NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Tehnologija i kojoj je riječ jest UTM (Unmanned aicraft Traffic Managament) sustav, koji služi za sigurno upravljanje dronova. Odnosni se to na sve oblike letačkih operacija, razmjenu informacija o stanju u nekontroliranom zračnom prosotu i biti će pandan ATM-u koji se za upravljanje u klasičnom zrakoplovstvu. Dakle, u prijevodu, NASA i FAA žele dronove učiniti pametnijima, tako da se bez problema snalaze u naseljenim područjima, što bi označilo izniman napredak s obzirom da trenutno po tom pitanju postoje određeni problemi.

Ali, NASA i FAA ne mogu sami obaviti finalna testiranja, zato su zatražili pomoć kroz partnerstvo s Autonomnim sustavima u Las Vegasu i s Lone Star UAS centrom za izvrsnost i inovacije u teksaškom Corpus Christiju. Poveće je to društvo s bogatim iskustvom i znanjem, pa se očekuje rezultat na toj razini i svi na tržištu dronova pomno prate kako će sve skupa proći.

Konačna testiranja pomoći će svima koji su uključeni, a najviše se pod time podrazumijeva NASA, da shvate kako dronovi funkcioniraju u urbanim područjima i na čemu treba ponajprije raditi. A kad se isprave sve greške i dronovi usavrše do te mjere da bez problema izbjegavaju prepreke u naseljenim gradovima, sve skupa će biti spremno i za komercijalno tržište. To znači i prihode za NASA-u, koja ima problema s financiranjem otkako se jedan za drugim ukidaju programi potpomognuti od strane Sjedinjenih Američkih Država. Zato NASA toliko i traži prostor na kojem bi se pozicionirala i tu rupu u proračunu pokrpala.

Dronovi su svakako dobar izbor za to i NASA bi mogla itekako profitirati, zajedno sa svima koji će imati koristi od tehnologije. Ali, prvo mora proći testiranje, koje će se obavljati od ožujka do lipnja u Renu, a potom tijekom srpnja i kolovoza u Corpus Christiju...

Još iz kategorije

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

24.03.2019. komentiraj

Mnogi se pitaju zašto ići po sajmovima, da li se s modernim tehnologijama nešto može postići, smanjiti troškove, no sajmovi poput MWC u Barceloni pokazuju da tome zaista nije tako. Jer Barcelona i MWC19 definitivno su bili mjesto gdje ste morali biti i pokazati što znate.

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

24.03.2019. komentiraj

Kako omogućiti veliku tehnološku transformaciju u kojoj je 5G nešto što dolazi potrebno je omogućiti monetizaciju mreže i stvaranje takvog okruženja gdje će se iz velikih serija podataka, prikupljenih kroz duže vrijeme omogućiti stvaranje predikcija što će se događati. Tako nešto moguće je gledati u optimizaciji već postojećih 4G mobilnog mreža, ali svakako u 5G svijetu koji tek dolazi.

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

22.03.2019. komentiraj

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.