POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Nastavak rasta prihoda i dobit APIS IT-a u 2023. i novi veliki projekti u 2024.

Nastavak rasta prihoda i dobit APIS IT-a u 2023. i novi veliki projekti u 2024.
Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a
Dražen Tomić / Tomich Productions

APIS IT će prema projekcijama 2023. godinu završiti s 12 posto većim prihodima i 17 posto većom dobiti nego godinu prije te tako nastavljamo trend rasta svih ključnih pokazatelja koji bilježimo šestu godinu zaredom, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić.

Uz rast prihoda i dobiti, tijekom 2023. premašili broj od 550 zaposlenih čime smo ojačali naše stručne kapacitete kako bismo mogli pratiti povećani obujam poslova koji donosi ubrzana digitalna transformacija javne uprave, ističe Bilić.

Za prošlu 2023. godinu on ističe završetak velikog projekta Uspostave Centra dijeljenih usluga, jednog od najvećih projekata u javnoj upravi koji je sufinanciran kroz EU fondove. Po značaju koji ima za razvoj digitalne uprave taj se projekt može usporediti u s utjecajem koje su autoceste imale na prometnu povezanost zemlje, pojašnjava Bilić.

„U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva kroz projekt Uspostave CDU-a smo u proteklih pet godina izgradili ključnu infrastrukturu državnog oblaka, povezali hrvatsku javnu upravu na najsuvremeniju digitalnu platformu i osigurali pretpostavke za bržu digitalnu transformaciju cijelog javnog sektora. Dodatno bih istaknuo važnost državne sabirnice koju smo uspostavili u ovom projektu. Automatskom razmjenom podataka kroz sustav GSB-a značajno su ubrzani postupci javne uprave. Činjenica da ćemo do kraja godine ćemo zabilježiti čak 250 milijuna transakcija govori da sustav vrlo neposredno utječe i na građane i gospodarstvenike koji koriste javne usluge“, tvrdi Bilić.

Od ostalih projekata na kojima su radili tijekom godine zbog posebnog značaja treba istaknuti uspješnu modernizaciju sustava Carinske uprave. Kroz sredstva iz EU fondova i niz projekata cijeli je sustav postavljen na novu tehnološku osnovicu, a prema opsegu posla koji su odradili u suradnji s kolegama iz Carinske uprave, taj se projekt može usporediti s pristupom Hrvatske EU i integracijom u zajednički carinski sustav, govori Bilić za ICTbusiness.info.  

„Na internom planu, 2023. ćemo pamtiti po odluci Vlade o stjecanju stopostotnog udjela u APIS IT-u od strane države, što dodatno potvrđuje našu stratešku poziciju kao ključnog pružatelja javnih IT servisa“, tvrdi Bilić.

Ove godine APIS IT obilježava 60 godišnjicu osnutka. Zahvaljujući provedenoj poslovnoj i tehnološkoj konsolidaciji te investicijskom ciklusu kojim je obnovljena infrastruktura i prošireni kapaciteti, tu okruglu obljetnicu dočekuju, tvrdi Bilić, kao vodeća tvrtka u sustavu državne informacijske infrastrukture kojoj su povjereni najzahtjevniji projekti digitalne transformacije hrvatske javne uprave.

Što se tiče projekata to su prije svega veliki, višegodišnji projekti koje je donio Nacionalni program oporavka i otpornosti kao što je Digitalna transformacija Porezne uprave i nadogradnja Centra dijeljenih usluga kroz proširenje kapaciteta i novih funkcionalnosti. „Radimo i na pripremi projekata iz novog financijskog razdoblja (2021.-2027.) prema Programu konkurentnost i kohezija, tako da će oni obilježiti ne samo 2024. godinu, nego i sljedeće srednjoročno razdoblje. Međutim, pripremamo se i za superizbornu godinu, gdje APIS IT osigurava IT podršku Državnom izbornom povjerenstvu, kao i za drugih, javnosti manje vidljivih, projekata za naše korisnike. Međutim, iako je APIS IT prvenstveno IT tvrtka koja po broju softverskih rješenja prednjači na domaćem tržištu, drugi važan aspekt našeg poslovanja su podatkovni centri u kojima nudimo usluge smještaja podataka i IT infrastrukture po najvišim standardima sigurnosti i dostupnosti. Zbog činjenice da su podatkovni centri veliki potrošači električne energije, cilj nam je u predstojećem razdoblju smanjiti ugljični otisak i povećati njihovu energetsku učinkovitost. Zahvaljujući sustavnim ulaganjima tijekom posljednjih godina, uz osiguranje certifikata TIER 3 uspjeli smo značajno smanjiti PUE (power usage effectiveness), koji je standardan pokazatelj energetske učinkovitosti podatkovnih centara. Dodatni korak prema održivosti napravit ćemo tijekom 2024. planiranim investicijama u obnovljive izvore, prije svega u korištenje solarne energije, čime ćemo značajni dio energetskih potreba moći podmirivati kroz vlastitu proizvodnju. Uz izgradnju solarnih elektrana u podatkovnim centrima Zagreb i Jastrebarsko, namjeravamo iskoristiti i hidropotencijal naše lokacije kako bismo osigurali učinkovitije i ekonomičnije funkcioniranje podatkovnih centara, što je naša obveza i doprinos održivom razvoju sustava državne IT infrastrukture“, zaključuje Bilić.