Oracle predstavio autonomni NoSQL Database servis

Oracle predstavio autonomni NoSQL Database servis

Foto: DepositPhotos

Oracle možda u centru pažnje široj javnosti jest tek kad se s nekim tužaka po sudovima, ali ta kompanija iznimno je moćna kad se radi o cloudu, podatkovnim centrima, virtualnim strojevima... A sad je najavio i novu komponentu u svojoj ponudi autonomne baze podataka. Riječ je o Oracle Autonomous NoSQL Database.

Usluga je podešena za NoSQL aplikacije koje zahtijevaju nisku latenciju, fleksibilnost podatkovnog modela i elastično skaliranje. To, primjerice, uključuje košarice na webshopovima, detektciju online prevara, gaming i oglašavanje. Dakle, poveći je prostor u koji se Oracleova nova komponenta može implementirati na kvalitetan način. Na developerima je samo da unaprijed odrede maksimalnu propusnost, kapacitet i opterećenje, a potom se sustav autonomno prilagođava potrebama.

Autonomnu bazu podataka Oracle je predstavio još u listopadu prošle godine zajedno s autonomnim sigurnosnim sustavom, a od onda se pojavio cijeli niz autonomnih rješenja od strane kompanije iz Silicijske doline. Sa svima njima Oracle se nada "otrgnuti" dio cloud tržišta Amazonu i Microsoftu.

Svoj Autonomous NoSQL Database Oracle opisuje kao platformu s uslugama koje ostvaruju prednost kroz strojno učenje i automatizaciju. Uspoređuje ga se s Amazon DynamoDB, ali se naglašava da je pouzdaniji jer su mu rezultati na 99,995 posto, što je praktički savršeno. Uz to, Oracle tvrdi da je do triput jeftiniji.

Inače, iako su baze podataka ono što se "računa" pa na prvi pogled razlike između Structured Query Language (SQL) i NoSQL (Not Only Structured Query Language ne postoje, stručnjaci ističu da one ipak postoje. Naime, zagovaratelji NoSQL tehnologije  tvrde da limiti svejedno postoje, za prijenos baza podataka još se uvijek treba prilagoditi na način da svaki red u tablici ima jedan set kolumni kao i svaki sljedeći red, što oduzima previše vremena u stvaranju tablica i zapravo je komplicirano. Zagovaratelji SQL tehnologije tvrde da to nije istina pa u konačnici ipak jest do preferencija.

Oracle bira NoSQL i s njime lakšu izvedbu autonomnog rada, što bi trebalo ubrzati sami rad i smanjiti troškove, a korisnicima je to najčešće najbitnije.

Još iz kategorije

Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

Platforme za upravljanje podacima ubrzano gube klijente

28.02.2020. komentiraj

Platforme za upravljanje podacima (DMP) gotovo cijelo jedno desetljeće su bile ključne za prikupljanje i prosljeđivanje podataka klijentima, potrebna kako bi bolje ciljali potencijalne korisnike i(li) njihove klijente. No, vremena se mijenjaju i slijedi nova tranzicija, iz DMP-a u CDP ili platforme podataka o klijentima (eng., customer data platforms).

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

28.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.

Vertiv proširuje svoj napredni Customer Experience centar

Vertiv proširuje svoj napredni Customer Experience centar

26.02.2020. komentiraj

Vertiv najavio je da početkom ove godine planira proširiti svoj AC Power Customer Experience centar u Bologni. Plan izgradnje uključivat će potpuno novu, 4 MVA energetsku infrastrukturu za poboljšanje mogućnosti testiranja i učinkovitosti. Ovo unaprjeđenje pomoći će pri praćenju trendova većih podatkovnih centara i industrijskih postrojenja, kao i rastućeg potraživanja klijenata za više offsite testiranja u svrhu ubrzanja procesa implementacije.