Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Foto: Fotolia

Ministarstvo socijalne politike i mladih, s partnerima tvrtkom Enel-Split i Microsoft Hrvatska, pokrenulo projekt prelaska područne riznice „u oblak“.

Iz Ministarstva ističu kako tvrtka ENEL Split već dva desetljeća razvija i održava sustav Područne riznice Ministarstva socijalne politike i mladih. Sustav ProFi poslovno i informatički integrira Ministarstvo i 153 lokalno instalirana sustava u Ustanovama socijalne skrbi. Protekom vremena, u radu sustava javlja se sve više problema uzrokovanih starošću tehničkih resursa i postojeće infrastrukture.

Tražeći alternativu za već preopterećene centralizirane poslužitelje, ali i način učinkovite zamjene ogromnog broja dotrajalih lokalnih poslužitelja, MSPM se odlučuje na korištenje informatičke infrastrukture u oblaku – gdje će se resursi unajmljivati prema stvarnoj potrebi, a softver koristiti kao usluga (SaaS).

U skladu s novom strategijom korištenja infrastrukture, Enel je uskladio softverske komponente sustava s najnovijim tehnološkim rješenjima. Pokrenut je projekt tranzicije čitavog sustava u Azure.

Cilj prebacivanja je unapređenje kvalitete rada na sustavu za krajnjeg korisnika, koja je uslijed preopterećenosti postojećih resursa - znatno umanjena.

Korištenje platforme Microsoft Azure omogućit će minimalna ulaganja u opremu, a samim time i izravne uštede u državnom proračunu.

Riječ je o skalabilnoj platformi na kojoj je moguće kombinirati kapacitete virtualnih servera, backup prostora, aplikacija i drugih servisa, uz iznimnu učinkovitost, raspoloživost, te vrhunsku sigurnost podataka.

Trend korištenja infrastrukture i servisa u „oblaku“ nezaustavljivo raste: Gartner procjenjuje da će se već u 2017. oko 20% vrijednosti svih IT usluga stvarati u oblaku.

Još iz kategorije

Usluge i rješenja Infoarta u Barceloni

Usluge i rješenja Infoarta u Barceloni

22.04.2019. komentiraj

Iako je Barcelona ugostila tehnologiju još krajem veljače i početkom ožujka ono što je tamo bilo prikazano i o čemu se govorilo obilježit će cijelu ovu godinu. Tako je glavna tema MWC19 bila 'Intelligent connectivity' unutar koje izlagači stavljaju naglasak na 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju, blockchain, IoT, VR, nove digitalne poslovne modele te smart city platforme.

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

19.04.2019. komentiraj

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.