NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Tehnologija i kojoj je riječ jest UTM (Unmanned aicraft Traffic Managament) sustav, koji služi za sigurno upravljanje dronova. Odnosni se to na sve oblike letačkih operacija, razmjenu informacija o stanju u nekontroliranom zračnom prosotu i biti će pandan ATM-u koji se za upravljanje u klasičnom zrakoplovstvu. Dakle, u prijevodu, NASA i FAA žele dronove učiniti pametnijima, tako da se bez problema snalaze u naseljenim područjima, što bi označilo izniman napredak s obzirom da trenutno po tom pitanju postoje određeni problemi.

Ali, NASA i FAA ne mogu sami obaviti finalna testiranja, zato su zatražili pomoć kroz partnerstvo s Autonomnim sustavima u Las Vegasu i s Lone Star UAS centrom za izvrsnost i inovacije u teksaškom Corpus Christiju. Poveće je to društvo s bogatim iskustvom i znanjem, pa se očekuje rezultat na toj razini i svi na tržištu dronova pomno prate kako će sve skupa proći.

Konačna testiranja pomoći će svima koji su uključeni, a najviše se pod time podrazumijeva NASA, da shvate kako dronovi funkcioniraju u urbanim područjima i na čemu treba ponajprije raditi. A kad se isprave sve greške i dronovi usavrše do te mjere da bez problema izbjegavaju prepreke u naseljenim gradovima, sve skupa će biti spremno i za komercijalno tržište. To znači i prihode za NASA-u, koja ima problema s financiranjem otkako se jedan za drugim ukidaju programi potpomognuti od strane Sjedinjenih Američkih Država. Zato NASA toliko i traži prostor na kojem bi se pozicionirala i tu rupu u proračunu pokrpala.

Dronovi su svakako dobar izbor za to i NASA bi mogla itekako profitirati, zajedno sa svima koji će imati koristi od tehnologije. Ali, prvo mora proći testiranje, koje će se obavljati od ožujka do lipnja u Renu, a potom tijekom srpnja i kolovoza u Corpus Christiju...

Još iz kategorije

Inovacije i korporacije – gdje smo i kamo idemo

Inovacije i korporacije – gdje smo i kamo idemo

17.11.2019. komentiraj

Tvrtke trebaju biti inovativne ako žele uspjeti i prilagoditi se tržištu na vrijeme, bit će jedna od tema konferencije CORP2IN održava se od 20. do 22. studenoga u Algebra LABu, u Zagrebu. No, nije dovoljno osloniti se na slučajnu inovativnost i trenutke inspiracije već treba postojati sustav u kojem se potiče inovativan način razmišljanja te u kojem se zna, tko, kako i kada predlaže, evaluira i stavlja ideje u projekte. Osim toga, inovativnost zahtjeva određeni set vještina i alata, te ju je potrebno njegovati i razvijati kao i svaki drugi aspekt tvrtke. Inovativnost nadilazi industriju i omogućuje konkurentnost, povećanje tržišta i ekonomski rast. Inovacije se mogu pojaviti svuda oko nas, a ne samo u istraživačkim laboratorijima, velikim korporacijama i na fakultetima.

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.