Lansirana nova verzija Kali Linuxa 2021.3

Lansirana nova verzija Kali Linuxa 2021.3

Foto: Antonio Jularić

Kali Linux verzija 2021.3 puštena je sa setom novih alata, ali njeni kreatori otvoreno kažu da sve te nove mogućnosti jesu sjajne za penetracijsko ispitivanje, ali istovremeno Kali čine lošijim za općenitu uporabu.

Naime, ovdje se radi o specijaliziranoj Linux distribuciji baziranoj na Debianu i dizajniranoj za profesionalce na području sigurnosti. Uz to, može dobro doći i administratorima suočenima s problemima kao izdvojeni Windows PC i korisnik koji je izgubio lozinku.

Sponzoriran je od strane američke kompanije Offensive Security, koja se bavi upravo treningom budućih profesionalaca za računalnu sigurnosti. Ali, specijalnost im je i trening penetracijskog ispitivanja.

Također, vrijedno je znati da ova verzija nudi konstantne nadopune i one se ujedno konstantno i plasiraju. To uključuje i nadopune mogućnosti same distribucije. Uz sve to, postoje i verzije koje stižu kvartalno. Dakle, sve je uvijek u skladu s trendovima.

Kako kažu kreatori, imati najnovije kodove ključno je u Infosec poslu pa je samim time Kali Linux 2021.3 idealno rješenje za svakog profesionalca.

A ono što je novo jest rekonfigurirani OpenSSL, sa širom kompatibilnosti no dosad. To znači da su standardni protokoli kao TLS 1.0 i 1.1 unaprijed omogućeni. Time se omogućava "komunikacija" Kali distra sa starijim sustavima i serverima koji koriste starije protokole.

Poboljšana je virtualizacija, podrška za ekstenzije kao "copy" i "paste" između hostova i gostiju u okruženjima koja uključuju VMware, VirtualBox, Hyper-V i QEM.

Od novih alata tu je CALDERA, opisan kao skalabilna automatizirana emulacijska platforma, te HostHunter, alat za prepoznavanje imena hostova korištenjem OSINT (Open Source Intelligence and Social Media Investigations) tehnika. Uključeni su i alati za "napad" na WiFi mreže, uključujući EAPHammer za targetiranje napada kontra WPA2-Enterprise WiFi mreža.

Naravno, postoji i cijeli niz drugih noviteta, a više o njima možete čitati OVDJE.

Još iz kategorije

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

Lexmark komercijalizira svoju interno korištenu IoT platformu

20.10.2021.

Kompanija Lexmark, poznata po printerima, razvila je platformu Interneta stvari (IoT) i predstavila je na komercijalnom tržištu. Namijenjena je poduzećima i naziva se Lexmark Optra IoT Solutions, a javnost je za nju doznala tijekom virtualne IoT konferencije IoT Tech Expo North America.

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

Vlade država će u 2022. potrošiti 6,5 posto više novca na IT rješenja

20.10.2021.

Potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u sektorima vladajućih struktura svih država svijeta dogodine će dosegnuti 557,3 milijarde američkih dolara, što bi bio rast od 6,5 posto u odnosu na potrošnju iz ove godine, navodi Gartner u istraživanju. Naravno, te promjene i dalje potiče aktualna pandemija koronavirusa.

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

19.10.2021.

Svjetsko tržište perifernih uređaja za printanje poraslo je četvrti kvartal zaredom u drugom tromjesečju 2021., prema podacima kojima barata IDC. Isporuke su porasle za 13,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, na gotovo 22,9 milijuna jedinica.