Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Foto: DepositPhotos

Vozila bez vozača želja su mnogih kompanija i traju intenzivna testiranja kako ih izvesti na najbolji mogući način, no greške su još uvijek itekako česte, ponajviše jer umjetna inteligencija još nije dovoljno moćna da bi sve što nauči izvela u praksi pa, primjerice, “slijepe točke” ili “mrtve zone” za nju još uvijek predstavljaju probleme. Ali, zahvaljujući Microsoftu i prestižnom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tome bi trebao doći kraj.

Pa tako, u trenucima kad policijsko vozilo, vatrogasci ili hitna pomoć jure prometnicama s upaljenim sirenama, za umjetnu inteligenciju još uvijek nije jasna situacija te se ne ponaša u svakom trenutku adekvatno. Odnosno, neće se ukloniti s puta nego se kriteriji i prioriteti pomiješaju pa nastanu nezgodne situacije.

Stoga, Microsoft i MIT su pronašli način, a on je da umjetna inteligencija uči kroz ljude. Dakle, vozači bi radili sve što moraju, a umjetna inteligencija bi to upijala, oponašala i potom implementirala. Već se nešto slično radilo po pitanju prestrojavanja i brzine vožnje, umjetna inteligencija učila je od ljudi. Iako, nije to ispalo baš najsretnije, ali korak po korak će se postići dobri rezultati, u to nema sumnje. Zato je jako bitno činiti napredak na tehnološkom području koje se tiče umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ono što je pak kod ovog konkretnog slučaja napredak jest što su stručnjaci uspjeli učiniti situaciju u kojoj autonomna vozila ne postaju presamopouzdana, što može utjecati na prosudbu i označiti svaku situaciju kao sigurni. Ne, postiglo se da umjetna inteligencija očekuje neočekivane situacije pa da se postavi na adekvatan način u datom trenutku.

Naime, algoritmi uče ne samo kroz identificiranje prihvatljivih i neprihvatljivih situacija, već koristi i kalkulacije za predviđanje kako bi se utvrdilo postoji li ikakva opasnost ili je situacija potpuno sigurna. Samim time, "slijepa točka" ili "mrtva zona" polako će iščeznuti i umjetna inteligencija upravljat će praktički potpuno sigurno vozilom u baš svim situacijama.

Još iz kategorije

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

20.11.2019. komentiraj

Proširena stvarnost postaje sve popularnija jer korisnicima omogućuje superponiranje tj. vizualno umetanje aktualnih podataka ili virtualnih predmeta na uređaj, opremu, ili pak postrojenje iz stvarnog okruženja. Aplikacije proširene stvarnosti koriste GPS uređaje za praćenje položaja korisnika, kompas za praćenje orijentacije uređaja i kameru za snimanje okruženja. U tom kontekstu, Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, lansirao je aplikaciju EcoStruxure Augmented Operator Advisor.

PwC proglašen liderom za savjetovanje za područje kibernetičke sigurnosti

PwC proglašen liderom za savjetovanje za područje kibernetičke sigurnosti

19.11.2019. komentiraj

PwC je proglašen liderom u dvama izvješćima pod nazivom „The Forrester Wave: Cybersecurity Consulting Services in Asia Pacific” za 4. tromjesečje 2019. i „The Forrester Wave: European Cybersecurity Consulting Providers”, također za 4. tromjesečje 2019.Q4 2019. pohvalili su se iz ove konzultantske tvrtke.

Tranformacija tvrtke u eri digitalizacije i digitalne transformacije

Tranformacija tvrtke u eri digitalizacije i digitalne transformacije

19.11.2019. komentiraj

Devetu godinu zaredom, od 21. do 22. studenoga ove godine, u zagrebačkome hotelu Westin održat će se konferencija GALP 2019 (Green and Lean Production). Konferencija, koju organizira tvrtka Culmena, bavit će se temom Izazovi transformacije u Pametno poduzeće: Lean & Green kao potpora digitalizaciji, a svoja će praktična iskustva podijeliti i Rimac Automobili te Amazon Web Services.