MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo

MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo

Podaci govore kako je ukupni prihod IT industrije dosegao 21 milijarda kuna prihoda, no bilo je potrebno čak 6 godina da ukupni prihod dosegne onaj iz 2008. godine, stoji u najnovijoj analizi HGK ali je očito kako je riječ o vrlo stabilnoj industriji. Zbog toga je udruga MBA Croatia  prvo predavanje u 2019. odlučila napraviti na temu IT firmi u Hrvatskoj. Razloga ima više. Jedan je to što je ta tema izabrana među najzanimljivijima u anketi koju su naši gosti popunjavali u zadnjih par mjeseci, ističe predsjednik MBA Croatia Aco Momčilović i dodaje kako smatraju da je IT područje jako interesantno iz perspektive strategije i razvoja firmi – prvi gosti su iz tvrtki Infinum, Repsly i Ingemark.

„IT je jedno od rijetkih područja u kojima Hrvatska jako dobro stoji i konkurira na svjetskom tržištu. Također smatramo da se može napraviti još puno stvari kako bi se olakšalo poslovanje našim IT firmama, i da država mora surađivati puno više i slušati savjete od udruga poput CISEXa na čijem je čelu trenutno Tajana Barančić. MBA Croatia se kao udruga zalaže sa smanjenja administrativnih prepreka, a tema kojoj ćemo se ove godine posvetiti je izbacivanje pečata iz upotrebe“, ističe Momčilović.

IT firme su u takvim inicijativama često prve, upravo zbog toga što koriste najnovije tehnologije i prate trendove po cijelome svijetu. I Infinum, Repsly i Ingemark su perjanice naše IT scene i njihova iskustva će sigurno biti zanimljiva i širokom krugu ljudi izvan same IT industrije, pojašnjava dalje Momčilović

Nadalje, podaci iz HGK-ove studije govore kako IT industrija zapošljava 28.347 zaposlenih, a u zadnjih 5 godina raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,5 posto dok ukupan broj radnih mjesta u zemlji raste za 1,2 posto.

Uz to, IT tvrtki je u Hrvatskoj 4.649 odnosno 4 posto od ukupnog broja tvrtki u zemlji. Realni problem za IT tvrtke je u tome da četiri od pet IT tvrtki ima manje od 5 zaposlenih. Prosječna neto plaća dosegla je 7.722 kune što je za 44 posto više od prosječne neto plaće u realnom sektoru. Što se pak tiče izvoza on je dosegao  6 milijardi kuna. Već u 2012. godini izvoz IT industrije je premašio onaj iz 2008. godine.

„Sigurni smo da će naši sugovornici inspirirati i mnoge druge firme, a na okruglom stolu će biti prilike i za saznati mišljenja o potrebama i stanju branše u Hrvatskoj i regiji. U IT firmama se sve više nameće i tema ljudskih resursa, koja je zbog odnosa ponude i potražnje ključ uspješnog razvoja firmi. To na neki način odražava i sliku cijele zemlje i njene borbe koja dolazi za sve kadrove i njihovo zadržavanje u zemlji“, zaključuje Momčilović.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.