Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Foto: DepositPhotos

Vozila bez vozača želja su mnogih kompanija i traju intenzivna testiranja kako ih izvesti na najbolji mogući način, no greške su još uvijek itekako česte, ponajviše jer umjetna inteligencija još nije dovoljno moćna da bi sve što nauči izvela u praksi pa, primjerice, “slijepe točke” ili “mrtve zone” za nju još uvijek predstavljaju probleme. Ali, zahvaljujući Microsoftu i prestižnom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tome bi trebao doći kraj.

Pa tako, u trenucima kad policijsko vozilo, vatrogasci ili hitna pomoć jure prometnicama s upaljenim sirenama, za umjetnu inteligenciju još uvijek nije jasna situacija te se ne ponaša u svakom trenutku adekvatno. Odnosno, neće se ukloniti s puta nego se kriteriji i prioriteti pomiješaju pa nastanu nezgodne situacije.

Stoga, Microsoft i MIT su pronašli način, a on je da umjetna inteligencija uči kroz ljude. Dakle, vozači bi radili sve što moraju, a umjetna inteligencija bi to upijala, oponašala i potom implementirala. Već se nešto slično radilo po pitanju prestrojavanja i brzine vožnje, umjetna inteligencija učila je od ljudi. Iako, nije to ispalo baš najsretnije, ali korak po korak će se postići dobri rezultati, u to nema sumnje. Zato je jako bitno činiti napredak na tehnološkom području koje se tiče umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ono što je pak kod ovog konkretnog slučaja napredak jest što su stručnjaci uspjeli učiniti situaciju u kojoj autonomna vozila ne postaju presamopouzdana, što može utjecati na prosudbu i označiti svaku situaciju kao sigurni. Ne, postiglo se da umjetna inteligencija očekuje neočekivane situacije pa da se postavi na adekvatan način u datom trenutku.

Naime, algoritmi uče ne samo kroz identificiranje prihvatljivih i neprihvatljivih situacija, već koristi i kalkulacije za predviđanje kako bi se utvrdilo postoji li ikakva opasnost ili je situacija potpuno sigurna. Samim time, "slijepa točka" ili "mrtva zona" polako će iščeznuti i umjetna inteligencija upravljat će praktički potpuno sigurno vozilom u baš svim situacijama.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.