King ICT očekuje rast prihoda oko 10 posto u 2022. godini

King ICT očekuje rast prihoda oko 10 posto u 2022. godini
Dražen Tomić / Tomich Productions

Jedna od najvećih domaćih IT tvrtki King ICT očekuje kako bi mu prihodi trebali rasti oko 10 odnosno na gotovo 800 milijuna kuna s prošlogodišnjih 722,87 milijuna kuna. Prema riječima predsjednik Uprave Plamenka Barišića takav rast rezultat je organskog rasta, a kada se tome pridoda i akvizicija Omega Softwarea, ali i druge tvrtke kojima je King ICT vlasnik prihodi će ukupno biti oko 900 milijuna kuna.

King ICT ima, kazuje Barišić, tri svoja podatkovna centra i to najveći u Buzinu gdje je i sjedište tvrtke od nekih 700 četvornim metara, ali i još dva manja od po 100 četvornih metara od kojih je jedan u Sloveniji koje koriste u segmentu vlastitih usluga koje nude kao sistem integrator za rješenja u oblaku.

Tvrtka Aktivis ima vlastitu low code/no code platformu za digitalizaciju poslovnih procesa koja omogućuje holistički pristup digitalizaciji poslovanja, a ima više od 12.000 korisnika u desetak zemalja, ističe Barišić i dodaje kako tvrtka Planet IX koja se bavi dronovima i rješenjima vezanim uz dronove nastavlja rast pogotovo u segmentu prikupljanja podataka, ali i njihove obrade.

„Posljedice nestabilnosti na europskom teritoriju 2022. godine nisu zaobišle nikoga pa tako ni poslovni svijet. Ipak, uz sinergiju stručnih djelatnika, tehnoloških partnera i korisnika, King ICT je spremno dočekao nove izazove. Zato je za King ICT 2022. godina ona koju će pamtiti po velikim projektima, povećanju broja djelatnika i učvršćivanju tržišnih pozicija zadržavanjem postojećih i zadobivanjem novih kupaca. Broj stručnjaka u King Grupaciji narastao je na 720 djelatnika te se godina privodi kraju s ukupnim organskim rastom prihoda od 10 posto u odnosu na prošlu godinu“, ističe Barišić.

Godina je, kako pojašnjava Barišić, počela uspješnom implementacijom cyber security rješenja za NATO Agenciju, a nastavila se ugovaranjem niza novih projekata za poznate i nove kupce na različitim tržištima uključujući i zapadnoeuropsko. Svoje poslovno djelovanje King usmjerava na prostor Beneluxa, gdje je lokalno prisutan. U međunarodnoj sferi vrijedi spomenuti i projekt za tvrtku Weidmann Group sa sjedištem u Švicarskoj, koji je obuhvatio 22 lokacije diljem svijeta, uključujući Brazil, Kanadu, SAD, Meksiko, Švicarsku, Njemačku i Nizozemsku, tvrdi Barišić.

U redove King ICT-a dolaze, ne samo vrhunski domaći, nego i međunarodni stručnjaci i manageri s iskustvom u vodećim IT tvrtkama poput velike svjetske IT servisne kompanije - Accenture, nastavlja Barišić i dodaje da veliki svjetski IT igrači, poput francuskog Interseca S.A i njemačkog Boscha, udružili su snage s KING ICT-om što je rezultiralo uspješno provedenim projektima, a King ICT je nastavio djelovati i kao Google For Education partner za Hrvatsku.

„Ovo je i godina koja će za Hrvatsku biti zadnja prije prelaska na Euro, a pristupanje Schengenskoj zoni Hrvatsku svrstava u zonu modernih država i ekonomija, što donosi velike benefite za IT industriju. S time u skladu, King ICT je kod velikog broja klijenata izveo projekte konverzije u svrhu prelaska na Euro, ali i brojne druge uspješne projekte, među kojima vrijedi istaknuti doprinos ispunjavanju svih tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenskoj zoni“, pojašnjava Barišić.

Među projektima koji se ističu je i projekt je omogućio uspostavu jedinstvenog nacionalnog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) u svrhu ranog upozoravanja i javnog uzbunjivanja građana korisnika mobilnih uređaja prilikom kriznih situacija (požari, poplave, olujne nepogode ili tehnološke katastrofe poput nuklearnih, radioloških, kemijskih i bioloških incidenata) te planiranje mjera koje je potrebno poduzeti u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Sustav je baziran na state-of-the-art geolokacijskim i komunikacijskim tehnologijama, a u provedbi su sudjelovali domaći članovi konzorcija KING ICT i GDi te tvrtka Intersec S.A iz Francuske.

„Razvijena je aplikacija eGrađevinski dnevnik koja od 1.1.2023. postaje obavezna za korištenje svim sudionicima u gradnji. Digitalizacijom građevinskog dnevnika dokumentacija će svim sudionicima u gradnji biti dostupna uvijek i svugdje i to digitalno potpisana. eGD je visoko integriran sa sustavom eDozvola, eGrađanima, OKP-om, OIB servisom  i svim inženjerskim komorama. Sustav eDozvola nadograđuje se podacima o energetskim svojstvima zgrada, usklađuje se novom uredbom o uredskom poslovanju, spaja se na ZUP IT, uvodi nove vrste postupaka i radi redizajn javnog portala. U sklopu sustava Brownfield, radi se aplikativno rješenje za mapiranje postojećeg stanja i praćenje razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“, ističe Barišić.

Proveden je projekt e-Upisi s ciljem uspostave elektroničkih usluga za sve korisnike odgojno-obrazovnih ustanova. Projekt je obuhvaćao prijave i upis u vrtiće, u osnovne i srednje škole, upis u učeničke domove, prijavu ispita državne mature i prijavu na visoka učilišta, uspostavu sustava obrazovanja odraslih i evidenciju prikupljenih podataka. Ovaj sustav će omogućiti krajnjim korisnicima korištenje javnih usluga upisa bez dodatnih administrativnih obveza. Isporučeno je 5 podsustava od ukupno 8, a isporuka preostala 3 predviđena je do kraja prosinca 2022.

U sklopu programa „e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“, isporučena je i implementirana aktivna mrežna infrastruktura te povezana oprema na centralni sustav CARNET-a. Implementirana bežična lokalna mreža omogućuje adekvatnu pokrivenost i kvalitetu signala u školskim prostorijama. U tijeku je realizacija druge faze programa te je završeno 645 srednjih i osnovnih škola kao i 405 područnih osnovnih škola. Nove školske mreže bazirane su na najsuvremenijem Wi-Fi 6 standardu. U provedbi sudjeluju članovi konzorcija KING ICT, Comping i Hrvatski Telekom.

U tijeku je nadogradnja projekta „Centralne državne infrastrukture“ za CDU, inače jedan od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, ističe Barišić.

Projekt će omogućiti spajanje državne informacijske infrastrukture i omogućiti zajedničko korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te istim aplikativnim rješenjima. Sva tijela javnog sektora moći će se koristiti zajedničkom, pouzdanom i skalabilnom ICT infrastrukturom prema paradigmi oblaka (cloud).

Završen je projekt uspostave Centra za nadzor prometa (CNP) grada Zagreba. CNP je središnji prometni sustav za nadzor i upravljanje prometom koji će predstavljati maticu povezivanja svih drugih podsustava koji se bave prometom u Gradu. Postojeći sustav video nadzora pokriva prometnice grada, a uz izvedbu nadzornog centra i obrade prometne analitike, na 14 semaforiziranih raskrižja izvedena je integracija sa semaforskim sustavima na kritičnim prometnicama grada. Radi se o sustavu nadzora prometa čija je zadaća očuvanje visoke razine opće sigurnosti grada, upravljanje prometom i posljedično - smanjenje negativnog utjecaja prometa na okoliš te posebno prometnih zagušenja i povećanje prometne sigurnosti.

U tijeku je implementacija novog sustava video nadzora i video detekcije duž cijele mreže autocesta pod upravljanjem Hrvatskih autocesta koji uključuje zamjenu više od 1700 kamera. Time se s analognog sustava prelazi na digitalni, što će uvelike doprinijeti boljoj i bržoj detekciji potencijalno opasne situacije (poput vožnje u suprotnom smjeru) te će omogućiti automatsku detekciju incidenata (AID). Sustav će također pridonijeti boljem nadzoru, komunikaciji s Regionalnim centrima za nadzor i upravljanje prometom (RCNUP) smještenim duž cijele mreže autocesta, a samim time, pridonijeti i bržem protoku informacija prema krajnjim korisnicima te boljoj koordinaciji i harmonizaciji prometa.

Završen je projekt prometnog sustava uspostave prve faze inteligentnog transportnog sustava (ITS), u sklopu projekta Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritiziranjem vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru. Na 17 semaforiziranih raskrižja isporučen je sustav svjetlosne signalizacije (semafori), sustav elektroinstalacijska i komunikacija, informacijski sustav, sustav video nadzora prometa u svrhu upravljanja prometom i centralni nadzorni i upravljački sustav, odnosno Gradski centar za kontrolu prometa grada Zadra. Sustav će upravljati prometom grada, smanjiti negativni utjecaj prometa na okoliš, povećati razinu opće sigurnosti grada, ali i pripremiti temelje za izradu planova kojima će se u budućnosti planirati i razvijati prometni sustav Grada Zadra.

U završnim fazama izvođenja je projekt isporuke jednog od najsuvremenijih sustava video nadzora u Hrvatskoj, usmjeren na sigurnost sudionika u prometu, prometnu analitiku te prevenciju kriminaliteta kroz podizanje razine opće sigurnosti grada. Projekt će biti u potpunosti isporučen u 2023. godini. Sustav video nadzora pokriva javne površine i prometnice grada, a uz izvedbu nadzornog centra, preventivnih radarskih uređaja, stacionarnog sustava izuzimanja slika grada i meteoroloških podataka, izvedena je i integracija sa sustavom prometno-komunalnog redarstva grada. Projekt je temelj za izgradnju pametnog grada, a u budućnosti će služiti i za smanjenje gužvi i kreiranje održivih razvojnih politika grada Šibenika.

Od 2018. godine na brojnim lokacijama Odašiljača i veza (OIV) u fazama se provodio projekt implementacije sustava nadzora udaljenih lokacija kojeg KING ICT provodi u suradnji s tvrtkom Eccos inženjering, a koji uključuje integrirani sustav tehničke zaštite. Uz izvođenje sustava čija se realizacija odvijala i u 2022. godini, projekt je obuhvaćao uslugu potpunog održavanja s višegodišnjim jamstvom koje KING ICT pruža OIV-u od 2018. godine. Projekt omogućava nadzor udaljenih odašiljačkih lokacija koje su potpuno automatizirane i bez posada, čime se postigla visoka razina sigurnosti te pouzdanost u radu infrastrukturnog resursa od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.