Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira “5G dan”. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu.

Također, važno je prepoznati i potrebe svih kategorija korisnika, kako bi se kroz gradnju mreže i razvoj aplikacija tim potrebama udovoljilo na najbolji mogući način. Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb.

Na „5G danu“ će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske.

"Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj “Interneta stvari” nego i “Interneta svega”, uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast. Stoga HAKOM okupljanjem na jednom mjestu svih čimbenika koji su predvodnici tog rasta želi dati svoj doprinos dijalogu o kreaciji budućnosti koja je odmah iza ugla.", izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici: Spectre, CircuitMess-a, Orqa, Rimac Automobila, Osatina grupe, VGV Firefighters-a, Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila, najavljujući svoje predavanje „100 inženjera u Vašem autu“i ističe da pri pomisli na team inženjera koji nadzire i u hodu podešava svako vozilo na cesti, svatko će odmah pomisliti na tehničke teamove Formule 1.

„U Rimac automobilima, ovakav sustav prati sva naša vozila na svakom njihovom kilometru, i omogućuje našim inženjerima rad na vozilu koje je stotinama kilometara udaljeno“, ističe Lugarić.

Još iz kategorije

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

13.10.2019. komentiraj

Mala tvrtka Geolux iz Samobora, sa samo osam zaposlenih, svojom inovativnošću i funkcionalnošću u proizvodnji radara za primjenu u industriji, hidrologiji i sigurnosnim sustavima, osvaja svjetska tržišta. Svoju poziciju na globalnoj pozornici učvrstili su ulaskom na tržište Kine, gdje njihovi radari drže gotovo 30 % tržišta.

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

11.10.2019. komentiraj

Potrošnja na blockchain tehnologiju u Europi bi trebala s 900 milijuna američkih dolara dosegnuti 4,9 milijardi dolara već do kraja 2023., prognozira IDC u najnovijem izvješću. Ukratko, bit će to rast od 65 posto na godišnjoj razini u petogodišnjem periodu.