Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti će testirati Linux na svojim računalima, a ako ne bude većih problema s kompatibilnosti i sigurnosti, proširit će ga na cijelu mrežu. Još uvijek nije jasno koji će točno Linux biti korišten, niti je postavljen neki rok za obavljanje ove podosta hrabre i zanimljive tranzicije.

A ideja za njom je stigla zbog činjenice da Microsoft ukida podršku za Windows 7 u siječnju iduće godine pa bi moglo postati skupo "prebaciti" sva ta računala na Windows 10, odnosno, održavati sustav dok traje tranzicija. Konkretnije, Južna Koreja bi morala preći na noviji Windows nakon 2023. godine.

U Microsoftu neće biti sretni ukoliko Južna Koreja pređe na Linux, ali neće ni biti zabrinuti kako bi bili prije desetak godina. Jer, ovaj moderni Microsoft više interesa pokazuje za cloud usluge nego za prodaju Windowsa i neće po pitanju prihoda previše osjetiti izostanak južnokorejskih vlasti kao klijenta. Samo, taj primjer mogao bi ponukati i druge na sličan potez, a to bi se onda već osjetilo...

Nešto slično napravio je München još 2004. godine i bio specifičan po tome jer ipak je to bilo doba kad su stvari funkcionirale poprilično drugačije nego danas. Ipak, deset godina kasnije odluka gradskih vlasti bila je vratiti se na Windows operativni sustav zbog kompatibilnosti, needuciranosti zaposlenih i samim time u konačnici većih troškova.

Stoga, Južna Koreja bi na tom primjeru mogla pokušati nešto naučiti pa da ne ponovi jednake greške pa obavi tranziciju bezbolnije, ali i sa značajnijim uštedama.

Još iz kategorije

Oracle predstavio rješenja za digitalizaciju procesa upravljanja ljudskim resursima

Oracle predstavio rješenja za digitalizaciju procesa upravljanja ljudskim resursima

19.10.2019. komentiraj

Utjecaj digitalizacije u području upravljanja ljudskim resursima nije vidljiv samo kroz smanjenje i automatizaciju administrativnih zadataka, već i kroz razvoj novih kompetencija, nove oblike zapošljavanja i procese upravljanja ljudskim resursima. Pronalazak talenata i njihovo zadržavanje u firmama jedan je od osnovnih izazova s kojima se HR menadžeri danas aktivno susreću, a najbolje prakse, konkretna rješenja i mogućnosti prezentirani su na danas održanom Oracle seminaru HR u digitalno doba.

Nova serija imagePROGRAF PRO

Nova serija imagePROGRAF PRO

19.10.2019. komentiraj

Nova serija imagePROGRAF PRO olakšat će korisnicima tisak na velike formate i učiniti ga lakšim nego ikad prije – bez obzira na to da li je riječ o fotografima ili vlasnicima tvrtke za profesionalni tisak. Dojmljivi posteri umjetničkih djela s tiskom bez obruba zadivit će svakoga i nije ih potrebno obrezivati ni uokvirivati. Sada je moguće još brže pretvoriti ideje u otisnute radove – ali i dobit – i to uz minimalne ručne intervencije. Uz pet novih modela korisnici mogu biti sigurni da postoji imagePROGRAF PRO za svakoga. Svi dolaze s novim razinama automatskog rukovanja medijima i pametnijim mogućnostima rada nego ikad prije.

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.