Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti će testirati Linux na svojim računalima, a ako ne bude većih problema s kompatibilnosti i sigurnosti, proširit će ga na cijelu mrežu. Još uvijek nije jasno koji će točno Linux biti korišten, niti je postavljen neki rok za obavljanje ove podosta hrabre i zanimljive tranzicije.

A ideja za njom je stigla zbog činjenice da Microsoft ukida podršku za Windows 7 u siječnju iduće godine pa bi moglo postati skupo "prebaciti" sva ta računala na Windows 10, odnosno, održavati sustav dok traje tranzicija. Konkretnije, Južna Koreja bi morala preći na noviji Windows nakon 2023. godine.

U Microsoftu neće biti sretni ukoliko Južna Koreja pređe na Linux, ali neće ni biti zabrinuti kako bi bili prije desetak godina. Jer, ovaj moderni Microsoft više interesa pokazuje za cloud usluge nego za prodaju Windowsa i neće po pitanju prihoda previše osjetiti izostanak južnokorejskih vlasti kao klijenta. Samo, taj primjer mogao bi ponukati i druge na sličan potez, a to bi se onda već osjetilo...

Nešto slično napravio je München još 2004. godine i bio specifičan po tome jer ipak je to bilo doba kad su stvari funkcionirale poprilično drugačije nego danas. Ipak, deset godina kasnije odluka gradskih vlasti bila je vratiti se na Windows operativni sustav zbog kompatibilnosti, needuciranosti zaposlenih i samim time u konačnici većih troškova.

Stoga, Južna Koreja bi na tom primjeru mogla pokušati nešto naučiti pa da ne ponovi jednake greške pa obavi tranziciju bezbolnije, ali i sa značajnijim uštedama.

Još iz kategorije

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

25.05.2020. komentiraj

IN2 i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice potpisali su ugovor kojim se nastavlja informatizacija KBC-a i povezivanje sve tri lokacije u jedinstveni informacijski sustav, a projekt je vrijedan 4,1 milijuna kuna.

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

24.05.2020. komentiraj

Digitalizacija mnogih industrija je u proteklih nekoliko mjeseci ušla u fazu eksplozivnog razvoja, potaknute su brojne inovacije i povećana učinkovitost, a primjena novih ICT tehnologija poput 5G, AI i računarstva u cloudu značajno je ubrzala digitalnu transformaciju u vertikalnim industrijama i u mnogim javnim sustavima, tvrde u Huaweiju.

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

20.05.2020. komentiraj

U svjetlu novih pravila rada od kuće, mnoge kompanije, uključujući i VMware, suočene su između ostalog i s novim načinima radnog osposobljavanja svojih novih zaposlenika. Cijeli svijet bilježi zastoje u dostavama; isporuke računalnih dijelova i novih radnih računala za naše korisnike kasne nekoliko tjedana ili čak mjeseci dok istovremeno raste broj onih koji rade od kuće. Novi zaposlenici moraju započeti obavljati dužnosti iz svojih kućnih ureda a u ovoj situaciji, velika većina njih neće uskoro dobiti korporativno računalo pa čak niti na posudbu. Kako takvim zaposlenicima omogućiti početak rada usprkos svim zastojima? Jedan od načina svakako može biti uvođenje poslovne politike o BYO (donesi svoje vlastito) računalima.