Još jedna Njemačka pokrajina odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i LibreOffice

Još jedna Njemačka pokrajina odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i LibreOffice

Najsjevernija njemačka pokrajina Schleswig-Holstein samo je jedna u nizu onih koje odbacuju Microsoft te se okreću otvorenim i besplatnim rješenjima (FOSS - free and open source software) za administraciju i obrazovanje.

Konkretnije, The Document Foundation navodi da će svih 25.000 računala povezanih s dva navedena sektora biti "prebačena" s Windows operativnog sustava na Linux. I ne samo to, zamijenit će se i Microsoft Office s LibreOffice.

Ministar energetike, poljoprivrede, okoliša, prirode i digitalizacije navedene pokrajine Jan Philipp Albrecht, inače član "zelenih", najavio je sve ovo kao potrebnu mjeru ne samo uštede milijuna i milijuna eura kroz nekoliko godina već i zaštite podataka.

Nije ovo prvi put da se nešto slično provodi u njemačkim gradovima i pokrajinama. München je dvaput išao prema Linuxu, s tim da se između ta dva puta vraćao Microsoftu. Dortmund i Hamburg su najavili te počeli provoditi identičnu praksu, a polako se trend prelijeva i na ostatak Njemačke.

Jer, stižu nove generacije, stigli su i novi ljudi na vlasti pa se nepotrebna rastrošnost počinje "rezati". Zasad je ponajveća žrtva Microsoft, a ponajveći dobitnik zajednica softvera otvorenog koda, u prvom redu Linuxa kao operativnog sustava i LibreOfficea kao alternative za Microsoftov Office.

München je svakako primjer svima kako (ne)ići prema naprijed. Jer, taj grad je neuspješno proveo prvu tranziciju, prvenstveno jer su izostale kvalitetne edukacije zaposlenih i općenito konkretnija volja prema tranziciji. Zatim se zbila druga tranzicija, odnosno povratak na Microsoft pa na kraju i treća natrag prema Linuxu. Taj put svakako je smjernica drugima kako kvalitetno dovesti do svih tih željenih promjena.

A obzirom da ih nije lako izvesti, treba se posvetiti proučavanju tih primjera iz bogatog bavarskog grada.

Još iz kategorije

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

19.01.2022.

Ova kriza pokazala je prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira, pojašnjava za ICTbusiness.info Tomislav Balun, Country Leader, IBM Croatia.

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

17.01.2022.

GlobalLogic, tvrtka Hitachi grupe, objavila je dostupnost verzije OpeNgine 2.1. OpenNgine, dio GlobalLogicovog paketa Digital Accelerators,  automatizira kritične elemente životnog ciklusa DevOps-a – uključujući CI/CD, konfiguraciju skupa alata i pružanje infrastrukture u oblaku – za platforme mikroservisa.

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

16.01.2022.

SoftPOS aplikacija, tvrtke Worldline, prva u Hrvatskoj omogućuje pretvaranje vašeg pametnog telefona u POS uređaj. Aplikacija SoftPos može se instalirati na pametne telefone i zato je idealna za dostavljače, taksiste, ugostitelje, mikro poduzetnike, freelancere, kozmetičke salone i mnoge druge uslužne djelatnosti. Osim za male poduzetnike funkcionira i za velike trgovce koji provode plaćanja putem Android sustava (kao što su željeznice u Poljskoj ili poštanske usluge u Španjolskoj).