MWC 2016: LG i Intel surađuju kako bi uveli tehnologiju 5G telematike u automobile sljedeće generacije

MWC 2016: LG i Intel surađuju kako bi uveli tehnologiju 5G telematike u automobile sljedeće generacije

Foto: Shutterstock

Na sajmu Mobile World Congress u Barceloni, Intel i LG Electronics objavili su da surađuju na razvoju tehnologije telematike bazirane na 5G koja predstavlja sljedeću generaciju bežične tehnologije za automobile. LG je prva kompanija koja će isporučivati proizvode za telematiku koji se oslanjaju na LTE povezivost umjesto starije 2G ili 3G mreže.

„Bliskom suradnjom s Intelom nadamo se da ćemo nadograditi vodstvo LG-evim komunikacijskim proizvodima 5G telematike sljedeće generacije“, rekao je Kim Jin-yon, predsjednik LG Electronicsove poslovne jedinice Vehicle Components In-Vehicle Infotainment.

5G telematika prenosi podatke više od 33 puta brže nego 4G LTE s latencijom za koju se očekuje da će pasti na jednu desetinu one kod trenutnih brzina. Softver se može ažurirati velikom brzinom putem OTA (Over The Air) mreža, a videozapisi i ostali multimedijski sadržaj će se brže preuzimati putem infotainment sustava automobila.

Uz tehnologiju V2X (Vehicle to Everything), dramatično smanjenje latencije kod 5G moguće je i kad automobili voze velikim brzinama. Komunikacija između vozila i vozila, vozila i infrastrukture ili vozila i pješaka preko 5G može spriječiti nesreće, odnosno omogućiti sigurniju vožnju.

„LG je naš jedini dobavljač komponenti za vozila za zajedničko istraživanje i razvoj 5G telematike i iznimno smo sretni što radimo zajedno,“ rekla je Aicha Evans, potpredsjednica i generalna direktorica Intel Communication and Devices Group.

Objedinjavanjem snažne mobilne komunikacijske tehnologije s iskustvom svoje divizije za komponente vozila, LG je ostvario značajan napredak na učvršćivanju svog vodstva u telematici u industriji pametnih automobila. LG je ekskluzivni dobavljač telematike za GM-ov 4G LTE OnStar telematski sustav koji je pomogao LG-u da preuzme vodeću poziciju u automobilskoj telematici s tržišnim udjelom od 30,1 posto u 2013. godini, 30,3 posto u 2014. i 29,9 posto u 2015. godini, prema Strategy Analyticsu.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).