Kako koristiti VMware Horizon rješenja za osiguranje kontinuiteta poslovanja

Kako koristiti VMware Horizon rješenja za osiguranje kontinuiteta poslovanja

U mnogim su dijelovima svijeta ograničena putovanja a tvrtke se potiču da svojim zaposlenicima omoguće rad od doma. U neplaniranim okolnostima kao što su ove, VMware Horizon može riješiti mnoge izazovne poslovne probleme s kojima se danas susreću IT organizacije.

Korporativna kultura VMware-a izgrađena je na udaljenom radu te pruža fleksibilnost rada zaposlenika na bilo kojoj lokaciji. Produkti i rješenja ove tvrtke imaju brojne prednosti koje omogućavaju pristup internim sistemima pa zaposlenici mogu biti produktivni gdje god se nalazili. U posljednja dva tjedna VMware-ove usluge je zatražilo mnogo IT administratora koji pokušavaju takvu fleksibilnost omogućiti zaposlenicima vlastitih kompanija, kako bi mogli raditi udaljeno.

U ovom članku odgovorit ćemo na neka nedavno postavljena važna pitanja te ćemo opisati načine kako Horizon može riješiti neke kratkoročne probleme vezane za kontinuitet poslovanja, posebno one vezane za upotrebu Horizon-a kod udaljenih zaposlenika. (Za više informacija o kontinuitetu poslovanja, predlažemo da pročitate Gabe Knuthov blog koji na govori o razlikama između kontinuiteta poslovanja i oporavka u slučaju nepogoda.)

Što pruža VMware Horizon?

VMware Horizon omogućava isporuku i sveobuhvatno upravljanje životnim ciklusima računala i aplikacija. Omogućavanje sigurnog pristupa tim resursima putem bilo kojeg uređaja, sa bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme temeljno je načelo Horizon-a. Uz to, Horizon desktop i aplikacijski servisi jednostavno se proširuju na raspoložive hardverske resurse.

Horizon 7

Bilo da se implementacija radi lokalno ili na VMC-u na AWS-u, Horizon 7 implementira se koristeći block i pod arhitekturu. Horizon pod federacije mogu se koristiti na scale-up način unutar podatkovnog centra ili na scale-out način kroz globalne podatkovne centre. Za više detalja o pod i block arhitekturi, multi-lokacijskoj implementaciji Horizon-a 7, pročitajte Dizajn komponenti: Horizon 7 arhitektura u Workspace ONE i Horizon referentna arhitektura.

Horizon Cloud na Microsoft Azure-u

Svaki Horizon Cloud na Microsoft Azure pod-u podržava do 2.000 istovremenih korisnika ili 2.000 virtualnih mašina. Implementacija dodatnog Horizon Cloud-a na Microsoft Azure pod u još jednu Azure pretplatu ili regiju vrlo je jednostavna. Ukoliko postavite dva ili više Horizon Cloud-a na Microsoft Azure pod-ove, možete upravljati svima njima iz istog Horizon Service korisničkog sučelja. Za više detalja o multi-pod implementaciji Horizon Cloud-a na Microsoft Azure-u, pročitajte Dizajn komponenti: Horizon Cloud Service na Microsoft Azure-u dio Workspace ONE i Horizon referentna arhitektura.

Što je sve potrebno za postavljanje Horizon-a u Cloud?

Ukoliko nemate hardver na raspolaganju, ili niste u mogućnosti realocirati vaše hardverske resurse kako biste Horizon implementirali lokalno u vašem podatkovnom centru, možete iskoristiti infrastrukturu pružatelja Cloud usluga za implementaciju Horizon-a.

Pribavljanje Cloud resursa od Microsoft Azure-a

Horizon Cloud na Microsoft Azure-u možete implementirati u jednoj ili više Microsoft Azure regija. Horizon Cloud na Microsoft Azure-u iskorištava Azure infrastrukturu. Najbrži put kako postaviti i pokrenuti Horizon Cloud na Microsoft Azure-u je taj da pratite korake opisane u Brzom vodiču za Horizon Cloud na Microsoft Azure-u. Ukoliko želite testirati implementaciju rješenja prije nego što se odlučite na ovaj korak, možete koristiti Praktičan vodič kako biste se upoznali s procesom postavljanja i ispunjavanja preduvjeta kao i s implementacijom Horizon Cloud-a na Microsoft Azure-u u Cloud okruženju.

Ukoliko niste ranije koristili Cloud infrastrukturu i želite proširiti svoje znanje kako vlastitu infrastrukturu spojiti s Cloud infrastrukturom, za vas smo u nastavku saželi osnove. Postoje tri primarne metode implementacije odnosno iskorištavanja Cloud infrastrukture da biste proširili mogućnosti Horizon-a.

Slika 1. Primjer konekcijskih mogućnosti za Microsoft Azure

VPN

Point-to-point VPN najjednostavniji je način kako vaš podatkovni centar spojiti s pružateljem Cloud infrastrukture. VPN poveznik omogućava kodiran podatkovni tunel između vašeg lokalnog okruženja do infrastrukture koju unajmljujete od pružatelja Cloud usluga. Ova konekcija najbolje funkcionira za hibridna okruženja u kojima je podatkovni promet između infrastruktura malen ili tolerantan s obzirom na duža vremena latencije.

Namjenska konekcija

Namjenska konekcija privatna je i odvojena veza između vašeg podatkovnog centra i pružatelja Cloud usluga u kolokacijskom okruženju. Ova vrsta veze ne koristi internet i u pravilu dozvoljava veću propusnost podataka i pouzdanost usporedno s point-to-point VPN konekcijom. Konekcije ove vrste možete zatražiti od pružatelja Cloud Exchange usluga ili od pružatelja usluga Cloud platformi.

Island (otok) konfiguracija

U ovakvoj konfiguraciji, nakon što ste osigurali Cloud kapacitete, izgrađujete svu potrebnu infrastrukturu i usluge ispočetka. Ne oslanjate se (ili se minimalno oslanjate) na vaše postojeće (lokalne) usluge i resurse. Sve što vam je potrebno za vaše udaljenje zaposlenike, kreirate u Cloud-u od nule a korisnici i administratori pristupaju infrastrukturi putem interneta. Ovo je u pravilu najbrža metoda za postavljanje Cloud kapaciteta, ali zahtjevna jer sve morate izgraditi od nule. Nadalje, ukoliko Horizon postavite u otok, ta će konfiguracija i dalje trebati omogućavati pristup na daljinu od otoka do internih aplikacija i podataka u vašem korporativnom podatkovnom centru.

Postavljanje Horizon-a na VMware Cloud (VMC) na Amazon Web Services (AWS)

Horizon 7 na VMware Cloud-u možete implementirati na AWS-u te tako možete pripremiti i upogoniti kompletan SDDC, uključujući i komponente za upravljanje Horizon-om u samo nekoliko sati. Pogledajte ovaj kratki instrukcijski video VMware Cloud na AWS-u kako biste vidjeli koliko je jednostavno postaviti Horizon na AWS. Uz brzinu i jednostavnost, za administratore koji Horizon već imaju lokalno implementiran, brzo proširenje je jednako jednostavno te samo iskoristite Cloud resurse kako biste izgradili hibridnu implementaciju.

Slika 2. Horizon na VMC-u na AWS-u

Horizon Cloud Pod arhitektura može se koristiti za spajanje lokalno implementiranih Horizon pod-ova s onima na VMware Cloud-u.

Omogućavanje pristupa posrednicima do fizičkih računala pomoću Horizona

VMware je poznat po virtualizacijskim tehnologijama, no Horizon nadilazi čisto posredovanje između virtualnih mašina. Iako Horizon uvijek možete implementirati s virtualnim računalima i aplikacijskim poslužiteljima, također ga možete koristiti na način da putem posrednika pristupate vašim fizičkim računalima.

Tako vi, kao IT administrator imate prednosti korištenja uobičajene Horizon infrastrukture a s druge strane, krajnji korisnici imaju prednosti korištenja udaljenog pristupa njihovim korporativnim resursima. Kako biste omogućili udaljen pristup, koristite VMware Blast, protokol udaljenog prikaza nove generacije, koji omogućava iskustvo visoke razine vjernosti udaljenim zaposlenicima sa skoro bilo kojeg krajnjeg uređaja. Ako želite doznati više, pročitajte Uputstva za ekstremnu optimizaciju VMware Blast-a.

Slika 3. Udaljen pristup korporativnom računalu

Kako biste bili sigurni da vaša Windows 10 računala podržavaju ovu opciju, pročitajte tekst Podržani operativni sustavi za Horizon agenta, a za više tehničkih detalja oko implementacije ovog rješenja pričekajte novi dio ove serije članaka.

 

Registrirajte se na neki od VMware@Home besplatnih webinara i proširite znanje o inovativnim rješenjima za digitalnu transformaciju.

 

 

 

 

 

Još iz kategorije

BE-terna predstavlja ERP rješenje za male i srednje velike tvrtke

BE-terna predstavlja ERP rješenje za male i srednje velike tvrtke

24.11.2020. komentiraj

BE-terna predstavlja Business Central Flying Start, moderno ERP rješenje u oblaku za upravljanje svim segmentima rada malih i srednje velikih poduzeća. Business Central Flying Start je cloud rješenje utemeljeno na Microsoftovom rješenju Dynamics 365 Business Central, nadopunjeno funkcionalnostima za lokalna tržišta. Rješenje objedinjuje sve poslovne procese tvrtke u jednom sustavu, a na tržište dolazi u 3 različita paketa funkcionalnosti - Finance, Trade i Manufacturing – koje odlikuju značajno niži troškovi implementacije i održavanja od trenutno dostupnih rješenja.

Velika potreba za stručnjacima u području cyber securitya

Velika potreba za stručnjacima u području cyber securitya

24.11.2020. komentiraj

Potreba uvjeravanja kolega da je briga o kibernetičkoj sigurnosti zadatak svih njih, svih zaposlenika i suradnika, ne samo šefa zaduženog za informacijsku odnosno kibernetičku sigurnost i naravno njegova tima izazovi su s kojima se danas suočavaju u javnom i privatnom sektoru. Kako ističe direktorica Ostendo Consultinga i stručnjakinja za informaciju sigurnost Biljana Cerin u postizanju razumijevanja kibernetičke sigurnosti i izloženosti svakodnevnim prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti, ključnu i najvažniju ulogu ima obrazovanje.

Comodo na Githubu objavio kod svog EDR rješenja

Comodo na Githubu objavio kod svog EDR rješenja

22.11.2020. komentiraj

Kompanija za kibernetičku sigurnos Comodo učinila je svoje EDR (endpoint and response) rješenje potpuno otvorenim (open-source) te na taj način postala prva koja se odlučila na nešto slično. Doduše, ako gledamo one veće, naravno.