Megatrend predstavio nova poslovna rješenja bazirana na cloudu, AI, skladištima podataka

Megatrend predstavio nova poslovna rješenja bazirana na cloudu, AI, skladištima podataka

Foto: Fotolia ilustracija

Megatrendova konferencija Power of data 2019 donijela je niz zanimljivih predavanja i to prije svega predavanje o umjetnoj inteligenciji (AI) Ante Laušića, člana Uprave Megatrend poslovnih rješenja, u kojem je iznio kratki pregled najnovijih dostignuća iz područja strojnog učenja (machine learning), dubokog učenja (deep learning) i podatkovne znanosti te prikazao što je to kognitivna platforma Watson Machine Learning Accelerator (do nedavno znana pod nazivom Power AI), od čega se sastoji, koje su njene bitne tehnološke inovacije te kako ona može pomoći ubrzati i pospješiti projekte iz domene umjetne inteligencije i podatkovne znanosti.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja, Platinum IBM Business partner, poznata je po razvoju i isporuci kvalitetnih poslovnih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama iz područja poslovne analitike, Big Date, AI-ja, power računala i sustava za pohranu podataka, vlastitom podatkovnom centru te razvoju inovativnih softverskih proizvoda.

Voditelj odjela tehnoloških rješenja i podatkovnog centra Megatrend poslovnih rješenja Renato Telen predstavio je IBM Power9 platformu te objasnio sve tehničke prednosti koje ju čine najučinkovitijom platformom za SAP HANA sustave. Revolucionarna inovacija, legendarna pouzdanost i sveobuhvatne mogućnosti IBM Power9 platforme rezultirale su time da je IBM dobitnik SAP-ove Pinnacle nagrade 2018. godine za globalnog infrastrukturnog partnera godine.

Ivan Šturlić, rukovoditelj službe za podršku planiranju i analizi EES-a i tržišnim funkcijama iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, iz klijentske perspektive je predstavio projekt implementacije nove generacije skladišta podataka koja integrira standardnu DW bazu podataka s operativnom bazom podataka.

Vodeći Megatrendov konzultant za poslovna rješenja, Milivoj Obradović, govorio je o mogućnostima analize podataka koje donosi nova verzija IBM Cognos Analytics, IBM-ovog moćnog alata za poslovnu analitiku. Na interaktivnom demo prikazu sudionicima on je pokazao koje su to inovativne promjene u glavnim značajkama korištenja podataka. Na godišnjoj dodjeli nagrada The Business Intelligence Group prikazani je alat - IBM Cognos Analytics - proglašen pobjednikom u kategoriji BIG Business Innovation za 2019. godinu. Spomenuta se nagrada dodjeljuje idejama koje mijenjaju način na koji doživljavamo svijet. Među najistaknutijim prepoznatim inovacijama IBM Cognos Analyticsa je Virtualni Asistent baziran na svakodnevnom govornom jeziku (engl. natural language).

Konzultant za poslovna rješenja iz Megatrend poslovnih rješenja Đorđe Stojić predstavio je metodu vođenog samoposluživanja koja IBM Cognos Analytics korisnicima omogućuje jednostavno kreiranje vlastitih ad-hoc analiza i izvješća.

Konferencijski dio programa završen je izlaganjem Darka Tukulja, voditelja odjela prodaje Megatrend poslovnih rješenja, koji je okupljenima prikazao demo Megatrendovog rješenja „Dashboard2Go“ - skupa predefiniranih poslovnih izvještaja prilagođenih za korištenje na mobilnim uređajima. Aktivni izvještaji namijenjeni su poslovnim korisnicima koji žele koristiti IBM Cognos sustave bilo kada i bilo gdje.

Još iz kategorije

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

06.07.2020. komentiraj

Tvrtka InfoDom iz Zagreba, ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Razvoj novog i inovativnog proizvoda DEP (Digital Enterprise Platform) za digitalnu transformaciju poduzeća, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,14 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 5,5 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2017., a završava 31. kolovoza 2020. godine.

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

06.07.2020. komentiraj

Polako se približavamo kraju Megatrendovog digitalnog eventa Power of Data Spring 2020 Regional, a ovog tjedna su dva nova webinara. Prvi webinar je 7. srpnja na temu Visual recognition and processing of handwritten text, a u svijet umjetne inteligencije koja svakim danom postaje sve bitnija tema govori podatkovni znanstvenik Domagoj Marić.

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

02.07.2020. komentiraj

Atos potpisao je ugovor s Hrvatskim Telekomom, vodećim telekomom u Hrvatskoj, za implementaciju centralne IoT platforme. Lokalni tim Atosovih stručnjaka odradit će instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a bit će zaduženi i za njezino održavanje. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. Implementacija projekta je započela u svibnju, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine.