Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Microsoft „otvorio“ Linuxu svojih 60 tisuća patenata

Foto: Ilustracija

Microsoft se u potpunosti okrenuo otvorenom kodu i kroz partnerstvo s Linuxom čini sve kako bi imao što bolju vezu sa zajednicom, ali i da bi sebi donio korist. Upravo zbog toga odlučio je omogućiti 60 tisuća svojih patenata „na otvorenom“. Također, tim je načinom uklonio eventualne pravne probleme za Linux.

Na ovaj način Microsoft je zapravo "proslavio" pristupanje Open Invention Network (OIN), zaduženoj kako bi upravo pomogao zaštititi Linux od eventualnih pravnih problema. Dakle, samim time, svi članovi OIN-a imaju na dlanu 60 tisuća Microsoftovih patenata. Naravno, svi patenti koji se tiču Windows operativnog sustava i dalje su zaštićeni licencama, što je razumljivo.

Ali, ovo je svejedno velika stvar jer 2400 OIN-ovih članova dobiva na raspolaganje iznimnu stvar, Linux dobiva zaštitu, a Microsoft priliku još bolje razvoja otvorenog koda za svoje potrebe. Naravno, neće u Microsoftu nikad to reći toliko otvoreno, imat će pristup kao i svi drugi, a on jest činiti dobro za zajednicu.

"Nadamo se da će naš potez potaknuti još ljudi da se pridruže OIN-u, što može donijeti velike koristi zajednici otvorenog koda", naglasili su iz Microsofta.

Jasno je, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu učinila je velike stvari za zajednicu otvorenog koda, ali ova godina je posebna jer osim što Linux čini skoro polovicu virtualnih računala u Azure, ove je godine načinjen od strane Microsofta i prvi Linux proizvod. Riječ je o Azure Sphere. Riječ je o softveru i hardveru dizajniranom za zaštitu edge uređaja kao što su ruteri, routing switchevi, IADs (Integrated Access Devices)... Sadrži i mikrokontrolere, Azure Sphere Security Service i uistinu zanimljivu komponentu - Linux bazirani Azure Sphere operativni sustav.

"Ako Microsoft ikad napravi aplikaciju za Linux, to će značiti da smo pobijedili", izjavio je tvorac Linuxa Linus Torvalds prije mnogo godina i sigurno nje ni sanjao dokle će njegovih ruku djelo i Microsoft dospjeti...

Još iz kategorije

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

22.02.2019. komentiraj

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019. komentiraj

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji. Svoj šesti globalni ured otvorili su u New Yorku, digitalnom hubu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ured se nalazi u središtu New Yorka, točnije na Manhattanu, a osim te lokacije Q posluje još i iz Züricha, Osla, Belfasta, Los Angelesa te Zagreba, gdje se nalazi sjedište kompanije.

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.