Održana treća po redu Change konferencija

Održana treća po redu Change konferencija

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Na trećem i dosad najvećem izdanju konferencije Change ponovno se okupilo više od 400 IT stručnjaka koji su kroz cjelodnevni program međusobno dijelili svoja znanja i iskustvo.

U svom uvodnom govoru predsjednik KING ICT-a, Plamenko Barišić, potvrdio je promjenu Changea iz lokalne u regionalnu konferenciju i dodao da se „Change transformirao u IT konferenciju koja okuplja svjetske stručnjake i regionalnu IT zajednicu, svojevrsni hub znanja koji je dostupan svakom članu zajednice i šire“.

Lajtmotiv ‘hub znanja’ vidljiv je u svakom aspektu ovogodišnje konferencije. Kao i na prošlogodišnjim izdanjima, na konferenciji su postavljena ključna pitanja koja se odnose na razvoj enterprise softvera, dizajn, poslovanje, izazove koje stvara toksična radna okolina i što nam to donose nove europske politike zaštite autorskih prava.

Međuljudski odnosi ključan su aspekt svake organizacije. Ovu mantru u svom predavanju potvrdio je agile stručnjak Juan Castillo (Impraise) koji je svoje višegodišnje iskustvo pretvorio u zanimljivo predavanje o važnosti poštovanja. „Ne osuđujte i zapamtite, dobri smo onoliko koliko su dobri ljudi oko nas“, zaključio je Juan na kraju svog predavanja, kojim je otvorio Change.

'Da bismo razumijeli druge, prvo trebamo razumijeti sebe' ukazala je na to Marrianne Worthington (Work Warrior), koja je u dinamičnih 45 minuta predavanja istaknula važnost straha koji nas sprječava u realizaciji naših želja, ideja i potreba.

„Posegnite prema onom kutku svog uma koji vam stvara priču koja vas sprječava u realizaciji svojih ideja. Naučite pomoću drugih kako se riješiti osobnih prepreka i strah pretvoriti u nešto pozitivno“, poručila je Marriane.

Tradicionalno, developerski aspekt konferencije ujedno je bio najbogatiji, a to potvrđuju imena poput Deepu K Sasidharana (Xebia Labs) koji je uživo pokazao kako se radi s JHipserom, Viktora Farčića (Cloudbees) kroz „hands-on“ demo kako realizirati continuous deployment na Kubernetes, Ivana Brozovića (Bornfight), Muriela Kamganga (AG04) koji je demonstrirao mogućnosti perzistiranja podataka s mobilnih uređaja na Realm, Marka Loherta (Ekobit) s demonstracijom mogućnosti Q# jezika za kvantna računala te brojni drugi. Uz 29 predavača, po prvi put Change uvodi i radionice koje su održali Dalibor Margotić (KING ICT) i Andrej Mlinarević (Prototype).

Ovogodišnji Change je otvorio i pitanje regulacije i zaštite autorskih prava u Europskoj uniji. Leina Meštrović, osnivačica udruge Digital Demokroacija, upozorila je na alarmantnu reformu zaštite autorskih prava unutar Europske unije koja bi međuostalim mogla dovesti do zabrane popularnih memeova koji nas godinama nasmijavaju. ‘Copyright Reform nije jedini problem, pred nama je velika bitka za neutralnost interneta koja se u Sjedinjenim Američkim državama već odvija i trebamo biti spremni.’

Konferenciju je zatvorio poznati tester Michael Bolton koji je na živopisan način i uz veliko zanimanje publike pred prepunom dvoranom prikazao zašto je u razvojnom ciklusu testiranje izuzetno bitno. ‘Testiranje je istraživanje, eksperimentiranje, otkrivanje, istraživanje, učenje i izvještavanje. Tko god vam kaže drukčije, ne slušajte ga.’ poručio je Bolton koji će u sklopu Changea održati svoju trodnevnu radionicu ‘Rapid Software Testing’ u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Još iz kategorije

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.

Repsly ima svijetlu budućnost

Repsly ima svijetlu budućnost

18.02.2019. komentiraj

Kakva je prošlost, što je budućnost te naravno što se trenutno događa u kompaniji Repsly, otkrio nam je jedan od suosnivača Marko Kovač. Bilo kroz samostalno poslovanje ili kao dio velike kompanije, Repsly će svakako rasti dalje, ispričao je Marko za ICTbusiness.biz i ICTbusiness.info.

Microblink na sajmu Finovate

Microblink na sajmu Finovate

18.02.2019. komentiraj

Kroz opsežan proces kvalifikacije i evaluacije, Finovate svake godine odabire određeni broj fintech tvrtki koje imaju priliku održati demonstraciju svog rješenja uživo u trajanju od 7 minuta pred sudionicima iz financijske industrije. Microblink je već nekoliko puta uvršten među odabranim tvrtkama za prezentaciju, a rješenja za pojednostavljenje unosa podataka pomoću mobilne ili web kamere višestruko su nagrađivana za inovativnost, kako na europskom, tako i američkom izdanju Finovate konferencija.