Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Foto: DepositPhotos

Vozila bez vozača želja su mnogih kompanija i traju intenzivna testiranja kako ih izvesti na najbolji mogući način, no greške su još uvijek itekako česte, ponajviše jer umjetna inteligencija još nije dovoljno moćna da bi sve što nauči izvela u praksi pa, primjerice, “slijepe točke” ili “mrtve zone” za nju još uvijek predstavljaju probleme. Ali, zahvaljujući Microsoftu i prestižnom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tome bi trebao doći kraj.

Pa tako, u trenucima kad policijsko vozilo, vatrogasci ili hitna pomoć jure prometnicama s upaljenim sirenama, za umjetnu inteligenciju još uvijek nije jasna situacija te se ne ponaša u svakom trenutku adekvatno. Odnosno, neće se ukloniti s puta nego se kriteriji i prioriteti pomiješaju pa nastanu nezgodne situacije.

Stoga, Microsoft i MIT su pronašli način, a on je da umjetna inteligencija uči kroz ljude. Dakle, vozači bi radili sve što moraju, a umjetna inteligencija bi to upijala, oponašala i potom implementirala. Već se nešto slično radilo po pitanju prestrojavanja i brzine vožnje, umjetna inteligencija učila je od ljudi. Iako, nije to ispalo baš najsretnije, ali korak po korak će se postići dobri rezultati, u to nema sumnje. Zato je jako bitno činiti napredak na tehnološkom području koje se tiče umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ono što je pak kod ovog konkretnog slučaja napredak jest što su stručnjaci uspjeli učiniti situaciju u kojoj autonomna vozila ne postaju presamopouzdana, što može utjecati na prosudbu i označiti svaku situaciju kao sigurni. Ne, postiglo se da umjetna inteligencija očekuje neočekivane situacije pa da se postavi na adekvatan način u datom trenutku.

Naime, algoritmi uče ne samo kroz identificiranje prihvatljivih i neprihvatljivih situacija, već koristi i kalkulacije za predviđanje kako bi se utvrdilo postoji li ikakva opasnost ili je situacija potpuno sigurna. Samim time, "slijepa točka" ili "mrtva zona" polako će iščeznuti i umjetna inteligencija upravljat će praktički potpuno sigurno vozilom u baš svim situacijama.

Još iz kategorije

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

19.04.2019. komentiraj

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

15.04.2019. komentiraj

Microsoftov Visual Studio 2019 za Windows i Mac službeno je dostupan, a može ga se preuzeti s visualstudio.microsoft.com/downloads. Uključuje asistirano popunjavanje kod od strane umjetne inteligencije uvrštene kroz Visual Studio Intelli Core i to je ono čime se Microsoft najviše ponosi i samim time najviše ističe.