Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira “5G dan”. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu.

Također, važno je prepoznati i potrebe svih kategorija korisnika, kako bi se kroz gradnju mreže i razvoj aplikacija tim potrebama udovoljilo na najbolji mogući način. Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb.

Na „5G danu“ će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske.

"Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj “Interneta stvari” nego i “Interneta svega”, uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast. Stoga HAKOM okupljanjem na jednom mjestu svih čimbenika koji su predvodnici tog rasta želi dati svoj doprinos dijalogu o kreaciji budućnosti koja je odmah iza ugla.", izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici: Spectre, CircuitMess-a, Orqa, Rimac Automobila, Osatina grupe, VGV Firefighters-a, Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila, najavljujući svoje predavanje „100 inženjera u Vašem autu“i ističe da pri pomisli na team inženjera koji nadzire i u hodu podešava svako vozilo na cesti, svatko će odmah pomisliti na tehničke teamove Formule 1.

„U Rimac automobilima, ovakav sustav prati sva naša vozila na svakom njihovom kilometru, i omogućuje našim inženjerima rad na vozilu koje je stotinama kilometara udaljeno“, ističe Lugarić.

Još iz kategorije

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

16.02.2020. komentiraj

Microsoft je doživio manji udarac nakon što se doznalo da IBM za korporativu komunikaciju svojih više od 350.000 zaposlenih bira Slack ispred Teamsa. U trenucima kad se dva konkurentska alata bore za prevlast na tržištu, dobiti takvog klijenta od iznimne je važnosti.

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

15.02.2020. komentiraj

Schneider Electric predstavio je prvu verziju Easy UPS 3M trofaznog neprekidnog napajanja (UPS) sa 60 i 80 kVA (400V) internim baterijskim modulima velikog kapaciteta. Easy UPS 3M UPS utjelovljenje je jednostavnosti, jer je jednostavan za instalaciju, jednostavan za uporabu i jednostavan za održavanje., osiguravajući malim i srednjim poduzećima kontinuitet poslovanja i čineći ga izvanredno prikladnim kako za podatkovne centre, tako i za industrijska okruženja.