Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU

Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU

Foto: Nvidia

CES 2015 se službeno otvara sutra, no to ne znači da neka velika imena već i uoči otvaranja nisu krenula sa velikim predstavljanjima svojih proizvoda i tehnologija. U Las Vegasu smo uživo na CES-u, pa ne zaboravite pratiti sva događanja u našoj CES 2015 rubrici.

Nvidia je tako predstavila novu generaciju Tegra čipova, a radi se o osmojezgrenom Tegra X1 čipu koji kombinira 64-bitni procesor baziran an ARM arhitekturi  sa grafičkim procesorom baziranim na vlastitoj Maxwell arhitekturi. Tako Nvidia ostavlja prošlogodišnju Kepler arhitekturu iza sebe i istu mijenja sa Maxwell arhitekturom za koju tvrdi da je apsolutno najjači grafički procesor kojeg su ikad izradili.

S Tegra X1, Nvidia je uspjela ostvariti čak 1.5X bolje rezultate u snazi i performansama u usporedbi s prošlogodišnjim Tegra K1 čipom.

Tegra X1 je prvi na svijetu mobilni superčip koji je uspio postići 1 teraflop u mobilnom računarstvu, a u osmojezgrenom 64-bitnom procesoru nalazi se 256-jezgreni Maxwell grafički čip.

Jedan od prvih uređaja koji će biti pogonjen Tegra X1 čipom bit će Nvidijin Drive CX Cockpit računalo, kojeg Nvidia vidi kao predvodnika budućih pametnih automobila. Uz Drive CX pogonjen Tegra X1 mobilnim superčipom, mogućnosti za super funkcionalne kompjuterizirane kontrolne ploče su praktički neograničene.

Nvidia je predstavila i Drive PX sustav, svoju autopilot računalnu platformu za samovozeće automobile s čak 2,3 teraflopa snage mobilnog računarstva. Nividia Drive PX sustav sastavljen je od 2 Tegra X1 čipa, s punom CUDA programibilnošču i 12 ulaza za kamere. Nvidia vjeruje da će automobili za postizanje potpunih samovozećih funkcionalosti morati imati  mrežu spojenih kamera koje okružuju vozilo koje će biti spojene u jedno računalo, a Drive PX upravo nudi tu mogućnost.

Još iz kategorije

Huaweijevo Single Voice Core rješenje osvojilo dvije nagrade na Voice &  Advanced Communications Summitu

Huaweijevo Single Voice Core rješenje osvojilo dvije nagrade na Voice & Advanced Communications Summitu

18.11.2019. komentiraj

Huawei je na ovogodišnjem Voice & Advanced Communications Summitu održanom prošlog tjedna u Berlinu osvojio dvije nagrade – 'Best 5G Voice Solution' i 'Communications Innovator of the Year'. Osvajanjem nagrada još je jednom prepoznata inovativnost Huaweija na području komunikacijske tehnologije te razvoju mreža i aplikacija.

Inovacije i korporacije – gdje smo i kamo idemo

Inovacije i korporacije – gdje smo i kamo idemo

17.11.2019. komentiraj

Tvrtke trebaju biti inovativne ako žele uspjeti i prilagoditi se tržištu na vrijeme, bit će jedna od tema konferencije CORP2IN održava se od 20. do 22. studenoga u Algebra LABu, u Zagrebu. No, nije dovoljno osloniti se na slučajnu inovativnost i trenutke inspiracije već treba postojati sustav u kojem se potiče inovativan način razmišljanja te u kojem se zna, tko, kako i kada predlaže, evaluira i stavlja ideje u projekte. Osim toga, inovativnost zahtjeva određeni set vještina i alata, te ju je potrebno njegovati i razvijati kao i svaki drugi aspekt tvrtke. Inovativnost nadilazi industriju i omogućuje konkurentnost, povećanje tržišta i ekonomski rast. Inovacije se mogu pojaviti svuda oko nas, a ne samo u istraživačkim laboratorijima, velikim korporacijama i na fakultetima.

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.