Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti će testirati Linux na svojim računalima, a ako ne bude većih problema s kompatibilnosti i sigurnosti, proširit će ga na cijelu mrežu. Još uvijek nije jasno koji će točno Linux biti korišten, niti je postavljen neki rok za obavljanje ove podosta hrabre i zanimljive tranzicije.

A ideja za njom je stigla zbog činjenice da Microsoft ukida podršku za Windows 7 u siječnju iduće godine pa bi moglo postati skupo "prebaciti" sva ta računala na Windows 10, odnosno, održavati sustav dok traje tranzicija. Konkretnije, Južna Koreja bi morala preći na noviji Windows nakon 2023. godine.

U Microsoftu neće biti sretni ukoliko Južna Koreja pređe na Linux, ali neće ni biti zabrinuti kako bi bili prije desetak godina. Jer, ovaj moderni Microsoft više interesa pokazuje za cloud usluge nego za prodaju Windowsa i neće po pitanju prihoda previše osjetiti izostanak južnokorejskih vlasti kao klijenta. Samo, taj primjer mogao bi ponukati i druge na sličan potez, a to bi se onda već osjetilo...

Nešto slično napravio je München još 2004. godine i bio specifičan po tome jer ipak je to bilo doba kad su stvari funkcionirale poprilično drugačije nego danas. Ipak, deset godina kasnije odluka gradskih vlasti bila je vratiti se na Windows operativni sustav zbog kompatibilnosti, needuciranosti zaposlenih i samim time u konačnici većih troškova.

Stoga, Južna Koreja bi na tom primjeru mogla pokušati nešto naučiti pa da ne ponovi jednake greške pa obavi tranziciju bezbolnije, ali i sa značajnijim uštedama.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.