Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo prvu Područnu riznicu u oblaku

Foto: Fotolia

Ministarstvo socijalne politike i mladih, s partnerima tvrtkom Enel-Split i Microsoft Hrvatska, pokrenulo projekt prelaska područne riznice „u oblak“.

Iz Ministarstva ističu kako tvrtka ENEL Split već dva desetljeća razvija i održava sustav Područne riznice Ministarstva socijalne politike i mladih. Sustav ProFi poslovno i informatički integrira Ministarstvo i 153 lokalno instalirana sustava u Ustanovama socijalne skrbi. Protekom vremena, u radu sustava javlja se sve više problema uzrokovanih starošću tehničkih resursa i postojeće infrastrukture.

Tražeći alternativu za već preopterećene centralizirane poslužitelje, ali i način učinkovite zamjene ogromnog broja dotrajalih lokalnih poslužitelja, MSPM se odlučuje na korištenje informatičke infrastrukture u oblaku – gdje će se resursi unajmljivati prema stvarnoj potrebi, a softver koristiti kao usluga (SaaS).

U skladu s novom strategijom korištenja infrastrukture, Enel je uskladio softverske komponente sustava s najnovijim tehnološkim rješenjima. Pokrenut je projekt tranzicije čitavog sustava u Azure.

Cilj prebacivanja je unapređenje kvalitete rada na sustavu za krajnjeg korisnika, koja je uslijed preopterećenosti postojećih resursa - znatno umanjena.

Korištenje platforme Microsoft Azure omogućit će minimalna ulaganja u opremu, a samim time i izravne uštede u državnom proračunu.

Riječ je o skalabilnoj platformi na kojoj je moguće kombinirati kapacitete virtualnih servera, backup prostora, aplikacija i drugih servisa, uz iznimnu učinkovitost, raspoloživost, te vrhunsku sigurnost podataka.

Trend korištenja infrastrukture i servisa u „oblaku“ nezaustavljivo raste: Gartner procjenjuje da će se već u 2017. oko 20% vrijednosti svih IT usluga stvarati u oblaku.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska dobitnik nagrade za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti

A1 Hrvatska dobitnik nagrade za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti

11.12.2018. komentiraj

A1 Hrvatska je, u sklopu konferencije Hrvatski dani sigurnosti 2018., osvojila nagradu sigurnosti za implementaciju kompaktnih 3D čitača otisaka prstiju. A1 osvojio je nagradu na području sigurnosti u kategoriji „Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti“, a projekt je izveden u suradnji s tvrtkom Eccos inženjering d.o.o.

Više od 600 IT stručnjak i 67 predavanja obilježili  Advanced Techology Days

Više od 600 IT stručnjak i 67 predavanja obilježili Advanced Techology Days

07.12.2018. komentiraj

Završili su Advanced Techology Daysi, jedno od najvećih okupljanja hrvatske IT zajednice koje je u svom 14. izdanju tijekom dva dana donijelo čak 67 predavanja. Na konferenciji je 600 IT stručnjaka moglo birati između predavanja podijeljenih u pet programskih smjerova, koja su se održavala paralelno u dvoranama zagrebačkog Plaza Event Centra.

Zajednički projekt Adacte i Energia naturalis grupe omogućio optimizaciju poslovnih procesa i platformu za daljnje širenje na strana tržišta

Zajednički projekt Adacte i Energia naturalis grupe omogućio optimizaciju poslovnih procesa i platformu za daljnje širenje na strana tržišta

06.12.2018. komentiraj

Adacta i Energia naturalis grupa (ENNA) zajedno su predstavile projekt uvođenja Microsoft Dynamics NAV rješenja u poslovni sustav ENNA grupe. Projekt je započeo 2016. godine i predstavlja implementaciju ERP sustava koji je ENNA grupi omogućio optimizaciju poslovnih procesa s naglaskom na financijsko poslovanje, praćenje profitabilnosti i konsolidaciju različitih tvrtki unutar grupacije. Njegova je vrijednost 3 milijuna kuna.