Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Foto: DepositPhotos

Nokia i Intel posljednjih godina prisno surađuju po pitanju mobilne mreže pete generacije (5G), a to će dodatno pospješiti kolaboracijom vezanom uz inovacije koji se tiču iste te tehnologije. Razlog prisnije suradnje jest pospješiti razvoj nove mreže u Europi, ali i svijetu, što bi bila alternativa zbog situacije s Huaweijem.

Naime, finska se kompanija već neko vrijeme pomalo muči s razvojem Reefshark sustava na čipu (SoC) pa će uskočiti Intel i pomoći svojom infrastrukturom, ali i znanjem kojeg u toj kompaniji ne nedostaje. Tako nešto je bitno jer Reefshark čip namijenjen je za "nošenje" cijelog računalnog sustava. Dakle, jedan čip bi trebao imati cijeli sustav na svojim "leđima".

Takva ideja iznimno je vrijedna jer smanjila bi troškove, potrošnju energije, veličinu čipova te u konačnici pomogla operaterima ispuniti puni potencijal onoga što 5G predstavlja i što donosi u konačnici. Zajedničkim snagama to bi se trebalo realizirati brže i jeftinije, pa odluku o partnerstvu treba pozdraviti.

Također, nije je bilo teško donijeti, prošlost je pokazala koliko dobro ovim kompanijama ide kad rade zajedno. Primjerice, Nokia je krajem 2016. uspostavila prvu uspješno 5G vezu u Finskoj. Upravo zahvaljujući Intelu jer se izvelo na njegovoj arhitekturi i uz pomoć njegove probne mobilne 5G platforme kao povezanog uređaja.

Sve ovo dolazi u trenucima kad se priča da Nokia ne stoji najbolje na tržištu. Zato ostaje loš dojam što ne mogu sami izvesti ovako nešto. Ali, svi moraju biti svjesni svojih limita, kako bi mogli uspješno poslovati u budućnosti. Ili, u konačnici, kako ne bi propali. Zato Nokia razmišlja i o spajanju s Ericssonom.

Švedska, iz koje dolazi Ericsson, i Finska, iz koje dolazi Nokia, susjedne su zemlje. Imaju zajedničku povijest, tradiciju i spajanje ne bi bilo nimalo neprirodno. Odvilo bi se lakše no neko drugo spajanje i polučilo bi dobre rezultate, u svakom slučaju.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.