Lansirana je prva domaća open source platforma Rhetos

Lansirana je prva domaća open source platforma Rhetos

Foto: Fotolia (ilustracija)

Ovih je dana putem GitHub portala (www.github.com/rhetos) i web stranice www.rhetos.org lansirana prva domaća open source platforma pod imenom Rhetos. koju je razvila informatička tvrtka Omega software iz Zagreba gradeći ju od temelja po modernim principima na Microsoftovoj .NET tehnologiji.

Rhetos pripada novoj generaciji programskih jezika, a namijenjen je efikasnom razvoju rješenja specifičnih za određeno poslovno područje. Za razliku od općih DSL platformi, Rhetos je fokusirano građen da riješi probleme kompleksnosti koje nastaju pri dodavanju raznih specifičnih prilagodbi koje se s vremenom neminovno ugrađuju u moderne poslovne aplikacije.

S jedne strane, ne treba dopustiti da softver diktira odvijanje procesa u poslovanju, a s druge strane svaka nova prilagodba IT rješenja jako komplicira cijeli sustav a time i održavanje. Rješenje za ovu u praksi čestu dilemu upravo je Rhetos. Tijekom razvoja korisnik opisuje aplikaciju koristeći Domain-Specific Language (DSL) a Rhetos generira server. Tako generirana aplikacija je u osnovi standardni C# web servis koji se može otvoriti u Visual Studiu. Rezultat se može dobiti brže, no također je satkan tako da ostaje lak za održavanje u budućnosti.

„Razvili smo poseban programski jezik kako bi riješili izazove s kojima se developeri, pa tako i naši developeri, svakodnevno susreću. Bitno je da svaka dodatna funkcionalnost ne komplicira cijeli sustav više nego što je nužno, i tako dugoročno pojednostavljuje razvoj i održavanje. Objavljujemo Rhetos kao javno dostupnu platformu jer smatramo da smo stvorili nešto vrijedno, te se veselimo budućim iskustvima sa svjetskom open source zajednicom“, prokomentirao je Bojan Antolović, voditelj odjela razvoja i istraživanja u Omegi software.

Još iz kategorije

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.