Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Foto: DepositPhotos

Vozila bez vozača želja su mnogih kompanija i traju intenzivna testiranja kako ih izvesti na najbolji mogući način, no greške su još uvijek itekako česte, ponajviše jer umjetna inteligencija još nije dovoljno moćna da bi sve što nauči izvela u praksi pa, primjerice, “slijepe točke” ili “mrtve zone” za nju još uvijek predstavljaju probleme. Ali, zahvaljujući Microsoftu i prestižnom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tome bi trebao doći kraj.

Pa tako, u trenucima kad policijsko vozilo, vatrogasci ili hitna pomoć jure prometnicama s upaljenim sirenama, za umjetnu inteligenciju još uvijek nije jasna situacija te se ne ponaša u svakom trenutku adekvatno. Odnosno, neće se ukloniti s puta nego se kriteriji i prioriteti pomiješaju pa nastanu nezgodne situacije.

Stoga, Microsoft i MIT su pronašli način, a on je da umjetna inteligencija uči kroz ljude. Dakle, vozači bi radili sve što moraju, a umjetna inteligencija bi to upijala, oponašala i potom implementirala. Već se nešto slično radilo po pitanju prestrojavanja i brzine vožnje, umjetna inteligencija učila je od ljudi. Iako, nije to ispalo baš najsretnije, ali korak po korak će se postići dobri rezultati, u to nema sumnje. Zato je jako bitno činiti napredak na tehnološkom području koje se tiče umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ono što je pak kod ovog konkretnog slučaja napredak jest što su stručnjaci uspjeli učiniti situaciju u kojoj autonomna vozila ne postaju presamopouzdana, što može utjecati na prosudbu i označiti svaku situaciju kao sigurni. Ne, postiglo se da umjetna inteligencija očekuje neočekivane situacije pa da se postavi na adekvatan način u datom trenutku.

Naime, algoritmi uče ne samo kroz identificiranje prihvatljivih i neprihvatljivih situacija, već koristi i kalkulacije za predviđanje kako bi se utvrdilo postoji li ikakva opasnost ili je situacija potpuno sigurna. Samim time, "slijepa točka" ili "mrtva zona" polako će iščeznuti i umjetna inteligencija upravljat će praktički potpuno sigurno vozilom u baš svim situacijama.

Još iz kategorije

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

22.02.2019. komentiraj

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019. komentiraj

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji. Svoj šesti globalni ured otvorili su u New Yorku, digitalnom hubu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ured se nalazi u središtu New Yorka, točnije na Manhattanu, a osim te lokacije Q posluje još i iz Züricha, Osla, Belfasta, Los Angelesa te Zagreba, gdje se nalazi sjedište kompanije.

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.