Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Foto: DepositPhotos

Nokia i Intel posljednjih godina prisno surađuju po pitanju mobilne mreže pete generacije (5G), a to će dodatno pospješiti kolaboracijom vezanom uz inovacije koji se tiču iste te tehnologije. Razlog prisnije suradnje jest pospješiti razvoj nove mreže u Europi, ali i svijetu, što bi bila alternativa zbog situacije s Huaweijem.

Naime, finska se kompanija već neko vrijeme pomalo muči s razvojem Reefshark sustava na čipu (SoC) pa će uskočiti Intel i pomoći svojom infrastrukturom, ali i znanjem kojeg u toj kompaniji ne nedostaje. Tako nešto je bitno jer Reefshark čip namijenjen je za "nošenje" cijelog računalnog sustava. Dakle, jedan čip bi trebao imati cijeli sustav na svojim "leđima".

Takva ideja iznimno je vrijedna jer smanjila bi troškove, potrošnju energije, veličinu čipova te u konačnici pomogla operaterima ispuniti puni potencijal onoga što 5G predstavlja i što donosi u konačnici. Zajedničkim snagama to bi se trebalo realizirati brže i jeftinije, pa odluku o partnerstvu treba pozdraviti.

Također, nije je bilo teško donijeti, prošlost je pokazala koliko dobro ovim kompanijama ide kad rade zajedno. Primjerice, Nokia je krajem 2016. uspostavila prvu uspješno 5G vezu u Finskoj. Upravo zahvaljujući Intelu jer se izvelo na njegovoj arhitekturi i uz pomoć njegove probne mobilne 5G platforme kao povezanog uređaja.

Sve ovo dolazi u trenucima kad se priča da Nokia ne stoji najbolje na tržištu. Zato ostaje loš dojam što ne mogu sami izvesti ovako nešto. Ali, svi moraju biti svjesni svojih limita, kako bi mogli uspješno poslovati u budućnosti. Ili, u konačnici, kako ne bi propali. Zato Nokia razmišlja i o spajanju s Ericssonom.

Švedska, iz koje dolazi Ericsson, i Finska, iz koje dolazi Nokia, susjedne su zemlje. Imaju zajedničku povijest, tradiciju i spajanje ne bi bilo nimalo neprirodno. Odvilo bi se lakše no neko drugo spajanje i polučilo bi dobre rezultate, u svakom slučaju.

Još iz kategorije

Imaves se okreće tržištima Srednje Europe i Velike Britanije

Imaves se okreće tržištima Srednje Europe i Velike Britanije

06.04.2020. komentiraj

Nakon optimizacije i modernizacije poslovnih procesa, financirane iz fondova regionalnog razvoja Europske unije, tvrtka Imaves, zagrebački informatički mini sistem-integrator, kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije.

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

30.03.2020. komentiraj

Proizvod Poslovne inteligencije za zaštitu privatnosti, Data Privacy Manager, postao je prvi hrvatski softver uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj koji za globalne kupce recenzira tehnološke proizvode i usluge iz cijelog svijeta.

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

24.03.2020. komentiraj

Zagrebačka banka sa žaljenjem obavještava javnost da je kod dvoje naših zaposlenika u nedjelju, 22. ožujka 2020. utvrđen pozitivan nalaz na COVID-19 te napominju da su u stalnom smo kontaktu s njima kako bismo im pružili svu moguću potporu te im želimo brz oporavak.