Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti će testirati Linux na svojim računalima, a ako ne bude većih problema s kompatibilnosti i sigurnosti, proširit će ga na cijelu mrežu. Još uvijek nije jasno koji će točno Linux biti korišten, niti je postavljen neki rok za obavljanje ove podosta hrabre i zanimljive tranzicije.

A ideja za njom je stigla zbog činjenice da Microsoft ukida podršku za Windows 7 u siječnju iduće godine pa bi moglo postati skupo "prebaciti" sva ta računala na Windows 10, odnosno, održavati sustav dok traje tranzicija. Konkretnije, Južna Koreja bi morala preći na noviji Windows nakon 2023. godine.

U Microsoftu neće biti sretni ukoliko Južna Koreja pređe na Linux, ali neće ni biti zabrinuti kako bi bili prije desetak godina. Jer, ovaj moderni Microsoft više interesa pokazuje za cloud usluge nego za prodaju Windowsa i neće po pitanju prihoda previše osjetiti izostanak južnokorejskih vlasti kao klijenta. Samo, taj primjer mogao bi ponukati i druge na sličan potez, a to bi se onda već osjetilo...

Nešto slično napravio je München još 2004. godine i bio specifičan po tome jer ipak je to bilo doba kad su stvari funkcionirale poprilično drugačije nego danas. Ipak, deset godina kasnije odluka gradskih vlasti bila je vratiti se na Windows operativni sustav zbog kompatibilnosti, needuciranosti zaposlenih i samim time u konačnici većih troškova.

Stoga, Južna Koreja bi na tom primjeru mogla pokušati nešto naučiti pa da ne ponovi jednake greške pa obavi tranziciju bezbolnije, ali i sa značajnijim uštedama.

Još iz kategorije

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

13.06.2019. komentiraj

Verso Altima grupa održala je u zagrebačkom Klubu književnika održala konferenciju o sigurnosti pod nazivom „Secure Your Future Now.“ Na konferenciji je sudjelovalo 60-ak sudionika iz javnog i privatnog sektora iz područja informacijske sigurnosti. Riječ je o prvoj u nizu konferencija koja nakon Zagreba seli u Ljubljanu, potom u Sarajevo kojom će se aktualizirati teme sigurnosti, zakonske regulative te mogućnosti EU financiranja proizvoda i rješenja koji osiguravaju kontinuitet informacijske sigurnosti.