Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Foto: Fotolia

Ministarstvo socijalne politike i mladih, s partnerima tvrtkom Enel-Split i Microsoft Hrvatska, pokrenulo projekt prelaska područne riznice „u oblak“.

Iz Ministarstva ističu kako tvrtka ENEL Split već dva desetljeća razvija i održava sustav Područne riznice Ministarstva socijalne politike i mladih. Sustav ProFi poslovno i informatički integrira Ministarstvo i 153 lokalno instalirana sustava u Ustanovama socijalne skrbi. Protekom vremena, u radu sustava javlja se sve više problema uzrokovanih starošću tehničkih resursa i postojeće infrastrukture.

Tražeći alternativu za već preopterećene centralizirane poslužitelje, ali i način učinkovite zamjene ogromnog broja dotrajalih lokalnih poslužitelja, MSPM se odlučuje na korištenje informatičke infrastrukture u oblaku – gdje će se resursi unajmljivati prema stvarnoj potrebi, a softver koristiti kao usluga (SaaS).

U skladu s novom strategijom korištenja infrastrukture, Enel je uskladio softverske komponente sustava s najnovijim tehnološkim rješenjima. Pokrenut je projekt tranzicije čitavog sustava u Azure.

Cilj prebacivanja je unapređenje kvalitete rada na sustavu za krajnjeg korisnika, koja je uslijed preopterećenosti postojećih resursa - znatno umanjena.

Korištenje platforme Microsoft Azure omogućit će minimalna ulaganja u opremu, a samim time i izravne uštede u državnom proračunu.

Riječ je o skalabilnoj platformi na kojoj je moguće kombinirati kapacitete virtualnih servera, backup prostora, aplikacija i drugih servisa, uz iznimnu učinkovitost, raspoloživost, te vrhunsku sigurnost podataka.

Trend korištenja infrastrukture i servisa u „oblaku“ nezaustavljivo raste: Gartner procjenjuje da će se već u 2017. oko 20% vrijednosti svih IT usluga stvarati u oblaku.

Još iz kategorije

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

21.02.2020. komentiraj

Da usluge podatkovnih centara ispunjavaju njihove svakodnevne potrebe potvrđuje tek 29 posto utjecajnih klijenata, dok samo 6 posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju prijevremeno, predviđajući njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv (NYSE: VRT)  - “The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity. Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

20.02.2020. komentiraj

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.