Nove linije suprocesora Intel Xeon Phi 3000 i 7000, Knights Landing

Nove linije suprocesora Intel Xeon Phi 3000 i 7000, Knights Landing

Foto: Intel

Intel je najavio proširenje postojeće generacije suprocesora Intel Xeon Phi dodatkom pet novih proizvoda koji se odlikuju različitim performansama, kapacitetom memorije, energetskom učinkovitošću i kućištima, a dostupni su već danas.

Linija suprocesora Intel Xeon Phi 7100 projektirana je i optimizirana tako da ponudi najbolje performanse i najsnažniji skup značajki, uključujući 61 jezgru radnog takta od 1,23 GHz, 16 GB kapaciteta memorije (dvostruko više no što je dosad bilo dostupno u ubrzivačima i suprocesorima) te više od 1,2 TFlops performansi dvostruke preciznosti.

Linija suprocesora Intel Xeon Phi 3100 osmišljena je za visok omjer performansi i cijene. Linija nudi 57 jezgri radnog takta od 1,1 GHz te 1 TFlops performansi dvostruke preciznosti.

Intel je u liniju suprocesora Intel Xeon Phi 5100 dodao još jedan proizvod predstavljen prošle godine. Suprocesor Intel Xeon Phi 5120D optimiziran je za okruženja visoke gustoće te nudi mogućnosti izravnog priključivanja utičnica u miniploče i njihova korištenja u plošnim poslužiteljima.

Intel je iznio pojedinosti o novoj generaciji proizvoda Intel Xeon Phi, koji bi trebali nuditi još veće superračunalne mogućnosti. Nova generacija arhitekture Intel MIC, kodnog naziva "Knights Landing", bit će dostupna u obliku suprocesora ili glavnog procesora (CPU-a), a proizvodit će se pomoću Intel-ove 14-nanometarske procesne tehnologije s drugom generacijom 3D tranzistora Tri-Gate.

Kao PCIe suprocesor "Knights Landing" rukovat će opterećenjima prenesenima s procesora Intel Xeon u sustavu te će korisnicima trenutne generacije suprocesora nuditi put za nadogradnju, baš kao i danas. No kao glavni procesor ugrađen izravno u matičnu ploču služit će kao CPU te omogućiti novi skok u računalnoj gustoći i performansama po vatu te istodobno rukovati svim zadacima primarnog procesora i specijaliziranog suprocesora. Kada se bude koristio kao CPU, "Knights Landing" uklonit će i programske komplikacije vezane uz prijenos podataka putem utora PCIe, uobičajene u današnjim ubrzivačima.

Da bi se dodatno povećale performanse radnih opterećenja u okruženju računalstva visokih performansi, Intel će znatno povećati memorijsku propusnost svih proizvoda "Knights Landing" uvođenjem integrirane memorije na samom procesoru. To će korisnicima omogućiti potpuno iskorištavanje dostupnih računalnih kapaciteta bez susretanja sa zastojima u memorijskoj propusnosti do kakvih danas dolazi.

Dodatne informacije o Intelovim vijestima s konferencije ISC'13 te prezentacija Raja Hazre dostupne su na web-mjestu Intel Newsroom.

Još iz kategorije

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

15.01.2020. komentiraj

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Combis, u vlasništvu HT-a, postala je Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator. Tako se Combis priključio izabranoj grupi Channel Partner kompanija koje zadovoljavaju Platinum Innovator performanse, sposobnosti i poslovne zahtjeve Palo Alto Networks NextWave Channel Partner programa.

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

10.01.2020. komentiraj

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Izazovi širenja Spana

Izazovi širenja Spana

09.01.2020. komentiraj

Završavamo naš pregled očekivanja ITevaca u 2020. godini s osvrtom na prošlu 2019. i to s tvrtkom koja je krajem prošle godine postala d.d. i time iskoračila dodatno prema burzi. Naravno, za one koji prate stanje na domaćoj IT sceni odmah je jasno da je riječ o jednoj od najvećih domaćih IT tvrtki Spanu čiji predsjednik Uprave Nikola Dujmović kaže kako je 2019. je bila naporna i izazovna jer su se širili i geografski i tehnološki.