NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Tehnologija i kojoj je riječ jest UTM (Unmanned aicraft Traffic Managament) sustav, koji služi za sigurno upravljanje dronova. Odnosni se to na sve oblike letačkih operacija, razmjenu informacija o stanju u nekontroliranom zračnom prosotu i biti će pandan ATM-u koji se za upravljanje u klasičnom zrakoplovstvu. Dakle, u prijevodu, NASA i FAA žele dronove učiniti pametnijima, tako da se bez problema snalaze u naseljenim područjima, što bi označilo izniman napredak s obzirom da trenutno po tom pitanju postoje određeni problemi.

Ali, NASA i FAA ne mogu sami obaviti finalna testiranja, zato su zatražili pomoć kroz partnerstvo s Autonomnim sustavima u Las Vegasu i s Lone Star UAS centrom za izvrsnost i inovacije u teksaškom Corpus Christiju. Poveće je to društvo s bogatim iskustvom i znanjem, pa se očekuje rezultat na toj razini i svi na tržištu dronova pomno prate kako će sve skupa proći.

Konačna testiranja pomoći će svima koji su uključeni, a najviše se pod time podrazumijeva NASA, da shvate kako dronovi funkcioniraju u urbanim područjima i na čemu treba ponajprije raditi. A kad se isprave sve greške i dronovi usavrše do te mjere da bez problema izbjegavaju prepreke u naseljenim gradovima, sve skupa će biti spremno i za komercijalno tržište. To znači i prihode za NASA-u, koja ima problema s financiranjem otkako se jedan za drugim ukidaju programi potpomognuti od strane Sjedinjenih Američkih Država. Zato NASA toliko i traži prostor na kojem bi se pozicionirala i tu rupu u proračunu pokrpala.

Dronovi su svakako dobar izbor za to i NASA bi mogla itekako profitirati, zajedno sa svima koji će imati koristi od tehnologije. Ali, prvo mora proći testiranje, koje će se obavljati od ožujka do lipnja u Renu, a potom tijekom srpnja i kolovoza u Corpus Christiju...

Još iz kategorije

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

24.05.2019. komentiraj

Od tapeta i pločica do drveta i stakla, digitalni tisak omogućuje kreativnost i inovacije u području dizajna interijera, otvarajući nove prilike za dizajnere i davatelje usluga tiska (PSP-ove, print service providers). Za dizajnere, robne marke koje nude ukrasnu grafiku i profesionalne dizajnere interijera prednosti digitalnog tiska nude veću kreativnu slobodu bez tehničkih ili ekonomskih ograničenja tradicionalnih tiskarskih procesa. Tisak na zahtjev omogućuje potpunu prilagodbu i uklanja potrebu za skladištenjem, omogućujući više eksperimentiranja i uklanjajući prepreke za ulazak u branšu. Međutim, ključan je čimbenik svjesnost, a razumijevanje mogućnosti digitalnog tiska još nije rasprostranjeno u zajednici dizajnera interijera.

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

22.05.2019. komentiraj

Verso Altima grupa novi je naziv pod kojim će tvrtke Mrežne tehnologije VERSO  i Altima  nakon rebrandinga nastaviti tržišnu ekspanziju. Grupa je u 100 %-tnom hrvatskom privatnom vlasništvu i prepoznati svjetski poslovni integrator, predvodnik u primjeni IoT i Smart City rješenja te partner vodećih svjetskih ponuđača ICT rješenja. Sjedište Grupe je u Zagrebu, dok ima urede u pet zemalja, te zapošljava više od 170 stručnjaka. Formalno pravno Mrežne tehnologije Verso  i Altima  i dalje su zasebni pravni subjekti koji će svoje poslovanje nastaviti s jednom poslovnom strategijom i konsolidiranim izvoznim ciljevima.

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

22.05.2019. komentiraj

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.