Oracle predstavio autonomni NoSQL Database servis

Oracle predstavio autonomni NoSQL Database servis

Foto: DepositPhotos

Oracle možda u centru pažnje široj javnosti jest tek kad se s nekim tužaka po sudovima, ali ta kompanija iznimno je moćna kad se radi o cloudu, podatkovnim centrima, virtualnim strojevima... A sad je najavio i novu komponentu u svojoj ponudi autonomne baze podataka. Riječ je o Oracle Autonomous NoSQL Database.

Usluga je podešena za NoSQL aplikacije koje zahtijevaju nisku latenciju, fleksibilnost podatkovnog modela i elastično skaliranje. To, primjerice, uključuje košarice na webshopovima, detektciju online prevara, gaming i oglašavanje. Dakle, poveći je prostor u koji se Oracleova nova komponenta može implementirati na kvalitetan način. Na developerima je samo da unaprijed odrede maksimalnu propusnost, kapacitet i opterećenje, a potom se sustav autonomno prilagođava potrebama.

Autonomnu bazu podataka Oracle je predstavio još u listopadu prošle godine zajedno s autonomnim sigurnosnim sustavom, a od onda se pojavio cijeli niz autonomnih rješenja od strane kompanije iz Silicijske doline. Sa svima njima Oracle se nada "otrgnuti" dio cloud tržišta Amazonu i Microsoftu.

Svoj Autonomous NoSQL Database Oracle opisuje kao platformu s uslugama koje ostvaruju prednost kroz strojno učenje i automatizaciju. Uspoređuje ga se s Amazon DynamoDB, ali se naglašava da je pouzdaniji jer su mu rezultati na 99,995 posto, što je praktički savršeno. Uz to, Oracle tvrdi da je do triput jeftiniji.

Inače, iako su baze podataka ono što se "računa" pa na prvi pogled razlike između Structured Query Language (SQL) i NoSQL (Not Only Structured Query Language ne postoje, stručnjaci ističu da one ipak postoje. Naime, zagovaratelji NoSQL tehnologije  tvrde da limiti svejedno postoje, za prijenos baza podataka još se uvijek treba prilagoditi na način da svaki red u tablici ima jedan set kolumni kao i svaki sljedeći red, što oduzima previše vremena u stvaranju tablica i zapravo je komplicirano. Zagovaratelji SQL tehnologije tvrde da to nije istina pa u konačnici ipak jest do preferencija.

Oracle bira NoSQL i s njime lakšu izvedbu autonomnog rada, što bi trebalo ubrzati sami rad i smanjiti troškove, a korisnicima je to najčešće najbitnije.

Još iz kategorije

Tamnih je podataka u tvrtkama danas više od 50 posto pa predstavljaju primamljiv cilj za hakere i ucjenjivače

Tamnih je podataka u tvrtkama danas više od 50 posto pa predstavljaju primamljiv cilj za hakere i ucjenjivače

26.06.2019. komentiraj

Globalne tvrtke i dalje na svojoj računalnoj i mrežnoj infrastrukturi čuvaju velike količine „tamnih podataka“ (dark data) – podataka za koje ne znaju što sadrže – a što privlači cyberkriminalce, otkrilo je novo istraživanje čije je rezultate predstavio Veritas Technologies, vodeća tvrtka na tržištu rješenja za zaštitu podataka u poslovnim okruženjima i softverskih rješenja za pohranu podataka.

Louis Vuitton odabrao Sigfox za globalno praćenje prtljage

Louis Vuitton odabrao Sigfox za globalno praćenje prtljage

21.06.2019. komentiraj

Kao najraniji korisnici novih tehnologija, u Louisu Vuittonu su ugradili novu tehnologiju Monarch kako bi svojim kupcima ponudili korisne uređaje za praćenje njihove prtljage na interkontinentalnim letovima. Povezane obavijesti o prtljazi šalju se izravno na korisnikov smartphone nakon slijetanja. Informiraju korisnike gdje im se nalazi prtljaga, pa čak i je li tijekom putovanja bila otvarana.

Novi IBM-ovi sustavi za pohranu

Novi IBM-ovi sustavi za pohranu

19.06.2019. komentiraj

Kako bi ponudio napredna rješenja za poslovne i tehnološke izazove 21. stoljeća, IBM i hrvatskim poslovnim korisnicima nudi unaprijeđen portfelj za pohranu podataka unutar IBM Storage obitelji. Direktori i voditelji poslovanja u velikim, ali i malim poduzećima, trebaju sigurnu, fleksibilnu i funkcionalnu IT infrastrukturu vrhunskih performansi koja je ujedno i cjenovno prihvatljiva kako bi mogli uspješno poslovati te ići ukorak s poslovanjem 21. stoljeća.