NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Tehnologija i kojoj je riječ jest UTM (Unmanned aicraft Traffic Managament) sustav, koji služi za sigurno upravljanje dronova. Odnosni se to na sve oblike letačkih operacija, razmjenu informacija o stanju u nekontroliranom zračnom prosotu i biti će pandan ATM-u koji se za upravljanje u klasičnom zrakoplovstvu. Dakle, u prijevodu, NASA i FAA žele dronove učiniti pametnijima, tako da se bez problema snalaze u naseljenim područjima, što bi označilo izniman napredak s obzirom da trenutno po tom pitanju postoje određeni problemi.

Ali, NASA i FAA ne mogu sami obaviti finalna testiranja, zato su zatražili pomoć kroz partnerstvo s Autonomnim sustavima u Las Vegasu i s Lone Star UAS centrom za izvrsnost i inovacije u teksaškom Corpus Christiju. Poveće je to društvo s bogatim iskustvom i znanjem, pa se očekuje rezultat na toj razini i svi na tržištu dronova pomno prate kako će sve skupa proći.

Konačna testiranja pomoći će svima koji su uključeni, a najviše se pod time podrazumijeva NASA, da shvate kako dronovi funkcioniraju u urbanim područjima i na čemu treba ponajprije raditi. A kad se isprave sve greške i dronovi usavrše do te mjere da bez problema izbjegavaju prepreke u naseljenim gradovima, sve skupa će biti spremno i za komercijalno tržište. To znači i prihode za NASA-u, koja ima problema s financiranjem otkako se jedan za drugim ukidaju programi potpomognuti od strane Sjedinjenih Američkih Država. Zato NASA toliko i traži prostor na kojem bi se pozicionirala i tu rupu u proračunu pokrpala.

Dronovi su svakako dobar izbor za to i NASA bi mogla itekako profitirati, zajedno sa svima koji će imati koristi od tehnologije. Ali, prvo mora proći testiranje, koje će se obavljati od ožujka do lipnja u Renu, a potom tijekom srpnja i kolovoza u Corpus Christiju...

Još iz kategorije

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

16.02.2020. komentiraj

Microsoft je doživio manji udarac nakon što se doznalo da IBM za korporativu komunikaciju svojih više od 350.000 zaposlenih bira Slack ispred Teamsa. U trenucima kad se dva konkurentska alata bore za prevlast na tržištu, dobiti takvog klijenta od iznimne je važnosti.

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

15.02.2020. komentiraj

Schneider Electric predstavio je prvu verziju Easy UPS 3M trofaznog neprekidnog napajanja (UPS) sa 60 i 80 kVA (400V) internim baterijskim modulima velikog kapaciteta. Easy UPS 3M UPS utjelovljenje je jednostavnosti, jer je jednostavan za instalaciju, jednostavan za uporabu i jednostavan za održavanje., osiguravajući malim i srednjim poduzećima kontinuitet poslovanja i čineći ga izvanredno prikladnim kako za podatkovne centre, tako i za industrijska okruženja.