Izgradnja infrastrukture koja je otporna na nove izazove

Izgradnja infrastrukture koja je otporna na nove izazove
Goran Matošević / Tomich Productions

Kompanija Vmware na vForumu Adria 2022 okupila je više od 400 sudionika i VMware partnera iz 10 zemalja Adriatik regije. Na najznačajnijem regionalnom tech događaju sezone, pod motom promjene vođene praktičnim iskustvom, kroz više od 20 prezentacija, tehničke radionice i biznis panele, učesnicima iz industrija od fintecha, preko javnog sektora, do telekomunikacija i privrede, predstavljena su VMware rešenja i proizvodi koji kompanijama i organizacijama svih veličina pomažu da već danas izgrade infrastrukturu otpornu na izazove budućnosti. Otvarajući vFORUM, Joe Baguley, potpredsjednik i CTO VMwarea za EMEA regije govorio je o ubrzanju digitalnog poslovanja u multi-cloud svijetu.

„VMware se ističe po tome što kompanijama i organizacijama, dok prelaze na nove tehnologije, donosi iskustvo, operativne alate, alate za upravljanje troškovima poslovanja u cloud-u, što sve zajedno omogućava brzo, efikasano i bezbedno usvajanje ovih modernih tehnologija“, rekao je Baguley.

Prema njegovim riječima budućnost tehnologije je u decentralizaciji i demokratizaciji. „Dugoročno gledano, podaci će biti svuda, tako da zapravo vjerojatno nećete pomjerati podatke s mjesta gdje se nalaze, već ćete kontrolisati ko ima pristup podacima. Samim tim, kako sve više ljudi bude imalo pristup sve širem spektru tehnologija, to će obezbediti bolju budućnost za sve“, poručio je Baguley.

„Ovdje imamo predstavnike korisnika iz bankarskog, odnosno financijskog sektora, javnog sektora, industrije i fintech-a, što dokazuje poziciju VMwarea u ovoj regiji i oslikava povjerenje naših korisnika koji svoje poslovanje obavljaju oslanjajući se na nas. Veliko nam je zadovoljstvo što smo u prethodnih 10 godina od nove kompanije na regionalnom tržištu postali partner i savjetnik od povjerenja velikom broju korisnika svih veličina, nebitno je da li imaju 5 ili 505 servera“, rekao je Martin Obradović, Senior Territory Manager VMwarea za Hrvatsku i Sloveniiju.

Korisnicima i partnerima VMware-a na današnjem događaju predstavljeni su najnoviji trendovi u industriji, kako oni aktuelni danas, tako i oni koji se mogu očekivati u budućnosti. „VMware je u prethodnih 20 godina pokazao kako kompanija uvijek prati korisnike i tempo inovacija. Prateći promjene u navikama svojih krajnjih korisnika, kompanije i organizacije koje svoje poslovanje zasnivaju na VMware tehnologijama, uvijek su u mogućnosti da pruže bolju uslugu i podršku. VMware tehnologija omogućava da korisnici mogu svoje poslovanje da obavljaju na bilo kom cloud-u i to je nešto što je naša jedinstvena prednost. Pored toga, imamo i snažan fokus na end user computing dio, gdje korisnicima dajemo slobodu, a IT profesionalcima i stručnjacima za sigurnost omogućavamo zadržavanje kontrole. Danas, u svetu koji se ovako brzo mijenja, imati ovakvu fleksibilnost i agilnost je nešto što naši korisnici cijene i drago nam je da su prepoznali VMware kao nekoga tko to može imati“, kazao je Martin Obradović.

Regionalni menadžer prodaje VMware-a za Jugoistočnu Evropu, Nenad Aleksić, objasnio je da je sadržaj vForuma koncipiran tako da korisnicima i partnerima ponudi tri funkcionalne cjeline iz kojih mogu da izvuku ono što je najbolje za njihovo poslovanje.

„Prvi segment je vezan za multi-cloud, odnosno primjenu različitih cloud rešenja; drugi je u domenu modernizacije radnog mjesta i omogućavanja hibridnog pristupa svim korporativnim aplikacijama i resursima, dok je treći pravac novih saznanja koje smo ponudili učesnicima vForuma vezan za modernizaciju razvoja i implementacije samih aplikacija, kako onih klasičnih baziranih na legacy tehnologijama, tako i modernih koje se baziraju na mikro servisima“, rekao je Aleksić.

Tijekom otvaranja vForuma, Stefanie Schütze, Sales Director VMware EMEA - Intel Sales and Marketing Group govorila je na temu unapređenja digitalne budućnosti Evrope, dok je Krešimir Magdić, IT Infrastructure Services Director Atlantic Grupe predstavio iskustva svoje kompanije u korištenju VMware tehnologija i rešenja.

Učesnici vFORUM-a Adria imali su i jedinstvenu priliku da čuju i upoznaju Dina Rađu, košarkašku legendu i člana Kuće slavnih koji je pričao o svojim iskustvima u sportu, košarci koje se mogu povezati s poslovanje.