Kako preseliti sve podatke sa HDD na SSD

Kako preseliti sve podatke sa HDD na SSD

Foto: Fotolia

Kako tehnologija iz godine u godinu rapidno napreduje, velik napredak zabilježen je i u domeni SSD (Solid State Drive) diskova za pohranu podataka. Prvi primjerci diskova bili su enormno skupi, no daljnjim razvojem cijena diskova se spustila, te je sada na razini koja je pristupačna i prosječnim kupcima. Sve većom prisutnošću SSD diskova na tržištu, mnogi razmišljaju zamijeniti svoje stare HDD diskove novim i bržim solid state diskovima. Kako bi Vam olakšali migraciju kompletnog HDD diska na novi SSD, donosimo Vam vodič kroz korake kako to i učiniti.

1. Disk za opravak sustava (Recovery disc)

Kako bi nam sve radilo kako treba nakon kloniranja diska, na novom disku je potrebno obnoviti bootloader. Da bismo to učinili preporučujemo izradu recovery diska za oporavak sustava. Otvorimo Start izbornik, u tražilicu upišemo 'Create a System Repair Disc' te odaberemo isti. Za ovaj postupak trebat će prazan CD ili DVD

2. Uklanjanje nepotrebnih stvari

Oni koji posjeduju SSD disk istog ili većeg prostora za pohranu podataka od starog HDD diska mogu ali i ne moraju brisati nepotreban sadržaj. No oni koji imaju SSD manjeg kapaciteta morat će smanjiti količinu podataka kako bi se količina podataka s HDD diska mogla prenijeti na SSD.

Jedna od stavki koje možemo ukolniti jest velika hibernacijska datoteka, a to možemo učiniti na način da otvorimo Start izbornik, upišemo „Command“, desnim klikom miša kliknemo na „Command Prompt“ te ga pokrenemo kao administrator ( Run As Administrator ), a zatim komandu liniju upišemo „ powercfg -h off“ te pritisnemo Enter.

3. Promjena veličine particija

Moguće je i smanjiti veličinu boot diska, te ćemo to učiniti otvaranjem Start izbornika, desnim klikom miša na „Computer“ te odabirom opcije „Manage“. Nakon odabira opcije „Manage“ otvorit će se novi prozor s izbornikom na lijevoj strani na kojoj ćemo odabrati „Disk Management“, nakon čega ćemo odabrati disk koji kloniramo te desnim klikom kliknuti na njega i u izborniku odabrati „Shrink Volume“. Ovom radnjom dobit ćemo izračun količine prostora koju možemo ukloniti. Ako će sistemske datoteke stvarati probleme prijeđite na četvrti korak.

4. Promjena veličina particija s dodatnim softverom

Ako imate problema pri oslobađanju prostora i smanjenju particija zbog sistemskih datoteka, možete isprobati EaseUS softver za upravljanje particijama koji će fizički pomaknuti podatke kako bi smanjio particiju.

5. Spajanje novog diska

Kako se bližimo kopiranju podataka, potrebno je spojiti novi disk na SATA ili eSATA priključak. Za korisnike desktop uređaja to neće predstavljati problem, no korisnici laptopa trebat će vanjsku ladicu za disk kako bi mogli napraviti kopiranje. Idealno bi bilo kada bi spojili disk na eSATA priključak zbog veće brzine prijenosa podataka uz to što će automatski pokrenuti drivere diska.

6. Odabir i kopiranje diska

Za kopiranje diska koristit ćemo softver Macrium Reflect iz razloga što je jednostavan za korištenje te odlično radi na Windows operativnom sustavu. Nakon pokretanja odaberemo disk koji kopiramo te kliknemo na „Clone this drive“, odaberemo disk na koji kopiramo i program ostatak procesa odradi sam.

7. Uklanjanje starog diska i pokretanje sustava na novom disku

Nakon završetka kopiranja ugasimo računalo, odspojimo stari HDD te pokrenemo računalo. Kada pokrećemo novi kopirani disk, obično Windowsi budu „zbunjeni“ zbog nedostatka bootloader datoteka, te ćemo pokrenuti disk za obnovu sustava (Recovery disc) koji smo napravili u prvom koraku.

8. Ponovno pokretanje

Za stvaranje novih boot datoteka potrebno je oko minute, a nakon toga novi disk je spreman za upotrebu. Novi disk bi trebao biti identičan onom starome bez ikakvih promjena, osim u brzini podizanja sustava na novom SSD disku koji će biti drastično brži spram starog mehaničkog diska.

Još iz kategorije

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

21.02.2020. komentiraj

Da usluge podatkovnih centara ispunjavaju njihove svakodnevne potrebe potvrđuje tek 29 posto utjecajnih klijenata, dok samo 6 posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju prijevremeno, predviđajući njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv (NYSE: VRT)  - “The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity. Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

20.02.2020. komentiraj

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.