Održana treća po redu Change konferencija

Održana treća po redu Change konferencija

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Na trećem i dosad najvećem izdanju konferencije Change ponovno se okupilo više od 400 IT stručnjaka koji su kroz cjelodnevni program međusobno dijelili svoja znanja i iskustvo.

U svom uvodnom govoru predsjednik KING ICT-a, Plamenko Barišić, potvrdio je promjenu Changea iz lokalne u regionalnu konferenciju i dodao da se „Change transformirao u IT konferenciju koja okuplja svjetske stručnjake i regionalnu IT zajednicu, svojevrsni hub znanja koji je dostupan svakom članu zajednice i šire“.

Lajtmotiv ‘hub znanja’ vidljiv je u svakom aspektu ovogodišnje konferencije. Kao i na prošlogodišnjim izdanjima, na konferenciji su postavljena ključna pitanja koja se odnose na razvoj enterprise softvera, dizajn, poslovanje, izazove koje stvara toksična radna okolina i što nam to donose nove europske politike zaštite autorskih prava.

Međuljudski odnosi ključan su aspekt svake organizacije. Ovu mantru u svom predavanju potvrdio je agile stručnjak Juan Castillo (Impraise) koji je svoje višegodišnje iskustvo pretvorio u zanimljivo predavanje o važnosti poštovanja. „Ne osuđujte i zapamtite, dobri smo onoliko koliko su dobri ljudi oko nas“, zaključio je Juan na kraju svog predavanja, kojim je otvorio Change.

'Da bismo razumijeli druge, prvo trebamo razumijeti sebe' ukazala je na to Marrianne Worthington (Work Warrior), koja je u dinamičnih 45 minuta predavanja istaknula važnost straha koji nas sprječava u realizaciji naših želja, ideja i potreba.

„Posegnite prema onom kutku svog uma koji vam stvara priču koja vas sprječava u realizaciji svojih ideja. Naučite pomoću drugih kako se riješiti osobnih prepreka i strah pretvoriti u nešto pozitivno“, poručila je Marriane.

Tradicionalno, developerski aspekt konferencije ujedno je bio najbogatiji, a to potvrđuju imena poput Deepu K Sasidharana (Xebia Labs) koji je uživo pokazao kako se radi s JHipserom, Viktora Farčića (Cloudbees) kroz „hands-on“ demo kako realizirati continuous deployment na Kubernetes, Ivana Brozovića (Bornfight), Muriela Kamganga (AG04) koji je demonstrirao mogućnosti perzistiranja podataka s mobilnih uređaja na Realm, Marka Loherta (Ekobit) s demonstracijom mogućnosti Q# jezika za kvantna računala te brojni drugi. Uz 29 predavača, po prvi put Change uvodi i radionice koje su održali Dalibor Margotić (KING ICT) i Andrej Mlinarević (Prototype).

Ovogodišnji Change je otvorio i pitanje regulacije i zaštite autorskih prava u Europskoj uniji. Leina Meštrović, osnivačica udruge Digital Demokroacija, upozorila je na alarmantnu reformu zaštite autorskih prava unutar Europske unije koja bi međuostalim mogla dovesti do zabrane popularnih memeova koji nas godinama nasmijavaju. ‘Copyright Reform nije jedini problem, pred nama je velika bitka za neutralnost interneta koja se u Sjedinjenim Američkim državama već odvija i trebamo biti spremni.’

Konferenciju je zatvorio poznati tester Michael Bolton koji je na živopisan način i uz veliko zanimanje publike pred prepunom dvoranom prikazao zašto je u razvojnom ciklusu testiranje izuzetno bitno. ‘Testiranje je istraživanje, eksperimentiranje, otkrivanje, istraživanje, učenje i izvještavanje. Tko god vam kaže drukčije, ne slušajte ga.’ poručio je Bolton koji će u sklopu Changea održati svoju trodnevnu radionicu ‘Rapid Software Testing’ u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Još iz kategorije

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.