Novi web projekti Perpetuum Mobilea – iSite Shop i iSite Open

Novi web projekti Perpetuum Mobilea – iSite Shop i iSite Open

Foto: Fotolia

Perpetuum Mobile predstavila je danas svoje rješenje za izradu web stranica – iSite Open, zasnovano na Drupal platformi te iSite Shop, Perpetuumovo e-Commerce rješenje na Magento platformi, istaknuo je za ICTbusiness.info član Uprave kompanije Ivo Špigel te doda kako je iSite je u potpunosti prilagodljiv potrebama klijenata te omogućava definiranje vrsta sadržaja „po mjeri“ (content strategy) i strukture.

Perpetum Mobile je ICT tvrtka koja je 25 godina prisutna na našem tržištu, a nova rješenja baziraju na open source rješenjima i prilagodbi zahtjevima korisnika.

Drupal platforma  u sebi sadrži integrirane brojne funkcionalnosti i module te je odabir brojnih svjetskih korporacija i organizacija koje su prepoznale učinkovitost editiranja svog sadržaja putem ovog sustava.

iSite Shop baziran na Magento platformi, koju u svijetu koristi i više od 200 tisuća online dućana, već je implementiran u Cedeterija.com prvom hrvatskom glazbenom dućanu s MP3 pjesmama koja već sad ima oko 700 tisuća naslova, ističe Špigel i dodaje kako uskoro kreće još jedan site tvrtke Greenseeker Klik4.hr koja se bavi poslovnim poklonima, tekstilom i drugim asortimanom za velike tvrtke.

„Riječ je o vrlo složenom web shopu, s mnoštvom mogućnosti za odabir od strane kupaca od dimenzija, do raznobojnih kombinacija, te u konačnici vrlo složenih komercijalnih uvjeta kod kupnje koja ovisi o kupcu, visini prodaje, broju naručenih komada“, ističe Špigel.

On dodaje kako je u planu još nekoliko manjih projekata. Što se tiče iSite Open njihova novog CMS sustava baziranog na Drupal platformi Špigel napominje kako su već napravljene stranice za Hrvatsku udrugu banaka, te za tvrtku Zračna luka Zagreb d.o.o. koja će upravljati imovinom i uslugama koje nisu ušle u koncesijski ugovor koji su s hrvatskom državom potpisali Francuzi oko gradnje novog terminala i upravljanja tvrtkom Zračna luka Zagreb d.d. Uz to očekuje se uskoro i pokretanje novog weba Dubrovačkih ljetnih igara koje su također na njihovoj platformi, a nakon punjenja sadržaja očekuje se da će ovaj web biti aktivan početkom ožujka.

U sklopu događanja predstavljeni su i rezultati ankete „Motivacija online kupaca u Hrvatskoj“, a riječ je o istraživanju koje je provedeno krajem prošle godine, na uzorku od preko 500 ispitanika.

„Elektroničko poslovanje više nije „nice to have“ već preduvjet konkurentnosti u vrijeme izrazito zaoštrene tržišne utakmice. Poslovno iskustvo našeg stručnog tima kao i odabir Magento platforme jamstvo je za naše korisnike da će realizirani projekti doista izravno doprinijeti njihovim prihodima, bilancama i poslovnim rezultatima“, komentirao je za ICTbusiness.info Špigel.

Prema rezultatima istraživanja pokazalo se kako u online kupovini prednjači mlađa populacija i to u rasponu od 23 do 35 godina, koja čini najveći udio u ukupnom uzorku, njih čak 49 posto. Najmanje kupuju seniori, svega njih 4 posto, između 52 do 60 godina starosti, a preko 60 i više godina starosti, samo 1 posto. Što se tiče sociodemografske slike prosječnog Hrvata koji kupuje na Internetu, može se zaključiti kako prednjače obitelji s dvoje djece, njih 29 posto. Za njima slijede samci koji čine 25 posto u ukupnom uzorku. Na Internetu u većoj mjeri kupuju oni s visokom stručnom spremom, njih 34 posto, a odmah iza slijedi kategorija srednje stručne spreme, njih 31 posto.

Čini se kako kupce na Internetu najviše motivira cijena, čak 76 posto ispitanika očekuje niže cijene artikala na Internetu nego u dućanu i ističe kako im je upravo niža cijena glavni motivacijski faktor za donošenje odluke o kupnji na Internetu. Inače, dostava je također detektirana kao jedan od ključnih faktora, pri tom, kupci na cijenu dostave najčešće gledaju u odnosu na ukupnu vrijednost u njihovoj košarici. Stav da cijena dostave treba biti u proporciji s ukupnom vrijednošću košarice, smatra 67 posto ispitanika, a njih 28 posto je istaknulo besplatnu dostavu kao presudan faktor pri donošenju odluke u kupovini.

Razloge sve veće potrošnje na Internetu, možemo potražiti u činjenici kako je život u današnje vrijeme sve užurbaniji s mnoštvom obaveza. Upravo je ušteda vremena jedan od bitnih aspekata online kupovine. Čak 74 posto ispitanika je izjavilo da kupuje na Internetu jer voli imati mogućnost da kupovinu obavlja bilo kad i bilo gdje, dok je njih 73 posto istaknulo kako im online kupovina štedi dragocjeno vrijeme. Zanimljiv je podatak kako 63 posto ispitanika osjeća pritisak trgovca prilikom kupovine u „klasičnoj“ trgovini i zato preferiraju kupovinu na Internetu.

Prednost Internetske trgovine svakako leži i u činjenici da web trgovine, ali i razna druga Internetska mjesta nude detaljne opise artikala koji se žele kupiti, kao i iskustva ostalih kupaca i recenzije. Navedeno smatra prednošću 74 posto ispitanika, koji su izjavili da se prije kupovine vole detaljno informirati o proizvodu, a 66 posto prije kupovine uspoređuje cijene i atribute proizvoda.

Ono što kupce na Internetu najviše zabrinjava vezano je uz mogućnost povrata kupljenog predmeta koji nije ispunio njihova očekivanja. Za njih 42 posto to predstavlja problem, dok njih 22 posto najviše zabrinjava mogućnost dostave krivog predmeta.

Nevjerodostojnost dobavljača je najčešći razlog odgode odluke o kupovini, što potvrđuje 42 posto ispitanika. Kupce također smeta nedovoljno informacija o proizvodu, njih 30 posto i komplicirani proces narudžbe, njih 17 posto.

Što se tiče lokacije web trgovina, 47 posto ispitanika je odgovorilo kako im nije važno kupuju li putem domaće ili strane web trgovine. 85 posto ispitanika nema omiljenu domaću web trgovinu, a najdraži strani su im: Amazon, eBay i DealeXtreme.

Ispitanici najvećim dijelom koriste PayPal prilikom plaćanja na Internetu, njih 47 posto, dok su kreditne kartice, kao platežno sredstvo na drugom mjestu, za koje se odlučilo 23 posto ispitanika. Plaćanje pouzećem izabralo bi 17 posto ispitanika.

Još iz kategorije

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

30.06.2020. komentiraj

Microsoft je još u studenome 2017. sklopio partnerstva s velikanima na području zaštite na internetu kako bi integrirao njihov način prepoznavanja prijetnji, ali i samu postojeću bazu koju imaju, unutar svog Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), a novitet je da napokon postoji verzija za Ubuntu i sve Linuxove distrose.

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

30.06.2020. komentiraj

S više od 28 godina iskustva i globalnim poslovanjem, IN2 grupa jedan je od regionalnih lidera u razvoju softvera za čitav niz poslovnih grana. Osim razvoja rješenja za postojeća i nova poslovna područja te digitalnih rješenja, IN2 pruža usluge IT konzaltinga, implementacije vlastitih i standardnih rješenja te sistemske podrške primijenjenim rješenjima. IN2 grupa dio je Constellation Software Inc koji surađuje s preko 125.000 klijenata u više od 100 zemalja. Njihov projekt za Hrvatsku gospodarsku komoru nazvan Digitalna komora bio je povod za razgovor s Davorom Vinčićem direktorom projekta iz Sektora za gospodarstvo IN2. Ukupna vrijednost projekta je 28.7 milijuna kuna od čega 85 posto, odnosno 24.4 milijuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto HGK kao korisnik projekta. Digitalna komora trenutno ima preko 25.000 registriranih korisnika.

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

30.06.2020. komentiraj

Iako je potencijal štete zbog vanjskih hakerskih napada alarmantan, sve su opasnije unutarnje prijetnje jer predstavljaju sigurnosni aspekt koji je teško nadzirati i kontrolirati.  Stručnjaci tvrtke Schneider Electric mogu pomoći umanjiti rizik potencijalnih insajderskih napada.