Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Foto: Ilustracija

Microsoft se u potpunosti okrenuo otvorenom kodu i kroz partnerstvo s Linuxom čini sve kako bi imao što bolju vezu sa zajednicom, ali i da bi sebi donio korist. Upravo zbog toga odlučio je omogućiti 60 tisuća svojih patenata „na otvorenom“. Također, tim je načinom uklonio eventualne pravne probleme za Linux.

Na ovaj način Microsoft je zapravo "proslavio" pristupanje Open Invention Network (OIN), zaduženoj kako bi upravo pomogao zaštititi Linux od eventualnih pravnih problema. Dakle, samim time, svi članovi OIN-a imaju na dlanu 60 tisuća Microsoftovih patenata. Naravno, svi patenti koji se tiču Windows operativnog sustava i dalje su zaštićeni licencama, što je razumljivo.

Ali, ovo je svejedno velika stvar jer 2400 OIN-ovih članova dobiva na raspolaganje iznimnu stvar, Linux dobiva zaštitu, a Microsoft priliku još bolje razvoja otvorenog koda za svoje potrebe. Naravno, neće u Microsoftu nikad to reći toliko otvoreno, imat će pristup kao i svi drugi, a on jest činiti dobro za zajednicu.

"Nadamo se da će naš potez potaknuti još ljudi da se pridruže OIN-u, što može donijeti velike koristi zajednici otvorenog koda", naglasili su iz Microsofta.

Jasno je, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu učinila je velike stvari za zajednicu otvorenog koda, ali ova godina je posebna jer osim što Linux čini skoro polovicu virtualnih računala u Azure, ove je godine načinjen od strane Microsofta i prvi Linux proizvod. Riječ je o Azure Sphere. Riječ je o softveru i hardveru dizajniranom za zaštitu edge uređaja kao što su ruteri, routing switchevi, IADs (Integrated Access Devices)... Sadrži i mikrokontrolere, Azure Sphere Security Service i uistinu zanimljivu komponentu - Linux bazirani Azure Sphere operativni sustav.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti...

Još iz kategorije

Uskoro novo izdanje Change Con konferencije

Uskoro novo izdanje Change Con konferencije

23.07.2019. komentiraj

Četvrto izdanje konferencije Change u Hrvatsku dovodi brojna svjetska imena iz industrije koja će svoje znanje podijeliti s rastućom IT zajednicom u Hrvatskoj i regiji, a konferencija je posvećena razvoju softvera i enterprise rješenjima. Organizator konferencije je KING ICT, a održat će se 28. rujna u tvornici Kraš u Zagrebu.

STORM Informatika predstavlja komunikacijsku platformu Omnichannel

STORM Informatika predstavlja komunikacijsku platformu Omnichannel

23.07.2019. komentiraj

Napredak i unapređenje korisničkog iskustva danas su visoko na listi prioriteta gotovo svake tvrtke. Upravo korisničko iskustvo klijenata je ono što će tvrtkama u budućnosti donositi ključnu prednost u odnosu na konkurenciju, a ne cijena ili funkcija proizvoda i usluga jer su današnjem korisniku najbitniji personalizirano iskustvo, proaktivnost i komunikacija na različitim kanalima.

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

Dugo čekanje u redu riješeno mobilnom aplikacijom

18.07.2019. komentiraj

Addiko banka uvela je mobilnu aplikaciju QLine putem koje klijenti mogu dobiti svoj redni broj bez potrebe za čekanjem u redu, a u poslovnici borave samo onoliko koliko trebaju kako bi obavili posao. S QLine aplikacijom Addiko banka klijentima na jednostavan način omogućuje brže i praktičnije obavljanje poslova u poslovnici banke, bez nepotrebnog gubitka vremena čekajući u redu.