta.

U sklopu pilot projekta Orbico je implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe "na zahtjev", odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici. Robot transportira robu između određenih punktova distribucijskog centra – primjerice, radi etiketiranja – pri čemu sam bira rutu i izbjegava prepreke na putu. Ovi slučajevi upotrebe omogućuju Orbicu da testira funkcionalnost i fleksibilnost tehnologije Gideon Brothersa, uključujući, među ostalim, interakciju s viljuškarima i ljudima, kao i podršku Gideon Brothers tima. Orbico je također zainteresiran za testiranje integracije robota s njihovim softverom za upravljanje skladištem.

„Roboti Gideon Brothersa mogu samostalno djelovati unutar postojećih objekata, a to je za nas ključna prednost. Napredak tehnologije svakim danom sve više toga čini mogućim, no troškovi u odnosu na prednosti nisu uvijek prihvatljivi. Međutim, tehnologija tvrtke Gideon Brothers nam nudi velike prednosti po prihvatljivoj cijeni i zato smo odlučili pokrenuti pilot projekt s njima“, ističe  stiče mogućnosti koje nudi tehnologija Gideon Brothersa Branko Roglić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbica.

Orbico Grupa distribuira više od 500 brandova, od preko 170 dobavljača, do 80.000 kupaca na 20 tržišta. Grupa zapošljava preko 8000 ljudi, a uz nastavak dvoznamenkaste stope rasta očekuje se da će njihov godišnji prihod u 2019. doseći 2,3 milijarde eura, što potvrđuje njihov položaj vodećeg europskog distributera, prvom u segmentima kozmetičke njege i robe široke potrošnje.

Kompanija svoje poslovanje gradi na temeljnim načelima fleksibilnosti i otvorenosti stalnim promjenama, kao i ulaganju u razvoj zaposlenika. Uvođenje Gideon Brothersovih robota donosi dodatnu učinkovitost i povećava fleksibilnost Orbicovih operacija. Dodatna fleksibilnost posebno je važna za Orbico Hrvatska zbog izrazito sezonskog karaktera lokalnog tržišta, s obzirom na to da je vršna sezonska potražnja u nekim segmentima i do 17 posto veća od izvansezonske.

„Tržište se mijenja brže nego ikad prije i mi se danas moramo prilagođavati potrebama svakog krajnjeg potrošača, a to pak zahtijeva neprekidnu optimizaciju procesa. Naši zaposlenici najveći su naš resurs i želimo iskoristiti njihov potencijal tamo gdje njihov rad donosi najveću dodanu vrijednost i osloboditi ih dijela repetitivnih zadataka u logističkim operacijama“, pojašnjava Mario Matić, generalni direktor Orbico Hrvatska.

„Mi u Gideon Brothersu stvaramo industrijske strojeve koji pomažu čovječanstvu da dosegnu novu razinu produktivnosti. Malo je globalnih dobavljača do sada uspjelo ponuditi robote za skladišno i proizvodno okruženje koji bi bili doista kolaborativni, jednostavni i brzi za integraciju, bez dugih ciklusa implementacije, obuke i prilagodbe. Uvjereni smo kako smo stvorili upravo takvo rješenje, koje će donijeti revoluciju u skladištu“, ističe Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Robote Gideon Brothersa do sada su kroz pilot projekte uvele dvije druge tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, trgovac autodijelovima Tokić te Atlantic Grupa. Riječ je o potpuno autonomnom robotu za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kg, a dizajniran je za sigurno kretanje oko ljudi te fiksne i pokretne opreme i strojeva. Tehnologija napredne vizualne percepcije koju je razvio Gideon Brothers nova je generacija robotskog vida, koja kombinira dubinsko učenje i stereoskopske kamere. Ova tehnologija, temeljena na kamerama i umjetnoj inteligenciji, donosi mogućnosti navigacije i lokalizacije koje su znatno ispred standardne tehnologije dostupne na tržištu. To u praksi donosi mnogo širi raspon scenarija uporabe u dinamičnim industrijskim okruženjima od onoga što nude strojevi koji koriste samo LiDAR senzore (Light Detection and Ranging).

Napredna vizualna percepcija omogućava robotima Gideon Brothersa da uoče i ono što LiDAR ne može, primjerice, vilice praznog viljuškara koje, radi sigurnosti na radu, moraju biti u najnižem položaju, tik iznad poda.

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje zamjenu tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.

Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanica za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi “markeri” ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).

„Uzbuđeni smo što smo pokrenuli pilot projekt s Orbicom, kompanijom koja kontinuirano razvija svoje poslovanje na tržištima EU i ostalim europskim tržištima. Promjene očekivanja potrošača, digitalizacija i razvoj tehnologije mijenjaju pravila igre te će samo tvrtke koje se prilagođavaju i u potpunosti prihvaćaju alate Industrije 4.0 moći napredovati. Naša tehnologija pomaže tvrtkama da se transformiraju, postanu fleksibilnije i učinkovitije“, zaključuje Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa.

Još iz kategorije

Hrvatska pošta uspješno dostavila pošiljku dronom

Hrvatska pošta uspješno dostavila pošiljku dronom

24.01.2020. komentiraj

Hrvatska pošta uspješno je obavila prvu dostavu dronom. Od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

Huawei našao alternativu za Google Maps u TomTom-u

Huawei našao alternativu za Google Maps u TomTom-u

24.01.2020. komentiraj

Huawei nastavlja marljivo raditi na alternativama za aplikacije iz Android svijeta, odnosno, iz Googleove “radionice”. Pa je tako postignut dogovor s kompanijom koja stoji iza TomTom aplikacije, čime bi Huawei trebao na svojim uređajima ponuditi Google Maps alternativu.

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.