MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo

MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo

Podaci govore kako je ukupni prihod IT industrije dosegao 21 milijarda kuna prihoda, no bilo je potrebno čak 6 godina da ukupni prihod dosegne onaj iz 2008. godine, stoji u najnovijoj analizi HGK ali je očito kako je riječ o vrlo stabilnoj industriji. Zbog toga je udruga MBA Croatia  prvo predavanje u 2019. odlučila napraviti na temu IT firmi u Hrvatskoj. Razloga ima više. Jedan je to što je ta tema izabrana među najzanimljivijima u anketi koju su naši gosti popunjavali u zadnjih par mjeseci, ističe predsjednik MBA Croatia Aco Momčilović i dodaje kako smatraju da je IT područje jako interesantno iz perspektive strategije i razvoja firmi – prvi gosti su iz tvrtki Infinum, Repsly i Ingemark.

„IT je jedno od rijetkih područja u kojima Hrvatska jako dobro stoji i konkurira na svjetskom tržištu. Također smatramo da se može napraviti još puno stvari kako bi se olakšalo poslovanje našim IT firmama, i da država mora surađivati puno više i slušati savjete od udruga poput CISEXa na čijem je čelu trenutno Tajana Barančić. MBA Croatia se kao udruga zalaže sa smanjenja administrativnih prepreka, a tema kojoj ćemo se ove godine posvetiti je izbacivanje pečata iz upotrebe“, ističe Momčilović.

IT firme su u takvim inicijativama često prve, upravo zbog toga što koriste najnovije tehnologije i prate trendove po cijelome svijetu. I Infinum, Repsly i Ingemark su perjanice naše IT scene i njihova iskustva će sigurno biti zanimljiva i širokom krugu ljudi izvan same IT industrije, pojašnjava dalje Momčilović

Nadalje, podaci iz HGK-ove studije govore kako IT industrija zapošljava 28.347 zaposlenih, a u zadnjih 5 godina raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,5 posto dok ukupan broj radnih mjesta u zemlji raste za 1,2 posto.

Uz to, IT tvrtki je u Hrvatskoj 4.649 odnosno 4 posto od ukupnog broja tvrtki u zemlji. Realni problem za IT tvrtke je u tome da četiri od pet IT tvrtki ima manje od 5 zaposlenih. Prosječna neto plaća dosegla je 7.722 kune što je za 44 posto više od prosječne neto plaće u realnom sektoru. Što se pak tiče izvoza on je dosegao  6 milijardi kuna. Već u 2012. godini izvoz IT industrije je premašio onaj iz 2008. godine.

„Sigurni smo da će naši sugovornici inspirirati i mnoge druge firme, a na okruglom stolu će biti prilike i za saznati mišljenja o potrebama i stanju branše u Hrvatskoj i regiji. U IT firmama se sve više nameće i tema ljudskih resursa, koja je zbog odnosa ponude i potražnje ključ uspješnog razvoja firmi. To na neki način odražava i sliku cijele zemlje i njene borbe koja dolazi za sve kadrove i njihovo zadržavanje u zemlji“, zaključuje Momčilović.

Još iz kategorije

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.