Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.

Živimo u dobu kad je cijeli svijet povezan i kad je lakše nego ikad prije ostaviti ozbiljan poslovni trag u njemu. Tako je bilo u slučaju trojice prijatelja iz Zagreba, Filipa Ljubića, Dalibora Jurgeca i Vedrana Tolića, koji su prije pet godina shvatili su da svijetu kronično nedostaje stručnih i kompetentnih ljudi, a da u Hrvatskoj ima puno onih koji imaju ogromne, ali neiskorištene potencijale. Ako se te ljude okupi i okrene prema svijetu, može se stvoriti jedna snažna i kompetentna softverska agencija spremna na sve izazove IT industrije. Odatle i naziv Q, po uzoru na Q iz James Bonda koji izrađuje tehnički najkompleksnije stvari.

„Whatever the Q, we got the A. I zaista je tako, što god naši klijenti požele, mi ćemo im prvo pomoći da to skupa s njima analiziramo, definiramo i izbrusimo, te da na koncu to za njih i izradimo. Primarno se bavimo izradom kompleksnih web i mobile aplikacija, što uključuje i biznis analizu, dizajn, project management, kontrolu kvalitete te naravno - software development. Tehnologije se mijenjaju iz mjeseca u mjesec te je potrebno svakodnevno pratiti trendove i prilagođavati se novim tehnologijama“, pojašnjava Filip Ljubić, izvršni direktor i suosnivač Q-a.

Q je krenuo prije pet godina iz unajmljenog stana, a samo pet godina kasnije imaju šest ureda diljem svijeta, 35 otvorenih globalnih projekta i preko 130 visoko-kvalificiranih stručnjaka koji rade u različitim vremenskim zonama. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, u novo uređenoj zgradi na četiri etaže s nekoliko zelenih terasa, roštiljem, ping pongom, biljarom, stolnim nogometom, masažnim foteljama, PlayStation stanicama, besplatnim voćem i hranom, parkingom za bicikle, tuševima za sportaše i jutarnjom jogom.

„Naša zemlja nudi brojne mogućnosti, kojih često upravo domaći ljudi nisu svjesni. U IT industriji, Hrvatska nudi vrhunsku uslugu, puno znanja i izuzetno visoki nivo radne etike. To od naših klijenata slušamo non-stop, jer je svaki dan netko od naših klijenata u posjetu našem uredu. Stranci su oduševljeni koliko je Zagreb lijepo uređen, čist, organiziran, siguran, a naravno tu je i zagrebačka gastronomska scena koja je fenomenalna. To je ujedno i razlog zbog kojeg smo na Fifteen Seconds — vodećem europskom festivalu koji okuplja svjetske stručnjake s područja businessa, znanosti, mobilnosti i tehnologije — iskoristili priliku i govorili o razlozima zbog kojih je baš Hrvatska odličan izbor za poslovne investicije. Prije svega zato što imamo odlične inženjere što potvrđuje statistika Međunarodne informatičke olimpijade i činjenica da je Hrvatska na 1. mjestu u svijetu po broju osvojenih zlatnih medalja per capita, a osim toga i podatak statističkog ureda Europske unije i njihovog “Wage adjusted labour productivity” istraživanja iz 2018. godine koji govori da upravo hrvatski developeri ostvaruju najviše vrijednosti za novac“, naglašava Ljubić.

Q je bio jedan od glavnih partnera ovog festivala, uz Google, Canon, Universal Studios i mnoge druge svjetske kompanije. Tome u prilog svakako ide i činjenica da su u svega pet godina od osnivanja, narasli za 25,000 posto i postali jednom od najbrže rastućih firmi koja danas posluje u 20 zemalja svijeta i broji preko 300 zaposlenika.

„Klijenti s kojima surađujemo i projekti na kojima radimo su naš najveći ponos i zaista smo privilegirani što je svjetsko tržište odabralo jednu zagrebačku tvrtku koja u stopostotno hrvatskome vlasništvu. To nam omogućava da hrvatsko gospodarstvo približimo svjetskoj razini te da potaknemo američke i svjetske investitore i gospodarstvenike na poslovnu suradnju i ulaganja u Hrvatsku. Do sada smo doveli nekoliko stotina gospodarstvenika i investitora u Hrvatsku, a to je tek početak. Također, nastojimo graditi čvrste međunarodne odnose sa značajnim ljudima iz poslovnog svijeta, pa smo tako jednom prilikom ugostili i američkog veleposlanika Roberta Kohorsta kojega je zanimao naš poslovni koncept, kako na američkom, tako i na hrvatskom tržištu“, ističe Ljubić.

Iz Q-a kažu, ponosni su što su sami stvorili ovakvu poslovnu priliku i omogućili rast i razvoj hrvatskog IT sektora na svim tržištima. Za sada već imaju odlične odnose s više stotina investitora te su uvjereni kako će izgradnja pozitivne poslovne klime koju njeguju u Hrvatskoj vidno utjecati na rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Još iz kategorije

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

04.06.2020. komentiraj

Schneider Electric sklopio je partnerstvo s EcoDataCenterom radi izgradnje podatkovnog centra s ultra-niskim ugljičnim otiskom u središtu svoje HPC kolokacije u Falunu u Švedskoj, a kako samo tvrde želeći postati jedan od najodrživijih podatkovnih centara u skandinavskim zemljama, Schneider Electricov EcoStruxure Building Operation, Galaxy VX UPS s litij-ionskim napajanjem i MasterPact MTZ samo su neka od rješenja koja objektu za kolokaciju omogućuju predanost postizanju klimatske pozitivnosti. Uz to, umreženi servisni centar tvrtke Schneider Electric osigurava daljinski nadzor i 24/7 pristup središtu EcoDataCentra.

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.