Kako preseliti sve podatke sa HDD na SSD

Kako preseliti sve podatke sa HDD na SSD

Foto: Fotolia

Kako tehnologija iz godine u godinu rapidno napreduje, velik napredak zabilježen je i u domeni SSD (Solid State Drive) diskova za pohranu podataka. Prvi primjerci diskova bili su enormno skupi, no daljnjim razvojem cijena diskova se spustila, te je sada na razini koja je pristupačna i prosječnim kupcima. Sve većom prisutnošću SSD diskova na tržištu, mnogi razmišljaju zamijeniti svoje stare HDD diskove novim i bržim solid state diskovima. Kako bi Vam olakšali migraciju kompletnog HDD diska na novi SSD, donosimo Vam vodič kroz korake kako to i učiniti.

1. Disk za opravak sustava (Recovery disc)

Kako bi nam sve radilo kako treba nakon kloniranja diska, na novom disku je potrebno obnoviti bootloader. Da bismo to učinili preporučujemo izradu recovery diska za oporavak sustava. Otvorimo Start izbornik, u tražilicu upišemo 'Create a System Repair Disc' te odaberemo isti. Za ovaj postupak trebat će prazan CD ili DVD

2. Uklanjanje nepotrebnih stvari

Oni koji posjeduju SSD disk istog ili većeg prostora za pohranu podataka od starog HDD diska mogu ali i ne moraju brisati nepotreban sadržaj. No oni koji imaju SSD manjeg kapaciteta morat će smanjiti količinu podataka kako bi se količina podataka s HDD diska mogla prenijeti na SSD.

Jedna od stavki koje možemo ukolniti jest velika hibernacijska datoteka, a to možemo učiniti na način da otvorimo Start izbornik, upišemo „Command“, desnim klikom miša kliknemo na „Command Prompt“ te ga pokrenemo kao administrator ( Run As Administrator ), a zatim komandu liniju upišemo „ powercfg -h off“ te pritisnemo Enter.

3. Promjena veličine particija

Moguće je i smanjiti veličinu boot diska, te ćemo to učiniti otvaranjem Start izbornika, desnim klikom miša na „Computer“ te odabirom opcije „Manage“. Nakon odabira opcije „Manage“ otvorit će se novi prozor s izbornikom na lijevoj strani na kojoj ćemo odabrati „Disk Management“, nakon čega ćemo odabrati disk koji kloniramo te desnim klikom kliknuti na njega i u izborniku odabrati „Shrink Volume“. Ovom radnjom dobit ćemo izračun količine prostora koju možemo ukloniti. Ako će sistemske datoteke stvarati probleme prijeđite na četvrti korak.

4. Promjena veličina particija s dodatnim softverom

Ako imate problema pri oslobađanju prostora i smanjenju particija zbog sistemskih datoteka, možete isprobati EaseUS softver za upravljanje particijama koji će fizički pomaknuti podatke kako bi smanjio particiju.

5. Spajanje novog diska

Kako se bližimo kopiranju podataka, potrebno je spojiti novi disk na SATA ili eSATA priključak. Za korisnike desktop uređaja to neće predstavljati problem, no korisnici laptopa trebat će vanjsku ladicu za disk kako bi mogli napraviti kopiranje. Idealno bi bilo kada bi spojili disk na eSATA priključak zbog veće brzine prijenosa podataka uz to što će automatski pokrenuti drivere diska.

6. Odabir i kopiranje diska

Za kopiranje diska koristit ćemo softver Macrium Reflect iz razloga što je jednostavan za korištenje te odlično radi na Windows operativnom sustavu. Nakon pokretanja odaberemo disk koji kopiramo te kliknemo na „Clone this drive“, odaberemo disk na koji kopiramo i program ostatak procesa odradi sam.

7. Uklanjanje starog diska i pokretanje sustava na novom disku

Nakon završetka kopiranja ugasimo računalo, odspojimo stari HDD te pokrenemo računalo. Kada pokrećemo novi kopirani disk, obično Windowsi budu „zbunjeni“ zbog nedostatka bootloader datoteka, te ćemo pokrenuti disk za obnovu sustava (Recovery disc) koji smo napravili u prvom koraku.

8. Ponovno pokretanje

Za stvaranje novih boot datoteka potrebno je oko minute, a nakon toga novi disk je spreman za upotrebu. Novi disk bi trebao biti identičan onom starome bez ikakvih promjena, osim u brzini podizanja sustava na novom SSD disku koji će biti drastično brži spram starog mehaničkog diska.

Još iz kategorije

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

14.10.2019. komentiraj

EcoStruxure Facility Expert moćno je softversko rješenje osmišljeno kako bi pojednostavilo  poslovanje, učinilo ga učinkovitijim i povoljnijim te povećalo pouzdanost procesa i imovine, tvrde njegovi proizvođači i dodaju da svoju široku primjenu nalazi u komercijalnim objektima poput shopping centara i različitih trgovačkih lanaca ili pak kompleksnih industrijskih i proizvodnih pogona.

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.