Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Foto: Ilustracija

Microsoft se u potpunosti okrenuo otvorenom kodu i kroz partnerstvo s Linuxom čini sve kako bi imao što bolju vezu sa zajednicom, ali i da bi sebi donio korist. Upravo zbog toga odlučio je omogućiti 60 tisuća svojih patenata „na otvorenom“. Također, tim je načinom uklonio eventualne pravne probleme za Linux.

Na ovaj način Microsoft je zapravo "proslavio" pristupanje Open Invention Network (OIN), zaduženoj kako bi upravo pomogao zaštititi Linux od eventualnih pravnih problema. Dakle, samim time, svi članovi OIN-a imaju na dlanu 60 tisuća Microsoftovih patenata. Naravno, svi patenti koji se tiču Windows operativnog sustava i dalje su zaštićeni licencama, što je razumljivo.

Ali, ovo je svejedno velika stvar jer 2400 OIN-ovih članova dobiva na raspolaganje iznimnu stvar, Linux dobiva zaštitu, a Microsoft priliku još bolje razvoja otvorenog koda za svoje potrebe. Naravno, neće u Microsoftu nikad to reći toliko otvoreno, imat će pristup kao i svi drugi, a on jest činiti dobro za zajednicu.

"Nadamo se da će naš potez potaknuti još ljudi da se pridruže OIN-u, što može donijeti velike koristi zajednici otvorenog koda", naglasili su iz Microsofta.

Jasno je, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu učinila je velike stvari za zajednicu otvorenog koda, ali ova godina je posebna jer osim što Linux čini skoro polovicu virtualnih računala u Azure, ove je godine načinjen od strane Microsofta i prvi Linux proizvod. Riječ je o Azure Sphere. Riječ je o softveru i hardveru dizajniranom za zaštitu edge uređaja kao što su ruteri, routing switchevi, IADs (Integrated Access Devices)... Sadrži i mikrokontrolere, Azure Sphere Security Service i uistinu zanimljivu komponentu - Linux bazirani Azure Sphere operativni sustav.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti...

Još iz kategorije

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

15.04.2019. komentiraj

Microsoftov Visual Studio 2019 za Windows i Mac službeno je dostupan, a može ga se preuzeti s visualstudio.microsoft.com/downloads. Uključuje asistirano popunjavanje kod od strane umjetne inteligencije uvrštene kroz Visual Studio Intelli Core i to je ono čime se Microsoft najviše ponosi i samim time najviše ističe.

Schneider Electric proširuje Galaxy UPS seriju

Schneider Electric proširuje Galaxy UPS seriju

13.04.2019. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric predstavila je Galaxy VS, visokoučinkovit, trofazni modularni uređaj za neprekidno napajanje (UPS). On je jednostavan za upotrebu, snage od 10 do 100 kW te je dizajniran da zadovolji ključne zahtjeve za energijom IT, komercijalnih i industrijskih postrojenja.