OMCO: Digitalizacijom poslovanja do većeg profita

OMCO: Digitalizacijom poslovanja do većeg profita

Novo SAP rješenje implementirano je u četiri međunarodne OMCO tvrtke, a 2020. cijela OMCO Grupa će biti konsolidirana na jedinstvenoj SAP platformi. Analiza povrata ulaganja pokazala je da SAP rješenje s interkompanijskim funkcionalnostima snažno podupire poslovnu strategiju rasta OMCA.

Ovo je priča o tome kako je je OMCO Grupa, najveći svjetski proizvođač kalupa za staklarsku industriju s 40 postotnim tržišnim udijelom u Europi, a 22 postotnim udijelom na svjetskom tržištu, odlučila dosegnuti vodeći položaj u digitalnom svijetu te je, udruživši se s kompanijom Atos, dospjela u sam svjetski vrh tehnoloških inovatora. Kompanija Atos, globalni lider u procesima digitalne transformacije, implementirala je rješenje SAP ERP u nekoliko tvrtki OMCO Grupe. Riječ je o poslovnom rješenju koje poboljšava produktivnost poslovnih procesa i povećava operativnu učinkovitost, uz istodobno smanjenje troškova i povećanje efikasnosti.

Softver za brzi rast
OMCOGrupa je zbog brzog rasta svog poslovanja i razvoja tvornica unutar grupe, centralizacije prodaje, povećanja broja i dinamike interkompanijskih veza, potrebe za zajedničkom supply chain mrežom, grupne financijske konsolidacije te zbog potrebe uvođenja kontrolinga, nužno trebala novo ERP rješenje - sustav i aplikacije kojima može postići visoki stupanj integriranosti cijele grupe, povećati operativnu efikasnost, brzinu i točnost toka informacija, dobiti transparentan uvid u sve poslovne procese te doći do pouzdanih podataka na temelju kojih se mogu donositi bolje poslovne odluke.

Poman odabir partnera
Proces odabira ERP sustava i tvrtke implementatora bio je sveobuhvatan - kontaktirali su gotovo trideset proizvođača softvera, detaljno su precizirali funkcionalne i tehničke zahtjeve, intervjuirali su više od stotinu konzultanta u dvadesetak tvrtki implementatora iz Europe te posjetili desetak korisnika raznih ERP rješenja kako bi vidjeli najbolje prakse. „Imali smo jasnu viziju ERP sustava koji će u najvišoj mjeri zadovoljavati naše zahtjeve u svom standardnom obliku te koji će nas svojim lokalizacijama podržavati u svim zemljama u kojima radimo. Uz to, znali smo da pored samog sustava biramo i dugoročnog poslovnog partnera koji će nas pratiti u implementaciji na svakoj od lokacija i koji će nam kasnije biti dugogodišnja podrška“, kaže Saša Barić, voditelj projekta u OMCO Grupi. „Analiza povrata  ulaganja govorila nam je da ćemo najveću dodatnu vrijednost od novog ERP sustava dobiti od platforme sa snažnim interkompanijskim funkcionalnostima, pa su ocjene tih funkcionalnosti imale najveću težinu“, dodaje Barić. Ugovor za implementaciju SAP ERP-a u cijeloj OMCO Grupi potpisan je s tvrtkom Atos Hrvatska, a projektni tim sastavljen je od konzultanata iz tvrtki, Atos i b4b.

Optimizacija procesa
U proces digitalizacije poslovanja uz pomoć SAP ERP rješenja u OMCO Grupi bili su uključeni važniji korisnici novog poslovnog sustava, više od pedeset ljudi iz različitih funkcionalnih područja iz cijele grupe. Novo rješenje, do sada je implementirano u četiri kompanije u grupi OMCO, a cijela OMCO grupa bit će prožeta SAP ERP-om do Nove godine 2020. „Atos je angažirao dvadesetak SAP konzultanata na tom projektu – najvažnija zadaća bila je poboljšati komunikaciju između kompanija podružnica - raznih proizvodnih pogona u raznim zemljama -  te optimizirati i implementirati poslovne procese grupacije OMCO u SAP ERP rješenje. Iznimno smo zadovoljni realizacijom postavljenog cilja,“ izjavio je Miroslav Idžojtić, voditelj projekta iz tvrtke Atos.

Izazovi implementacije
Jedan od najvećih izazova u implementaciji SAP ERP sustava u OMCO Grupi bila je paralelna implementacija novog MES (Manufacturing Execution System) sustava u jednoj od kompanija članica. „Glavni razlozi uključivanja dodatne kompanije (OMCO Rumunjska) u prvu fazu implementacije SAP-a, iako je bila planirana za drugu fazu, bili su prednosti koje je ta podružnica time dobila i spremnost njenog tima da se odmah uključi u projekt“, kaže Saša Barić. Od ostalih SAP rješenja, uz ERP na SAP HANA bazi podataka, OMCO grupa koristi i rješenje za poslovno izvještavanje, SAP Business Objects, SAP BPC za poslovno planiranje i konsolidaciju te SAP Fiori rješenje korisno ljudima iz menadžmenta koji često putuju, zbog toga što mogu pristupati sustavu putem jednostavnog sučelja na prijenosnim uređajima s bilo koje lokacije na svijetu. „Najinovativnija funkcionalnost rješenja definitivno je baza SAP HANA koja koristi in-memory tehnologiju, čijom primjenom izostaje potreba za skladištima podataka. I najkompleksniji izvještaji mogu se direktno pokretati na podacima u stvarnom vremenu bez utjecaja na performanse sustava“, objašnjava Barić. Analiza poslovnog slučaja implementacije SAP ERP rješenja u OMCO Grupi bit će prezentirana na godišnjoj konferenciji tvrtke SAP Hrvatska: SAP NOW, koja se održava 14. lipnja u Zagrebu.

Još iz kategorije

TOP 100 najboljih u softverskom segmentu prema najvećoj prosječnoj plaći u odnosu na broj zaposlenih u 2017. godini

TOP 100 najboljih u softverskom segmentu prema najvećoj prosječnoj plaći u odnosu na broj zaposlenih u 2017. godini

20.08.2018. komentiraj

Kada se pak pogledaju prosječne plaće prema broju zaposlenih najveću prosječnu plaći i najveći broj zaposlenih ima Infobip sa 468 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,21 tisuću kuna neto. Slijedi ga državno-gradski APIS IT s 375 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,72 tisuće kuna. Na trećem mjestu je Combis sa svojih 366 zaposlenih i prosječnom plaćom od 10,32 tisuće kuna. Na četvrtom mjestu je IN2 s 361 zaposlenim i 10,14 tisuća kuna neto plaće. na petom mjestu je King ICT s 308 zaposlenih i 9,25 tisuća kuna neto plaće. Među prvih 10 smjestili su se od omaćih tvrtki još Span s 300 zaposlenih i 9,85 tisuća kuna neto plaće. Asseco SEE s 238 zaposlenih i 9,4 tisuće kuna neto plaće. Tu su i dva predstavništva stranih tvrtki Danieli-Systec i Mercury Processing Services International. Prvih deset zaključuje CROZ sa 175 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,4 tisuće kuna neto.

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

20.08.2018. komentiraj

I dolazimo do kraja analize softverske domaće IT industrije i to prema mnogim najzanimljivijem segmentu jer to očito svi vole gledati – tko ima najveću neto plaću. Ovog puta ćemo analizu napraviti prema dvije metodologije – ukupna lista TOP 100 s najvećom isplaćenom plaćom i lista tvrtki s najviše zaposlenika pa da se vidi kakve su tamo plaće.

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema izvozu - vodeći Span i Infobip

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema izvozu - vodeći Span i Infobip

19.08.2018. komentiraj

Tko su najveći domaći softverski izvoznici otkrivamo u novoj analizi domaćeg ICT tržišta. Prvi je Span koji je svoj izvoz u 2017. godini povećao za čak 39,51 posto na 162,21 milijun kuna, na drugom mjestu je Infobip čiji se izvoz povećao za 1¸3,65 posto. Na trećem mjestu je Danieli-Systec s rastom od 11,26 posto dosegavši 121,43 milijuna kuna prihoda od prodaje u inozemstvu. Na četvrtom mjestu je Mercury Processing Services International s također dvoznamenkastim rastom ali i manje od sto milijuna kuna izvoza točnije 94,51 milijun kuna.