PODATKOVNI CENTRI

Novi Digital Realty podatkovni centar niče na zagrebačkom Jankomiru

Novi Digital Realty podatkovni centar niče na zagrebačkom Jankomiru
Goran Đoreski direktor Digital Realty Hrvatska
Goran Matošević / Tomich Productions

Digital Realty Hrvatska  nastavlja sa širenjem svojeg data centra u Zagrebu i to igradnjom novog u sklopu poslovne zone na Jankomiru, a veličina zemljišta obično je dovoljna za centar do veličine od 30 MW, ističe za ICTbusiness.info Goran Đoreski direktor Digital Realty Hrvatska i dodaje kako će se ZAG2 graditi kao zgrada mješovite namjene koja će fleksibilno moći zadovoljiti potrebe različitih vrsta korisnika.

Cilj nam je visoka redundancija s pet devetki razine dostupnosti, a sigurnost i nadzor bit će postavljeni prema našem globalnom standardu, koji će svim korisnicima u svijetu omogućiti praćenje usluga koje se pružaju u Zagrebu, u stvarnom vremenu, objašnjava Đoreski.

Najavljeno proširenje vrlo je ambiciozno. O kakvom se konkretno projektu radi te gdje će se novi data centar nalaziti i kako će izgledati?

Prostor za novi data centar osiguran je u sklopu poslovne zone na Jankomiru. Veličina zemljišta obično je dovoljna za centar do veličine od 30 MW. Grubi projekt je gotov i trenutno se izrađuju vizualizacije. Projekt će se graditi u najmanje dvije faze. Bit će u skladu s našim uobičajenim standardom izrade, koji se pokazao najboljim za naše ciljne kupce, slično kao, na primjer, data centar FRA29 (Sossenheim Property Brochure (digitalrealty.com)).

Što to znači za pozicioniranje Digital Realtyja na ovom tržištu i koga očekujete u svom novom data centru?

ZAG2 će se graditi kao zgrada mješovite namjene koja će fleksibilno moći zadovoljiti potrebe različitih vrsta korisnika. Trenutačno se prvenstveno obraćamo poslovnim i telekomunikacijskim korisnicima u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Djelujući kao gateway prema jugoistočnoj Europi, proširena prisutnost u Zagrebu omogućit će nam da proširimo naše trenutne odnose s glavnim platformama i globalnim poduzećima te postanemo pravo središte povezivanja za regiju. Jugoistočna Europa dio je naše šire mediteranske strategije, koja uključuje naše visokorazvijeno središte u Marseilleu, ali i ona koja se sada razvijaju, poput Barcelone, Rima, Krete i Tel Aviva.

Koje će se tehnologije i rješenja koristiti u novom data centru?

Sustavi su dizajnirani s ciljem postizanja najviše tehnološki dostupne energetske učinkovitosti. Tu prije svega mislim na rashladne sustave i sustave opskrbe energijom. Osim toga, namjeravamo uvesti alternativne izvore energije i dio proizvedene topline vraćati zajednici za grijanje, ako za to bude volje i tehničkih mogućnosti gradskog toplinarskog sustava. Cilj nam je visoka redundancija s pet devetki razine dostupnosti. Sigurnost i nadzor bit će postavljeni prema našem globalnom standardu, koji će svim korisnicima u svijetu omogućiti praćenje usluga koje se pružaju u Zagrebu, u stvarnom vremenu. Komunikacijska veza bit će redundantna, a bit će dostupna i naša Service Fabric platforma za povezivanje s oblakom. Digital Realty je tvrtka koja je vodeća na globalnom tržištu u izgradnji i upravljanju data centrima, a ZAG2 će biti siguran, održiv i isplativ objekt za kolokaciju, što će u konačnici ubrzati usvajanje hibridnog IT-a u jugoistočnoj Europi.