MWC 2024

Na MWC 2024 Intel predstavlja nove proizvode i rješenja

Na MWC 2024 Intel predstavlja nove proizvode i rješenja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na MWC 2024, Intel je najavio nove platforme, rješenja i usluge koje obuhvaćaju mrežnu i rubnu umjetnu inteligenciju, Core Ultra procesore, računala s umjetnom inteligencijom i još mnogo toga. Tvrtka je rekla da će isporučivati proizvode i rješenja za svoje klijente, partnere i ekspanzivan ekosustav kako bi iskoristila nove mogućnosti umjetne inteligencije i ugrađene automatizacije, poboljšala ukupne troškove vlasništva i operativnu učinkovitost te pružila nove inovacije i usluge .

"Intel isporučuje inovacije za naše partnere i njihove klijente diljem mreže, ruba i poduzeća kako bi modernizirao svoje mreže, unovčio nove usluge na rubu i doveo AI posvuda", rekao je Sachin Katti, viši potpredsjednik i generalni direktor mreže i Edge Group u Intelu. “Intelova SOC strategija optimizirana za mrežu i rubove jedinstveno integrira računalnu opću namjenu i ubrzanje za umrežavanje, AI i vRAN radna opterećenja, a mi najavljujemo vodeće proizvode sljedeće generacije za 5G jezgru sa Sierra Forestom i 5G vRAN s Granite Rapids- D.”

Kako bi pomogao operaterima i programerima da izgrade, obuče, optimiziraju i implementiraju AI modele za slučajeve upotrebe vRAN-a na poslužiteljima opće namjene u svom postojećem mrežnom otisku, Intel predstavlja ranu dostupnost vRAN AI Development Kit-a odabranim partnerima. Izgrađeni na bibliotekama, okvirima i alatima optimiziranim za umjetnu inteligenciju, optimizirani modeli umjetne inteligencije u razvojnom kompletu, u kombinaciji s ugrađenim AI ubrzanjem procesora 4. generacije Xeon, upravljanjem napajanjem i poboljšanim mogućnostima telemetrije, nude operaterima mogućnost rekonfiguracije njihovu mrežu dinamički kako bi zamislivo uštedjeli troškove, izvukli više vrijednosti iz infrastrukture i podržali nove tokove prihoda.

Za operatere, tvrtka je predstavila svoju sljedeću generaciju Xeon procesora Sierra Forest koji će se lansirati kasnije ove godine kako bi proširio Intelov plan CPU-a nudeći do 288 učinkovitih jezgri (E-jezgri) na jednom čipu. Prikladan je za radna opterećenja jezgre 5G radi poboljšanja performansi jezgre mreže i uštede energije. Korištenjem E-core tehnologije, operateri će prepoznati veće uštede energije i troškova, poticanje poboljšanja performansi po stalku od 2,7x i performanse vodeće u industriji po stalku za radna opterećenja 5G jezgre.

Za dodatne uštede energije i energetsku učinkovitost, Intel je najavio široku dostupnost i industrijsko prihvaćanje softvera Infrastructure Power Manager za 5G jezgru. Infrastructure Power Manager omogućuje operaterima da iskoriste prednost ugrađene telemetrije Xeon procesora kako bi smanjili CPU snagu u prosjeku za 30% uz zadržavanje ključnih metrika performansi telekomunikacijskih kompanija. Više operatera istražuje laboratorijske pokuse za isporuku kompenzacije ugljika i uštede TCO-a.

Intelova Edge Platforma ima jedinstvene mogućnosti, uključujući podršku za heterogene komponente za niži TCO i zero-touch, upravljanje infrastrukturom i aplikacijama temeljeno na pravilima te AI preko flote rubnih čvorova s jednim staklom. Uz to, ugrađeno je AI runtime s OpenVINO inferencijom kako bi se omogućila optimizacija AI inferencije u stvarnom vremenu i dinamičko postavljanje radnog opterećenja unutar infrastrukturnog softvera za implementaciju aplikacije.