Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je još u studenome 2017. sklopio partnerstva s velikanima na području zaštite na internetu kako bi integrirao njihov način prepoznavanja prijetnji, ali i samu postojeću bazu koju imaju, unutar svog Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), a novitet je da napokon postoji verzija za Ubuntu i sve Linuxove distrose.

Konkretnije, podrška postoji za RHEL 7.2+, CentOS Linux 7.2+, Ubuntu 16 LTS, ili noviji LTS, SLES 12+, Debian 9+ i Oracle Linux 7.2. A velikani s kojima je Microsoft sklopio partnerstva su Bitdefender, Lookout i Ziften. Podaci o kojima se radi su oni vezani uz macOS, Linux, iOS i Android operativne sustave.

Na taj način Microsoft pruža bolju zaštitu svojim korisnicima, a kompanije s kojima surađuje zauzvrat dobivaju podatke koji se prikupe od strane Microsofta na Windows operativnom sustavu, sad i Linuxu. Ukratko, svi su na dobitku u ovoj priči, ali čini se da su korisnici i njihova sigurnost ipak profitirali kao nitko.

Također, sve ovo samo je nastavak poboljšanja koja Microsoft unosi u Windows Defender Advanced Threat Protection. Jer, ta kompanija ima jasan plan s Windows 10 operativnim sustavom od prvog dana njegova pojavljivanja. A to je potpuna kontrola nad svime što on nudi, uključujući i antivirusni alat Windows Defender. Koji, uzgred rečeno, nije u daljoj ili bližoj prošlosti bio baš pouzdan način obrane od silnih prijetnji na internetu.

Ipak, sve se mijenja za Microsoft na bolje. Suradnja s Linuxom je sjajna, nedavno je na njemu i Chromium bazirani Edge internetski preglednik, koji unatoč nedostatnoj popularnosti nije loše rješenje za surfanje. Uz to, zajednica je postala nešto mirnija, polako vjeruje Microsoftu i ne smatra da ima neke loše namjere. Barem to tako djeluje u teoriji i dosadašnjoj praksi.

A kakva će ona biti po pitanju Defender ATP-a za Linux morat ćemo se strpiti jer nikakvi detalji nisu navedeni, osim onoga da dogodine Linux postaje bogatiji za još jedan Microsoftov proizvod...

Dokumentacija za instalaciju može se pronaći OVDJE.

Još iz kategorije

Kako uz rad s udaljenih lokacija očuvati korporativnu kulturu i timski duh

Kako uz rad s udaljenih lokacija očuvati korporativnu kulturu i timski duh

28.07.2021.

Mjesto rada više nije samo ured. Vjerojatno više nikad ni neće biti. Radite li vi od doma ili ste se vratili u poslovne prostore? Ili kombinirate? Bez obzira na odgovor, prisutni su mnogi poslovni izazovi koji su posljedica lockdowna i novih modela rada.

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

25.07.2021.

Potrošnja na digitalnu provjeru ili verifikaciju identiteta od strane biznisa u 2026. će stići do 16,7 milijardi američkih dolara, što je rast od 77 posto u odnosu na 9,4 milijarde dolara iz ove godine. Nadalje, Juniper Research navodi da će do toga doći zbog povećanog broja korisnika, pristiglog tijekom pandemije koronavirusa.

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

20.07.2021.

Trend ubrzane digitalizacije postojao je i ranije, ali ga je pandemija ubrzala do neslućenih razina, a to znači i da će rasti potreba za rješenjima prilagođenima korisnicima, ističe za ICTbusiness.info Davor Čuljak, partner u konzultantskom i dizajn studiju Resonate.