Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.

Živimo u dobu kad je cijeli svijet povezan i kad je lakše nego ikad prije ostaviti ozbiljan poslovni trag u njemu. Tako je bilo u slučaju trojice prijatelja iz Zagreba, Filipa Ljubića, Dalibora Jurgeca i Vedrana Tolića, koji su prije pet godina shvatili su da svijetu kronično nedostaje stručnih i kompetentnih ljudi, a da u Hrvatskoj ima puno onih koji imaju ogromne, ali neiskorištene potencijale. Ako se te ljude okupi i okrene prema svijetu, može se stvoriti jedna snažna i kompetentna softverska agencija spremna na sve izazove IT industrije. Odatle i naziv Q, po uzoru na Q iz James Bonda koji izrađuje tehnički najkompleksnije stvari.

„Whatever the Q, we got the A. I zaista je tako, što god naši klijenti požele, mi ćemo im prvo pomoći da to skupa s njima analiziramo, definiramo i izbrusimo, te da na koncu to za njih i izradimo. Primarno se bavimo izradom kompleksnih web i mobile aplikacija, što uključuje i biznis analizu, dizajn, project management, kontrolu kvalitete te naravno - software development. Tehnologije se mijenjaju iz mjeseca u mjesec te je potrebno svakodnevno pratiti trendove i prilagođavati se novim tehnologijama“, pojašnjava Filip Ljubić, izvršni direktor i suosnivač Q-a.

Q je krenuo prije pet godina iz unajmljenog stana, a samo pet godina kasnije imaju šest ureda diljem svijeta, 35 otvorenih globalnih projekta i preko 130 visoko-kvalificiranih stručnjaka koji rade u različitim vremenskim zonama. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, u novo uređenoj zgradi na četiri etaže s nekoliko zelenih terasa, roštiljem, ping pongom, biljarom, stolnim nogometom, masažnim foteljama, PlayStation stanicama, besplatnim voćem i hranom, parkingom za bicikle, tuševima za sportaše i jutarnjom jogom.

„Naša zemlja nudi brojne mogućnosti, kojih često upravo domaći ljudi nisu svjesni. U IT industriji, Hrvatska nudi vrhunsku uslugu, puno znanja i izuzetno visoki nivo radne etike. To od naših klijenata slušamo non-stop, jer je svaki dan netko od naših klijenata u posjetu našem uredu. Stranci su oduševljeni koliko je Zagreb lijepo uređen, čist, organiziran, siguran, a naravno tu je i zagrebačka gastronomska scena koja je fenomenalna. To je ujedno i razlog zbog kojeg smo na Fifteen Seconds — vodećem europskom festivalu koji okuplja svjetske stručnjake s područja businessa, znanosti, mobilnosti i tehnologije — iskoristili priliku i govorili o razlozima zbog kojih je baš Hrvatska odličan izbor za poslovne investicije. Prije svega zato što imamo odlične inženjere što potvrđuje statistika Međunarodne informatičke olimpijade i činjenica da je Hrvatska na 1. mjestu u svijetu po broju osvojenih zlatnih medalja per capita, a osim toga i podatak statističkog ureda Europske unije i njihovog “Wage adjusted labour productivity” istraživanja iz 2018. godine koji govori da upravo hrvatski developeri ostvaruju najviše vrijednosti za novac“, naglašava Ljubić.

Q je bio jedan od glavnih partnera ovog festivala, uz Google, Canon, Universal Studios i mnoge druge svjetske kompanije. Tome u prilog svakako ide i činjenica da su u svega pet godina od osnivanja, narasli za 25,000 posto i postali jednom od najbrže rastućih firmi koja danas posluje u 20 zemalja svijeta i broji preko 300 zaposlenika.

„Klijenti s kojima surađujemo i projekti na kojima radimo su naš najveći ponos i zaista smo privilegirani što je svjetsko tržište odabralo jednu zagrebačku tvrtku koja u stopostotno hrvatskome vlasništvu. To nam omogućava da hrvatsko gospodarstvo približimo svjetskoj razini te da potaknemo američke i svjetske investitore i gospodarstvenike na poslovnu suradnju i ulaganja u Hrvatsku. Do sada smo doveli nekoliko stotina gospodarstvenika i investitora u Hrvatsku, a to je tek početak. Također, nastojimo graditi čvrste međunarodne odnose sa značajnim ljudima iz poslovnog svijeta, pa smo tako jednom prilikom ugostili i američkog veleposlanika Roberta Kohorsta kojega je zanimao naš poslovni koncept, kako na američkom, tako i na hrvatskom tržištu“, ističe Ljubić.

Iz Q-a kažu, ponosni su što su sami stvorili ovakvu poslovnu priliku i omogućili rast i razvoj hrvatskog IT sektora na svim tržištima. Za sada već imaju odlične odnose s više stotina investitora te su uvjereni kako će izgradnja pozitivne poslovne klime koju njeguju u Hrvatskoj vidno utjecati na rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.