Smart city

Napredne tehnologije i digitalni blizanci mogu ubrzati donošenje odluka u pametnim gradovima

Napredne tehnologije i digitalni blizanci mogu ubrzati donošenje odluka u pametnim gradovima
Depositphotos / Ilustracija

Danas su najveći izazovi prometne gužve, potrošnja energije, ali i pitanje javne sigurnosti, očuvanja okoliša te kvalitete života građana.

Klijenti očekuju rješenja koja će riješiti njihove izazove, a oni se uvijek trude biti ukorak s potrebama tržišta. Ako se pogleda najrecentnije projekte, klijenti su željeli urediti promet u mirovanju, optimizirati prometni sustav u gradu, protok prometa, podići razinu sigurnosti građana kroz smanjenje stope kriminala te uvesti inteligentne sustave koji će to omogućiti.

King ICT je u posljednjih nekoliko godina s projektima u sferi urbane mobilnosti i održivosti gradova na čelu ovog pokreta u Hrvatskoj, tvrde u jednoj od najvećih domaćih IT kompanija. Na sjecištu su, kako sami tvrde, najnaprednijih sigurnosnih i IT tehnologija s kojima svakodnevno radimo uz najveće svjetske proizvođače opreme i softvera, kako bismo povećali učinkovitost i pospješili održivost. Već dugi niz godina rade na razvoju portfelja inovativnih rješenja za pametne gradove.

„Zahvaljujući povjerenju klijenata i stručnosti naših djelatnika, imamo bogato iskustvo u cjelovitoj integraciji  sustava te stvaramo inovacije u ovom području, pomažući gradovima diljem Hrvatske da postanu pametniji i povezaniji. Naša rješenja danas prate potrebe klijenata, moderna su i osmišljena za rješavanje najvećih izazova s kojima se gradovi suočavaju“, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz King ICT-a.

U King ICT ističu kako prate potrebe tržišta i trendove u tehnološkom svijetu, tako da će uskoro i u Split uvesti jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava (ITS) u Europi.

Sustav obuhvaća niz rješenja – omogućuje adaptivno upravljanje prometom, analitički videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta, podizanje komunikacijske okosnice te cjelovito opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa koji predstavlja centralnu točku nadzora i upravljanja.

Osim toga, završavaju projekt prometnog sustava uspostave prve faze inteligentnog transportnog sustava u sklopu projekta Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritiziranjem vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u Zadru.

Na 17 semaforiziranih raskrižja isporučit će se inteligentni semaforski sustav, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova, sustav videonadzora prometa u svrhu upravljanja prometom, komunikacijska okosnica i centralni nadzorni i upravljački sustav, odnosno Gradski centar za kontrolu prometa grada Zadra.

Za Grad Šibenik, u završnim je fazama izvođenja projekt isporuke jednog od najsuvremenijih sustava analitičkog video nadzora u Hrvatskoj, usmjeren na uvođenje reda u promet u mirovanju (detekcija nepropisnog parkiranja), sigurnost sudionika u prometu, prometnu analitiku te prevenciju kriminaliteta kroz podizanje razine opće sigurnosti grada.

Projekt će biti u potpunosti isporučen u 2023. godini. Sustav video nadzora pokriva javne površine i prometnice grada, a uz izvedbu nadzornog centra, preventivnih radarskih uređaja, stacionarnog sustava izuzimanja slika grada i meteoroloških podataka, izvedena je i integracija sa sustavom prometno-komunalnog redarstva grada. Projekt je temelj za izgradnju pametnog grada, a u budućnosti će služiti i za smanjenje gužvi i kreiranje održivih razvojnih politika grada Šibenika.

„Kada se radi o našem budućem portfelju, uvjereni smo da će i naša daljnja rješenja uvijek biti u skladu sa željama naših klijenata i pratiti najnovije trendove- Već sada možemo reći da postoji nekoliko ključnih trendova u prostoru pametnih gradova koje pratimo i na kojima želimo graditi našu budućnost“, ističu u King ICT-u.

U današnjem svijetu, podaci su ono što omogućava donošenje kvalitetnih poslovnih odluka. Kako bi se to omogućilo, jako je bitno pametno korištenje IoT uređaja za gradsku senzoriku, ali i razmjena tih podataka među gradskim poduzećima i ustanovama.

Gradovi već sada imaju mnogo podataka koje mogu koristiti za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka, no ona dodana vrijednost dobiva se kroz svakodnevnu razmjenu istih te korištenje napredne analitike, strojnog učenja i umjetne inteligencije na tim podatcima kako bi uz pomoć napredne tehnologije dobili uvide koji nam nedostaju.

Uključivanjem ovih tehnologija u svoja rješenja, King ICT može pomoći gradovima da donose bolje odluke, optimiziraju svoje resurse i poboljšaju cjelokupno iskustvo za građane.

U dijelu održive urbane mobilnosti u King ICT-u ističu da su otišli najdalje u razvoju pametnih rješenja. Trenutno gradovima mogu, kako sami tvrde, pružiti jedinstveni sustav urbane mobilnosti kroz korištenje javnog prijevoza, parkinga i bicikala/romobila u jednom povezanom sustavu sa svim naprednim modelima plaćanja usluga poput kreditnih kartica i mobilnih aplikacija.

Također, bave se i dijelom održivosti gradova omogućavajući visoko integrirane sustave proizvodnje, praćenja i potrošnje električne energije koristeći pametnu LED rasvjetu koja uz uštede u gradskim proračunima daje i mnoštvo podataka s ugrađenih senzora.

Dodatno, praćenjem potrošnje energije u zgradama i drugoj infrastrukturi, mogu se identificirati područja u kojima se energija može uštedjeti, pomažući u smanjenju ugljičnog otiska grada.

„Drugo područje u kojem imamo veliki utjecaj i ambiciju je javna sigurnost. Integracijom kamera, senzora i drugih IoT uređaja, u mogućnosti smo stvoriti sveobuhvatan sustav nadzora koji može otkriti potencijalne prijetnje i odgovoriti na njih u stvarnom vremenu te pomoći kod uvođenja komunalnog reda u gradovima, posebice u dijelu nepropisnog odlaganja otpada. Naša ambicija stvaranja inovativnih rješenja za pametne gradove nije ograničena samo na promet, prijevoz i javnu sigurnost, već obuhvaća širok raspon drugih područja kao što su javno zdravstvo, obrazovanje i urbano planiranja“, pojašnjavaju iz King ICT-a.

Želja im je omogućiti omogućimo pametno urbano planiranje i razvoj pametnih gradova kroz izgradnju digitalne kopije grada (digital twin) i korištenje VR-a i augumented reality tehnologija za olakšavanje funkcioniranja grada i bolje urbano planiranje.

Upravo te tehnologije su u stanju predvidjeti utjecaj pojedinih projekata urbanog razvoja i preporučiti najbolji smjer djelovanja. To pomaže gradovima u donošenju kvalitetnijih odluka o tome u kojem smjeru se razvijati i rasti, istovremeno promičući održive zajednice prilagođene za život građana.

Projekti pametnog grada snažan su primjer kako se tehnologija može koristiti za poboljšanje života građana i gradove učiniti održivijima i učinkovitijima. Sa svojom stručnošću u integraciji IT sustava, u dobroj smo poziciji da nastavimo pokretati inovacije u ovom prostoru i pomognemo gradovima diljem svijeta da postanu pametniji i povezaniji, te da zajedno stvaramo održivije budućnosti za naše gradove“, zaključuju iz King ICT-a.