Održana treća po redu Change konferencija

Održana treća po redu Change konferencija

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Na trećem i dosad najvećem izdanju konferencije Change ponovno se okupilo više od 400 IT stručnjaka koji su kroz cjelodnevni program međusobno dijelili svoja znanja i iskustvo.

U svom uvodnom govoru predsjednik KING ICT-a, Plamenko Barišić, potvrdio je promjenu Changea iz lokalne u regionalnu konferenciju i dodao da se „Change transformirao u IT konferenciju koja okuplja svjetske stručnjake i regionalnu IT zajednicu, svojevrsni hub znanja koji je dostupan svakom članu zajednice i šire“.

Lajtmotiv ‘hub znanja’ vidljiv je u svakom aspektu ovogodišnje konferencije. Kao i na prošlogodišnjim izdanjima, na konferenciji su postavljena ključna pitanja koja se odnose na razvoj enterprise softvera, dizajn, poslovanje, izazove koje stvara toksična radna okolina i što nam to donose nove europske politike zaštite autorskih prava.

Međuljudski odnosi ključan su aspekt svake organizacije. Ovu mantru u svom predavanju potvrdio je agile stručnjak Juan Castillo (Impraise) koji je svoje višegodišnje iskustvo pretvorio u zanimljivo predavanje o važnosti poštovanja. „Ne osuđujte i zapamtite, dobri smo onoliko koliko su dobri ljudi oko nas“, zaključio je Juan na kraju svog predavanja, kojim je otvorio Change.

'Da bismo razumijeli druge, prvo trebamo razumijeti sebe' ukazala je na to Marrianne Worthington (Work Warrior), koja je u dinamičnih 45 minuta predavanja istaknula važnost straha koji nas sprječava u realizaciji naših želja, ideja i potreba.

„Posegnite prema onom kutku svog uma koji vam stvara priču koja vas sprječava u realizaciji svojih ideja. Naučite pomoću drugih kako se riješiti osobnih prepreka i strah pretvoriti u nešto pozitivno“, poručila je Marriane.

Tradicionalno, developerski aspekt konferencije ujedno je bio najbogatiji, a to potvrđuju imena poput Deepu K Sasidharana (Xebia Labs) koji je uživo pokazao kako se radi s JHipserom, Viktora Farčića (Cloudbees) kroz „hands-on“ demo kako realizirati continuous deployment na Kubernetes, Ivana Brozovića (Bornfight), Muriela Kamganga (AG04) koji je demonstrirao mogućnosti perzistiranja podataka s mobilnih uređaja na Realm, Marka Loherta (Ekobit) s demonstracijom mogućnosti Q# jezika za kvantna računala te brojni drugi. Uz 29 predavača, po prvi put Change uvodi i radionice koje su održali Dalibor Margotić (KING ICT) i Andrej Mlinarević (Prototype).

Ovogodišnji Change je otvorio i pitanje regulacije i zaštite autorskih prava u Europskoj uniji. Leina Meštrović, osnivačica udruge Digital Demokroacija, upozorila je na alarmantnu reformu zaštite autorskih prava unutar Europske unije koja bi međuostalim mogla dovesti do zabrane popularnih memeova koji nas godinama nasmijavaju. ‘Copyright Reform nije jedini problem, pred nama je velika bitka za neutralnost interneta koja se u Sjedinjenim Američkim državama već odvija i trebamo biti spremni.’

Konferenciju je zatvorio poznati tester Michael Bolton koji je na živopisan način i uz veliko zanimanje publike pred prepunom dvoranom prikazao zašto je u razvojnom ciklusu testiranje izuzetno bitno. ‘Testiranje je istraživanje, eksperimentiranje, otkrivanje, istraživanje, učenje i izvještavanje. Tko god vam kaže drukčije, ne slušajte ga.’ poručio je Bolton koji će u sklopu Changea održati svoju trodnevnu radionicu ‘Rapid Software Testing’ u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Još iz kategorije

Usluge i rješenja Infoarta u Barceloni

Usluge i rješenja Infoarta u Barceloni

22.04.2019. komentiraj

Iako je Barcelona ugostila tehnologiju još krajem veljače i početkom ožujka ono što je tamo bilo prikazano i o čemu se govorilo obilježit će cijelu ovu godinu. Tako je glavna tema MWC19 bila 'Intelligent connectivity' unutar koje izlagači stavljaju naglasak na 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju, blockchain, IoT, VR, nove digitalne poslovne modele te smart city platforme.

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

19.04.2019. komentiraj

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.