Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU

Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU

Foto: Nvidia

CES 2015 se službeno otvara sutra, no to ne znači da neka velika imena već i uoči otvaranja nisu krenula sa velikim predstavljanjima svojih proizvoda i tehnologija. U Las Vegasu smo uživo na CES-u, pa ne zaboravite pratiti sva događanja u našoj CES 2015 rubrici.

Nvidia je tako predstavila novu generaciju Tegra čipova, a radi se o osmojezgrenom Tegra X1 čipu koji kombinira 64-bitni procesor baziran an ARM arhitekturi  sa grafičkim procesorom baziranim na vlastitoj Maxwell arhitekturi. Tako Nvidia ostavlja prošlogodišnju Kepler arhitekturu iza sebe i istu mijenja sa Maxwell arhitekturom za koju tvrdi da je apsolutno najjači grafički procesor kojeg su ikad izradili.

S Tegra X1, Nvidia je uspjela ostvariti čak 1.5X bolje rezultate u snazi i performansama u usporedbi s prošlogodišnjim Tegra K1 čipom.

Tegra X1 je prvi na svijetu mobilni superčip koji je uspio postići 1 teraflop u mobilnom računarstvu, a u osmojezgrenom 64-bitnom procesoru nalazi se 256-jezgreni Maxwell grafički čip.

Jedan od prvih uređaja koji će biti pogonjen Tegra X1 čipom bit će Nvidijin Drive CX Cockpit računalo, kojeg Nvidia vidi kao predvodnika budućih pametnih automobila. Uz Drive CX pogonjen Tegra X1 mobilnim superčipom, mogućnosti za super funkcionalne kompjuterizirane kontrolne ploče su praktički neograničene.

Nvidia je predstavila i Drive PX sustav, svoju autopilot računalnu platformu za samovozeće automobile s čak 2,3 teraflopa snage mobilnog računarstva. Nividia Drive PX sustav sastavljen je od 2 Tegra X1 čipa, s punom CUDA programibilnošču i 12 ulaza za kamere. Nvidia vjeruje da će automobili za postizanje potpunih samovozećih funkcionalosti morati imati  mrežu spojenih kamera koje okružuju vozilo koje će biti spojene u jedno računalo, a Drive PX upravo nudi tu mogućnost.

Još iz kategorije

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

16.09.2019. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira 5G dan. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu.

Digitalni tisak nove generacije

Digitalni tisak nove generacije

15.09.2019. komentiraj

Canon je predstavio imagePRESS C165 – višefunkcijski tiskarski stroj s mnoštvom mogućnosti koji spaja najbolje od Canonove nagrađivane tehnologije i korisničkog sučelja imageRUNNER ADVANCE s paketom profesionalnih alata imagePRESS koji se lako koriste. Svojim korisnicima ovaj uređaj omogućuje da budu kreativni pritiskom jednog gumba te uštede vrijeme i novac, ističu u Canonu.

Pogreške i neuspjesi sastavni su dio puta prema uspjehu

Pogreške i neuspjesi sastavni su dio puta prema uspjehu

14.09.2019. komentiraj

Na šestom izdanju sada već tradicionalne Dev Days konferencije koju organizira kompanija Infobip, pod glavnim motom „Tomorrow's Tech – Today's Business“ pred gotovo petsto developera održana je panel diskusija „Learning from failure and sharing experience with the community“. U hotelu Well u Termama Tuhelj za istim su se stolom tako okupila neka od vodećih imena hrvatske IT zajednice, a svojim su primjerima otkrili kako su vlastite poslovne pogreške i neuspjehe preusmjerili u stvaranje vrijednosti i konačni uspjeh te se složili kako su pogreške i neuspjeh sastavni dio puta prema uspjehu.