Microsoftov novi sigurnosni alat provjerava stanje vašeg PC-a i IoT uređaja

Microsoftov novi sigurnosni alat provjerava stanje vašeg PC-a i IoT uređaja

Foto: DepositPhotos

Ranjivosti u firmwareu nešto je što se sve više iskorištava od strane kibernetičkih kriminalaca i Microsoft je odlučio da to svakako ne misli promatrati po strani, zbog čega su u kompaniji odlučili koristiti ReFirm kako bi se utvrdilo “stanje” operativnog sustava, odnosno, firmwarea raznih softvera, bez potrebe zapošljavanja stručnjaka za to.

Time se ne štedi samo novac, već i vrijeme. Posebno kod većih organizacija, koje trebaju alate ovog tipa - da im jednostavno i brzo "skeniraju" ono potrebno pa vrlo brzo pruže "dijagnozu" stanja.

Dakle, kako su operativni sustavi sve sigurniji, zbog ulaganja koje kompanije iza njih poduzimaju, kibernetički kriminalci počeli su napadati firmware, odnosno, korijen svega. U njemu se često nalaze ranjivosti koje se mogu podosta dobro iskoristiti za napade. Uspješne napade!

Konkretnije, kroz četiri godine 83 posto organizacija koje je Microsoft uključio u istraživanje, doživjele su napade tog tipa. Dakle, potrebno im je kvalitetno stati na kraj i napraviti okruženje u kojem funkcioniraju sigurnijim.

Upravo zato se Microsoft odlučio preuzeti ReFirm Lab, koji stoji iza alata Binwalk. Njegova Centrifuge platforma automatski analizira ranjivosti kojima je firmware izložen i u detalje ga predočava korisniku. Naravno, Microsoft će to podići na dodatnu razinu i pružiti organizacijama sigurnost kakvu dosad nisu imali.

U doba Interneta stvari (IoT), kad se priča o skorašnjem povezivanju oko 50 milijardi uređaja na mrežu, znati kako stoje stvari s firmwareom iznimno je bitno. Pronaći ranjivosti i riješiti ih prije kibernetičkih kriminalaca, olakšava živote. Štedi novac i ugled. Stoga, izniman korak naprijed za Microsoft, koji je još do prije nekoliko godina po pitanju sigurnosti bio iznimno loš, bez pretjerivanja. U svakom smislu, ne samo pitanju alata za borbu s raznim malwareom na internetu.

Još iz kategorije

Lansirana nova verzija Kali Linuxa 2021.3

Lansirana nova verzija Kali Linuxa 2021.3

24.09.2021.

Kali Linux verzija 2021.3 puštena je sa setom novih alata, ali njeni kreatori otvoreno kažu da sve te nove mogućnosti jesu sjajne za penetracijsko ispitivanje, ali istovremeno Kali čine lošijim za općenitu uporabu.

Asseco kupnjom IT Sistema i eVisiona širi svoj portfelj usluga

Asseco kupnjom IT Sistema i eVisiona širi svoj portfelj usluga

23.09.2021.

O najnovijem domaćem preuzimanju razgovarali smo s Igorom Gržaljom, predsjednikom Uprave ASEE Hrvatska koji ističe kako će im novo pojačanje olakšati proširenje postojećih rješenja koja omogućuju korisnicima da što brže i efikasnije provedu proces digitalne transformacije.

ICT rješenja za održive gradove

ICT rješenja za održive gradove

22.09.2021.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u gradu Osijeku sudionici ovog događanja posjetili su osječki ured Ericssona Nikole Tesle. Održano je predavanje na temu kako tehnologije budućnosti omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga koje će dovesti do značajnih promjena u navikama građana u gradskoj mobilnosti i održivom razvoju pametnih gradova.