TEHNOLOGIJA U PRAKSI

Optimizacija projektiranja podatkovnih centara uz umjetnu inteligenciju

Optimizacija projektiranja podatkovnih centara uz umjetnu inteligenciju

Schneider Electric predstavio je prvi priručnik u industriji kojim je postavio standard za optimizaciju projektiranja podatkovnih centara posredstvom umjetne inteligencije (UI). Naime, priručnik pruža praktična rješenja prilikom projektiranja infrastrukture podatkovnih centara koja će moći podržati veći obim poslovnih procesa pokretanih posredstvom UI-ja.

Priručnik naziva „The AI Disruption: Challenges and Guidance for Data Center Design“ svojevrstan je plan za organizacije koje žele potpuno iskoristiti potencijal UI-ja unutar svojih podatkovnih centara. Također, dokument iznosi rješenja koja uključuju tehnologije u nastajanju, a koje će biti potrebne za podršku šire implementacije UI-ja u budućnosti.

Implementacija umjetne inteligencije donijela je značajne promjene i izazove u projektiranju i radu podatkovnih centara. S obzirom na to da je primjena UI-ja postala sveprisutna i ima velik utjecaj na različite industrije, uključujući zdravstvo, financije, proizvodnju, prijevoz i industriju zabave, također raste i potreba za snažnom digitalnom tehnologijom. Stoga, podatkovni centri moraju se prilagoditi kako bi učinkovito zadovoljili rastuće potrebe za napajanjem tehnologije koju pokreće umjetna inteligencija.

Predviđa se da će obim poslova vođenih umjetnom inteligencijom do 2028. rasti po godišnjoj stopi od 26 do 36 % što će dovesti do povećane potražnje za energijom unutar postojećih i novih podatkovnih centara. Kako bi se zadovoljila takva potražnja, potrebno je uzeti u obzir četiri kategorije infrastrukture koje su opisane i u bijeloj knjizi, a to su napajanje, hlađenje, ormari i kućišta te softverski alati. Bijela knjiga 110 dostupna je za preuzimanje ovdje.

U vremenu u kojem UI preoblikuje industrije i redefinira konkurentnost, najnovija Schneider Electricova bijela knjiga omogućuje poduzećima projektiranje podatkovnih centara koji ne samo da podržavaju UI, već da su potpuno i optimizirani za njega. U dokumentu se iznose inovativni koncepti i najbolje prakse, pozicionirajući Schneider Electric kao predvodnika u evoluciji infrastrukture podatkovnih centara.

„Razvoj UI-ja postavlja jedinstvene zahtjeve za projektiranje i upravljanje podatkovnim centrima. Kako bismo odgovorili na ove izazove, važno je razmotriti nekoliko ključnih elemenata i trendova radnog opterećenja umjetne inteligencije koji utječu na nove i postojeće podatkovne centre,” rekla je Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela „Secure Power“ za tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. „UI aplikacije, posebice one za obuku modela umjetne inteligencije, zahtijevaju velike količine računalne snage koje osiguravaju grafički procesori (GPU-ovi) ili specijalizirani akceleratori UI-ja. Upravo zbog te potrošnje, značajno se opterećuje infrastruktura napajanja i hlađenja podatkovnih centara. Imajući na umu rast troškova energije i klimatske rizike, podatkovni centri moraju se usredotočiti na energetski učinkovitu opremu. To su primjerice visokoučinkoviti sustavi napajanja i hlađenja te obnovljivi izvori energije koji omogućuju smanjenje operativnih troškova i ekološkog otiska“, ističe Jelena Pejković.

Priručnik za organizacije koje žele maksimalno iskoristiti UI u svojim podatkovnim centrima dobio je podršku i korisnika: „Tržište umjetne inteligencije brzo se razvija i vjerujemo da će postati temeljna tehnologija za poduzeća kako bi brže postigla rezultate i značajno poboljšala produktivnost", rekao je Evan Sparks, glavni proizvodni direktor za umjetnu inteligenciju u Hewlett Packard Enterpriseu. „UI postaje sve veće radno opterećenje u podatkovnom centru, stoga organizacije to moraju uzeti u obzir već prilikom projektiranja infrastrukture. Sve je veća potražnja za UI akceleratorima, no da bi se njihov rad uskladio s odgovarajućom strukturom i pohranom, potrebne su dobro dizajnirane softverske platforme. Iz toga razloga, poduzeća trebaju tražiti rješenja kao što je specijalizirani razvoj strojnog učenja ili softver za upravljanje podacima koji pružaju uvid u korištenje podataka te osiguravaju sigurnost i pouzdanost podataka prije implementacije. Zajedno s implementacijom krajnjeg rješenja za podatkovne centre koja su projektirana u skladu s ciljevima održivosti, možemo omogućiti našim klijentima da uspješno implementiraju UI, i to odgovorno”, zaključio je Evan Sparks.