Jednostavniji najam javnih bicikala u Zagrebu

Jednostavniji najam javnih bicikala u Zagrebu

Foto: Vipnet

Sustav javnih gradskih bicikala nextbike je od 14. svibnja dostupan u Zagrebu, a od danas je kredit za njegovo korištenje moguće nadoplatiti i uslugom mPrijevoz. Naime, u suradnji s tvrtkom Sustav javnih bicikala koja stoji iza branda nextbike Vipnet je unaprijedio i pojednostavio korištenje usluge javnog prijevoza za sve Vip i Tomato korisnike koji sada mobilnim telefonom mogu nadoplatiti svoj račun za korištenje usluge javnog prijevoza biciklom. Dovoljno je poslati SMS poruku na broj 8118 te u njoj navesti iznos kredita kojim se želi nadoplatiti korisnički račun – 20, 40 ili 80.

Prije korištenja nextbike sustava potrebno je registrirati se na web stranici www.nextbike.hr, preko mobilne aplikacije ili na samom nextbike terminalu koji su postavljeni na nekoliko lokacija u gradu. Aktivacija korisničkog računa iznosi 79 kuna, a uključuje besplatnih prvih 30 minuta najma bicikla svaki dan. Nakon isteka prvih 30 minuta korisniku se od uplaćenog limita oduzima osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati. Vip korisnici koji nemaju bankovnu karticu, mogu se registrirati i svoj nextbike račun aktivirati uz predočenje osobne iskaznice u Vip centru u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Suradnja s nextbikeom je novitet sustava mPrijevoz koji između ostalog koristi NFC tehnologiju, a koju je Vipnet predstavio u travnju ove godine omogućujući svojim korisnicima da klasičnu karticu pokaza za javni prijevoz u Osijeku zamijene NFC rješenjem na mobilnom uređaju. Tako će korisnici Vip NFC SIM karticu moći koristiti i za nextbike uslugu na način da je povežu sa svojim nextbike računom. Nakon toga se na terminal za iznajmljivanje bicikala mogu prijaviti koristeći samo svoj mobilni uređaj koji podržava NFC tehnologiju.

Sustav javnih bicikala nextbike u Zagrebu je implementiran na inicijativu dvojice mladih poduzetnika, Ante Gustina i Krešimira Dvorskog i do sada broji preko 1000 registriranih korisnika. S obzirom da je ovaj mladi poduzetnički dvojac s idejom javnih gradskih bicikala uspješno nastupio i na startup konferenciji „Pametnom idejom do uspjeha“, koju je sponzorirao Vipnet, ovo je partnerstvo nastavak ranije suradnje i Vipnetovog nastojanja da podupire mlade i inovativne ljude u njihovim idejama i projektima.

Nextbike terminali na kojima je moguće unajmiti bicikl smješteni su na osam lokacija u Zagrebu – na Trgu kralja Tomislava i na Kvaternikovom trgu, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kod Tehničkog muzeja, na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice, na križanju Petrinjske i Amruševe ulice te u Studentskom domu Stjepan Radić. Najam javnih bicikala uskoro se očekuje i u ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

06.07.2020. komentiraj

Tvrtka InfoDom iz Zagreba, ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Razvoj novog i inovativnog proizvoda DEP (Digital Enterprise Platform) za digitalnu transformaciju poduzeća, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,14 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 5,5 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2017., a završava 31. kolovoza 2020. godine.

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

06.07.2020. komentiraj

Polako se približavamo kraju Megatrendovog digitalnog eventa Power of Data Spring 2020 Regional, a ovog tjedna su dva nova webinara. Prvi webinar je 7. srpnja na temu Visual recognition and processing of handwritten text, a u svijet umjetne inteligencije koja svakim danom postaje sve bitnija tema govori podatkovni znanstvenik Domagoj Marić.

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

02.07.2020. komentiraj

Atos potpisao je ugovor s Hrvatskim Telekomom, vodećim telekomom u Hrvatskoj, za implementaciju centralne IoT platforme. Lokalni tim Atosovih stručnjaka odradit će instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a bit će zaduženi i za njezino održavanje. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. Implementacija projekta je započela u svibnju, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine.