Jednostavniji najam javnih bicikala u Zagrebu

Jednostavniji najam javnih bicikala u Zagrebu

Foto: Vipnet

Sustav javnih gradskih bicikala nextbike je od 14. svibnja dostupan u Zagrebu, a od danas je kredit za njegovo korištenje moguće nadoplatiti i uslugom mPrijevoz. Naime, u suradnji s tvrtkom Sustav javnih bicikala koja stoji iza branda nextbike Vipnet je unaprijedio i pojednostavio korištenje usluge javnog prijevoza za sve Vip i Tomato korisnike koji sada mobilnim telefonom mogu nadoplatiti svoj račun za korištenje usluge javnog prijevoza biciklom. Dovoljno je poslati SMS poruku na broj 8118 te u njoj navesti iznos kredita kojim se želi nadoplatiti korisnički račun – 20, 40 ili 80.

Prije korištenja nextbike sustava potrebno je registrirati se na web stranici www.nextbike.hr, preko mobilne aplikacije ili na samom nextbike terminalu koji su postavljeni na nekoliko lokacija u gradu. Aktivacija korisničkog računa iznosi 79 kuna, a uključuje besplatnih prvih 30 minuta najma bicikla svaki dan. Nakon isteka prvih 30 minuta korisniku se od uplaćenog limita oduzima osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati. Vip korisnici koji nemaju bankovnu karticu, mogu se registrirati i svoj nextbike račun aktivirati uz predočenje osobne iskaznice u Vip centru u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Suradnja s nextbikeom je novitet sustava mPrijevoz koji između ostalog koristi NFC tehnologiju, a koju je Vipnet predstavio u travnju ove godine omogućujući svojim korisnicima da klasičnu karticu pokaza za javni prijevoz u Osijeku zamijene NFC rješenjem na mobilnom uređaju. Tako će korisnici Vip NFC SIM karticu moći koristiti i za nextbike uslugu na način da je povežu sa svojim nextbike računom. Nakon toga se na terminal za iznajmljivanje bicikala mogu prijaviti koristeći samo svoj mobilni uređaj koji podržava NFC tehnologiju.

Sustav javnih bicikala nextbike u Zagrebu je implementiran na inicijativu dvojice mladih poduzetnika, Ante Gustina i Krešimira Dvorskog i do sada broji preko 1000 registriranih korisnika. S obzirom da je ovaj mladi poduzetnički dvojac s idejom javnih gradskih bicikala uspješno nastupio i na startup konferenciji „Pametnom idejom do uspjeha“, koju je sponzorirao Vipnet, ovo je partnerstvo nastavak ranije suradnje i Vipnetovog nastojanja da podupire mlade i inovativne ljude u njihovim idejama i projektima.

Nextbike terminali na kojima je moguće unajmiti bicikl smješteni su na osam lokacija u Zagrebu – na Trgu kralja Tomislava i na Kvaternikovom trgu, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kod Tehničkog muzeja, na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice, na križanju Petrinjske i Amruševe ulice te u Studentskom domu Stjepan Radić. Najam javnih bicikala uskoro se očekuje i u ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.