OMCO: Digitalizacijom poslovanja do većeg profita

OMCO: Digitalizacijom poslovanja do većeg profita

Novo SAP rješenje implementirano je u četiri međunarodne OMCO tvrtke, a 2020. cijela OMCO Grupa će biti konsolidirana na jedinstvenoj SAP platformi. Analiza povrata ulaganja pokazala je da SAP rješenje s interkompanijskim funkcionalnostima snažno podupire poslovnu strategiju rasta OMCA.

Ovo je priča o tome kako je je OMCO Grupa, najveći svjetski proizvođač kalupa za staklarsku industriju s 40 postotnim tržišnim udijelom u Europi, a 22 postotnim udijelom na svjetskom tržištu, odlučila dosegnuti vodeći položaj u digitalnom svijetu te je, udruživši se s kompanijom Atos, dospjela u sam svjetski vrh tehnoloških inovatora. Kompanija Atos, globalni lider u procesima digitalne transformacije, implementirala je rješenje SAP ERP u nekoliko tvrtki OMCO Grupe. Riječ je o poslovnom rješenju koje poboljšava produktivnost poslovnih procesa i povećava operativnu učinkovitost, uz istodobno smanjenje troškova i povećanje efikasnosti.

Softver za brzi rast
OMCOGrupa je zbog brzog rasta svog poslovanja i razvoja tvornica unutar grupe, centralizacije prodaje, povećanja broja i dinamike interkompanijskih veza, potrebe za zajedničkom supply chain mrežom, grupne financijske konsolidacije te zbog potrebe uvođenja kontrolinga, nužno trebala novo ERP rješenje - sustav i aplikacije kojima može postići visoki stupanj integriranosti cijele grupe, povećati operativnu efikasnost, brzinu i točnost toka informacija, dobiti transparentan uvid u sve poslovne procese te doći do pouzdanih podataka na temelju kojih se mogu donositi bolje poslovne odluke.

Poman odabir partnera
Proces odabira ERP sustava i tvrtke implementatora bio je sveobuhvatan - kontaktirali su gotovo trideset proizvođača softvera, detaljno su precizirali funkcionalne i tehničke zahtjeve, intervjuirali su više od stotinu konzultanta u dvadesetak tvrtki implementatora iz Europe te posjetili desetak korisnika raznih ERP rješenja kako bi vidjeli najbolje prakse. „Imali smo jasnu viziju ERP sustava koji će u najvišoj mjeri zadovoljavati naše zahtjeve u svom standardnom obliku te koji će nas svojim lokalizacijama podržavati u svim zemljama u kojima radimo. Uz to, znali smo da pored samog sustava biramo i dugoročnog poslovnog partnera koji će nas pratiti u implementaciji na svakoj od lokacija i koji će nam kasnije biti dugogodišnja podrška“, kaže Saša Barić, voditelj projekta u OMCO Grupi. „Analiza povrata  ulaganja govorila nam je da ćemo najveću dodatnu vrijednost od novog ERP sustava dobiti od platforme sa snažnim interkompanijskim funkcionalnostima, pa su ocjene tih funkcionalnosti imale najveću težinu“, dodaje Barić. Ugovor za implementaciju SAP ERP-a u cijeloj OMCO Grupi potpisan je s tvrtkom Atos Hrvatska, a projektni tim sastavljen je od konzultanata iz tvrtki, Atos i b4b.

Optimizacija procesa
U proces digitalizacije poslovanja uz pomoć SAP ERP rješenja u OMCO Grupi bili su uključeni važniji korisnici novog poslovnog sustava, više od pedeset ljudi iz različitih funkcionalnih područja iz cijele grupe. Novo rješenje, do sada je implementirano u četiri kompanije u grupi OMCO, a cijela OMCO grupa bit će prožeta SAP ERP-om do Nove godine 2020. „Atos je angažirao dvadesetak SAP konzultanata na tom projektu – najvažnija zadaća bila je poboljšati komunikaciju između kompanija podružnica - raznih proizvodnih pogona u raznim zemljama -  te optimizirati i implementirati poslovne procese grupacije OMCO u SAP ERP rješenje. Iznimno smo zadovoljni realizacijom postavljenog cilja,“ izjavio je Miroslav Idžojtić, voditelj projekta iz tvrtke Atos.

Izazovi implementacije
Jedan od najvećih izazova u implementaciji SAP ERP sustava u OMCO Grupi bila je paralelna implementacija novog MES (Manufacturing Execution System) sustava u jednoj od kompanija članica. „Glavni razlozi uključivanja dodatne kompanije (OMCO Rumunjska) u prvu fazu implementacije SAP-a, iako je bila planirana za drugu fazu, bili su prednosti koje je ta podružnica time dobila i spremnost njenog tima da se odmah uključi u projekt“, kaže Saša Barić. Od ostalih SAP rješenja, uz ERP na SAP HANA bazi podataka, OMCO grupa koristi i rješenje za poslovno izvještavanje, SAP Business Objects, SAP BPC za poslovno planiranje i konsolidaciju te SAP Fiori rješenje korisno ljudima iz menadžmenta koji često putuju, zbog toga što mogu pristupati sustavu putem jednostavnog sučelja na prijenosnim uređajima s bilo koje lokacije na svijetu. „Najinovativnija funkcionalnost rješenja definitivno je baza SAP HANA koja koristi in-memory tehnologiju, čijom primjenom izostaje potreba za skladištima podataka. I najkompleksniji izvještaji mogu se direktno pokretati na podacima u stvarnom vremenu bez utjecaja na performanse sustava“, objašnjava Barić. Analiza poslovnog slučaja implementacije SAP ERP rješenja u OMCO Grupi bit će prezentirana na godišnjoj konferenciji tvrtke SAP Hrvatska: SAP NOW, koja se održava 14. lipnja u Zagrebu.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska dobitnik nagrade za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti

A1 Hrvatska dobitnik nagrade za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti

11.12.2018. komentiraj

A1 Hrvatska je, u sklopu konferencije Hrvatski dani sigurnosti 2018., osvojila nagradu sigurnosti za implementaciju kompaktnih 3D čitača otisaka prstiju. A1 osvojio je nagradu na području sigurnosti u kategoriji „Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti“, a projekt je izveden u suradnji s tvrtkom Eccos inženjering d.o.o.

Više od 600 IT stručnjak i 67 predavanja obilježili  Advanced Techology Days

Više od 600 IT stručnjak i 67 predavanja obilježili Advanced Techology Days

07.12.2018. komentiraj

Završili su Advanced Techology Daysi, jedno od najvećih okupljanja hrvatske IT zajednice koje je u svom 14. izdanju tijekom dva dana donijelo čak 67 predavanja. Na konferenciji je 600 IT stručnjaka moglo birati između predavanja podijeljenih u pet programskih smjerova, koja su se održavala paralelno u dvoranama zagrebačkog Plaza Event Centra.

Zajednički projekt Adacte i Energia naturalis grupe omogućio optimizaciju poslovnih procesa i platformu za daljnje širenje na strana tržišta

Zajednički projekt Adacte i Energia naturalis grupe omogućio optimizaciju poslovnih procesa i platformu za daljnje širenje na strana tržišta

06.12.2018. komentiraj

Adacta i Energia naturalis grupa (ENNA) zajedno su predstavile projekt uvođenja Microsoft Dynamics NAV rješenja u poslovni sustav ENNA grupe. Projekt je započeo 2016. godine i predstavlja implementaciju ERP sustava koji je ENNA grupi omogućio optimizaciju poslovnih procesa s naglaskom na financijsko poslovanje, praćenje profitabilnosti i konsolidaciju različitih tvrtki unutar grupacije. Njegova je vrijednost 3 milijuna kuna.