Novo izdanje konferencije Dan otvorenih integracija - na prekretnici digitalne civilizacije

Novo izdanje konferencije Dan otvorenih integracija - na prekretnici digitalne civilizacije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pred nama je 14. Dan otvorenih integracija tvrtke KING ICT, a održat će se 21. ožujka u Zagrebu. U svom novom izdanju, poslovno-informatička konferencija ponovno okuplja poslovnu zajednicu, dovodi domaće i inozemne stručnjake te traži odgovore na pitanje kako povezati znanstvenu zajednicu, industrijski sektor i državu s ciljem ubrzanja rasta gospodarstva.

Riječ je o Triple Helix konceptu koji okuplja znanje i inovacije, a temelji se na međusobnom učenju, komunikaciji i kolaboraciji. Neke od zemalja poput Njemačke, Švedske ili Estonije razvoj svojih gospodarstava temelje upravo na tom modelu stvarajući vlastiti brend, pa se postavlja pitanje može li Hrvatska ići sličnim putem i iskoristiti svoj potencijal? Postoji niz domaćih primjera koji su pravi prikaz snage kolaboracije triju sektora i koji mogu poslužiti kao temelj novog smjera i strategije.

Proteklih godina sudionici smo u digitalnoj transformaciji društva i gospodarstva. S prednostima digitalizacije smo upoznati, od povećanja tržišnog udjela, aktivnosti korisnika, efikasnijeg upravljanja ljudskim potencijalima, poboljšanja uvjeta rada i većih prihoda. Međutim, postoji druga strana transformacije koja je dio sudionika tržišne utakmice uhvatila nespremnima. Analize ukazuju da će 60 posto današnjih velikih sustava uspješno provesti digitalnu transformaciju. Na ovogodišnjem Danu otvorenih integracija tražimo odgovore na pitanja kako riješiti izazove s kojima se veliki sustavi u procesu digitalizacije susreću i kako izgraditi digitalnu infrastrukturu otpornu na nadolazeće promjene.

Povrh svega,  jedno je od ključnih pitanja konferencije cyber sigurnost. Samo u 2018. hakerski napadi prouzročili su više od 80 milijardi eura štete. Sigurnosni alati se razvijaju, ali napadi su sve učestaliji, što dovodi do pada povjerenja u tehnološki sektor, a posebnu zabrinutost izaziva narušena privatnost. Digitalizacija traži nove etičke norme i standarde te potrebu za uspostavljanjem nove razine korisničkog povjerenja. Riječ je zajedničkom projektu koji se ne odnosi samo na lokalnu ili regionalnu, već na međunarodnu razinu i traži definiranje zajedničkih ciljeva koji nas pomiču iz zone fragmentacije u zonu jedinstvenog i komplementarnog.

Uz zanimljiva predavanja, organizatori konferencije najavljuju korisne tehnološke radionice i predstavljanje novih rješenja u Demo sobi koja unaprjeđuju poslovanje. Više informacija o konferenciji pronađite na službenim stranicama konferencije i tvrtke KING ICT.

Još iz kategorije

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

24.05.2019. komentiraj

Od tapeta i pločica do drveta i stakla, digitalni tisak omogućuje kreativnost i inovacije u području dizajna interijera, otvarajući nove prilike za dizajnere i davatelje usluga tiska (PSP-ove, print service providers). Za dizajnere, robne marke koje nude ukrasnu grafiku i profesionalne dizajnere interijera prednosti digitalnog tiska nude veću kreativnu slobodu bez tehničkih ili ekonomskih ograničenja tradicionalnih tiskarskih procesa. Tisak na zahtjev omogućuje potpunu prilagodbu i uklanja potrebu za skladištenjem, omogućujući više eksperimentiranja i uklanjajući prepreke za ulazak u branšu. Međutim, ključan je čimbenik svjesnost, a razumijevanje mogućnosti digitalnog tiska još nije rasprostranjeno u zajednici dizajnera interijera.

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

22.05.2019. komentiraj

Verso Altima grupa novi je naziv pod kojim će tvrtke Mrežne tehnologije VERSO  i Altima  nakon rebrandinga nastaviti tržišnu ekspanziju. Grupa je u 100 %-tnom hrvatskom privatnom vlasništvu i prepoznati svjetski poslovni integrator, predvodnik u primjeni IoT i Smart City rješenja te partner vodećih svjetskih ponuđača ICT rješenja. Sjedište Grupe je u Zagrebu, dok ima urede u pet zemalja, te zapošljava više od 170 stručnjaka. Formalno pravno Mrežne tehnologije Verso  i Altima  i dalje su zasebni pravni subjekti koji će svoje poslovanje nastaviti s jednom poslovnom strategijom i konsolidiranim izvoznim ciljevima.

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

22.05.2019. komentiraj

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.