IT pomaže prilagodbi poslovnih modela financijskog sektora

IT pomaže prilagodbi poslovnih modela financijskog sektora

Foto: Dražen Tomić

Financijski sektor treba tehnologiju koja će korisnika staviti u središte poslovanja, a banke moraju imati ICT tehnologije koje će im omogućiti bolji pristup korisnicima, tehnologije koje će korisnicima omogućiti uporabu bankarskih usluga na puno pristupačniji način, ističe Kwafo Ofori-Boateng, globalni voditelj za odnose s klijentima u bankarskoj i financijskoj industriji iz IBM-a.

O tome i drugim temama iz svijeta IT-a i financija razgovarali smo za vrijeme IBM-ovih dana financijskih rješenja kada nam je Kwafo Ofori-Boateng također istaknuo kako banke moraju ICT tehnologiju koristiti i pri uvođenju profitabilnijih modela poslovanja s korisnicima.

Što današnji bankarski sektor očekuje od ICT tehnologija? Što je tu najvažnije?

Kako bi povećale profitne margine i prihod od kamata u doba kada se suočavaju sa sve većim izazovima, banke moraju prilagoditi svoje operativne modele. Moraju se preobraziti u organizacije koje funkcioniraju jedinstveno, a ne u silosima, moraju smanjiti složenost infrastrukture na kojoj rade i prevladati ostala ograničenja arhitekture – moraju ići naprijed, prema operativnom modelu usmjerenom prema klijentu. Ti revidirani operativni modeli moraju se usmjeriti na područja kao što su dizajn organizacije koji je usmjeren na korisnika, poboljšavanje odnosa s partnerima i proširivanje dodirnih točaka s korisnicima, moraju digitalizirati front-office i, naravno, primjenjivati analitiku.

Tehnologija nije dovoljna, kako je implementirati i kako koristiti? Što je glavna razlika između uspješnih i neuspješnih ICT projekata?

Sama kupovina tehnologije jednostavna je stvar. Teži dio je učinkovito provođenje promjena operativnog modela i interne strukture organizacije. Pametna uporaba tehnologije - kao pokretača promjene postojećeg operativnog modela u model usmjeren prema klijentu– pažljivo se mjeri prema ključnim pokazateljima poslovanja (KPI).

Pametna uporaba tehnologije je glavni diferencijator između projekata i uspješnih transformacijskih napora usmjerenih prema korisniku.

Možete li nam, s nešto više pojedinosti, opisati jednu uspješnu ICT implementaciju i opisati kako se ta tehnologija na kraju koristi – što su glavne prednosti za banke i financijske ustanove i njihove korisnike? Na kraju, krajeva, tehnologija se uvodi zbog njih, zar ne?

Radimo s nekoliko najvećih banaka u regijama Srednje i Istočne Europe. Pomažemo im u uvođenju analitike kojom oni žele poboljšati svoju maloprodaju i upravljanje imovinom te se na taj način žele diferencirati na tržištima na koje rade. Pomažemo tim organizacijama da bolje shvate svoje korisnike i osmisle usluge koje su prilagođene stvarnim potrebama klijenata. Glavna stvar u tome je primjena analitike, zatim ubrzavanje izlaska na tržište s uslugama koje se mogu koristiti za više namjena i brža reakcija na izazove tržišta i inovacije koje se na njemu pojavljuju. Analitikom se može smanjiti cijena isporuke usluge, a cilj je napraviti tvrtku koja će u potpunosti biti usmjerena na svoje korisnike, koja privlači i zadržava najprofitabilnije korisnike.

Očekivanja korisnika se mijenjaju, najviše pod utjecajem telekomunikacijske i maloprodajne industrije koje sve brže nude nove i prilagodljive usluge.  Dakle, globalno gledano, banke moraju u svom radu biti više usmjerene prema klijentima, moraju biti učinkovitije i moraju revidirati svoje operativne modele. Ulaganjem u tehnologije koje im mogu omogućiti sofisticirane uvide u poslovanje banke se mogu učinkovitije usmjeriti na svoje klijente, poboljšati strategije upravljanja rizicima, uvesti inovativne metode određivanja cijena, optimizirati radnu učinkovitost kanala i povećati zadovoljstvo korisnika.

Usto, banke moraju diverzificirati svoje izvore prihoda i istodobno održati troškove na niskoj razini i zatim ulagati u analitiku kako bi specijalizirale svoje operacije i isporučile superiorne proizvode i usluge koje na najbolji način udovoljavaju potrebama klijenata.

Kakvu vrstu hardvera banke danas trebaju – velike servere ili skalabilne virtualizirane servere?

Ne postoji jedno rješenje koje bi bilo dobro za sve banke. Mnoge banke suočavaju se sa složenošću poslovanja u svom back-officeu, dok druge imaju probleme s virtualizacijom. Kao prvi korak, dakle kao nešto što treba napraviti prije svake implementacije, moraju se utvrditi potencijalne prednosti postojeće arhitekture, u smislu da se pronađu nove funkcionalne mogućnosti, posebno kad su u pitanju glavni analitički sustavi. Na taj način banka će biti fleksibilnija kad se bude morala suočiti s novim potrebama u poslovanju. Mobilnost je također jedan aspekt koji treba svakako uzeti u obzir kad se razmišlja o promjeni glavne arhitekture i o potencijalnim promjenama koje treba uvesti. Da bi se mogle nositi s današnjim izazovima i preprekama u poslovanju, posebno s preprekama koje imaju u svojim vlastiti sustavima, banke moraju stalno ulagati u svoju infrastrukturu i na taj način poboljšavati svoje poslovne procese, analitičke alate i sposobnost razmjene informacija među svim zaposlenicima organizacije.

Još jedno važno pitanje su veliki podaci i tehnologije pohrane podataka. Banke i financijske ustanove, ali i operatori telekomunikacija, trebaju alate kojima će sve te informacije izvaditi uz pomoć CRM, CEM (customer experience management), BI i sličnih alata. Kako, prema vašem mišljenju, trebaju optimizirati te sustave?

U konceptu Big Data, dakle obrade golemih količina podataka čini se da je riječ o tome da se strukturirani podaci natječu s ne-strukturiranim podacima. Ipak, obje vrste tih podataka su korisne. Kad pogledamo koliko se u bankarskom i telekomunikacijskom sektoru generiralo podataka tijekom proteklih nekoliko godina, vidimo čudesan rast i potrebu da u svemu tome nađemo informacije koje imaju smisla i koje možemo iskoristiti u poslovanju. Najvažnije je znati slušati, naći najbolje načine prikupljanja i analiziranja podataka, a to ne treba raditi s ne-strukturiranim sadržajima.

Prikupljanje podataka i njihova analiza te njihovo pretvaranje u smislene informacije, u uvide koji će biti zanimljivi korisnicima, ono je na što se sad trebamo usmjeriti. Riječ je o rudarenju podataka, njihovoj analizi i uporabi. Kad su banke u pitanju, ne moraju svi podaci i analize biti povezani s korisnicima, moramo biti svjesni i interne regulacije. Treba razlikovati podatke koji su u skladu s regulativnom i one koji nisu u tom segmentu. Ako niste u stanju analizirati podatke koji su vam na raspolaganju i koji vam mogu donijeti novac onda nemojte trošiti budžet na prikupljanje i analizu podataka.

Praksa pokazuje da su mnoge vodeće banke u svijetu već prošle reorganizaciju svog poslovanja iz sustava koji je usmjeren prema proizvodima u sustave koji su usmjereni prema potrebama korisnika. U tom smislu, analiza velikih količina podataka (Big Data) može imati važnu ulogu u primjeni brojnih načina kojima se banke usmjeravaju prema svojim korisnicima. Zapravo, to može promijeniti paradigmu u brzini primjene dodatnih mogućnosti koje se nalaze oko mnogih funkcija koje su usmjerene prema korisnicima.

Kako banke i financijske ustanove koriste informacije koje su im na raspolaganju u cilju poboljšavanja zadovoljstva korisnika s jedne strane i, u razvoju novih rješenja i usluga za njih, s druge strane.

Kao prvo, banke moraju osluškivati potrebe korisnika. Prema nedavnom seminaru o Millenniumu, jedna stvar je vrlo jasna: razvoj novih usluga i proizvoda ključan je čimbenik za razumijevanje današnjih korisnika. To će tako biti i 2017. godine. Banke moraju razviti operativni model koji mora biti u stanju odgovoriti na potrebe korisnika, moraju razviti internu fleksibilnost i skalabilnost kako bi mogle brže reagirati na promjene u operativnom modelu i donijeti korisnicima vrijednost, stvaranjem novih proizvoda i cjenovnih modela. Stvar je u tome da su klijenti spremni za te promjene, no pitanje je jesu li i banke spremne? To je glavna stvar prema kojoj se banke razlikuju međusobno. Banke su spremne optimizirati internu učinkovitost oko internih veza s korisnikom.

Još iz kategorije

Microsoft predstavio novosti u sigurnosnim uslugama: “Microsoft Security Experts” i ,,Defender for Business’’ za male i srednje tvrtke

Microsoft predstavio novosti u sigurnosnim uslugama: “Microsoft Security Experts” i ,,Defender for Business’’ za male i srednje tvrtke

28.05.2022.

Microsoft je predstavio novu, proširenu liniju upravljanih sigurnosnih usluga Microsoft Security Experts koja kombinira stručnu tehnologiju s uslugama kojima upravljaju ljudi. Nova usluga omogućava povećanje sigurnosnog tima korisnika ili upravljanje sigurnošću uz pomoć partnera.

Projekt jednako razvoj predstavio jedinstvenu sveobuhvatnu aplikaciju za praćenje prilika u javnoj nabavi

Projekt jednako razvoj predstavio jedinstvenu sveobuhvatnu aplikaciju za praćenje prilika u javnoj nabavi

27.05.2022.

Jedna od vodećih tvrtki u području EU fondova i javne nabave, Projekt jednako razvoj (PJR), danas je u svom poslovnom prostoru predstavila revolucionarnu aplikaciju koja će poduzetnicima olakšati sudjelovanje u postupcima javne nabave, te im otkriti nove poslovne prilike za koje nisu ni znali da postoje, ili su tržište javne nabave, zbog složenosti procedura, izbjegavali.

Omdia proglasila Infobip liderom CPaaS sektora

Omdia proglasila Infobip liderom CPaaS sektora

27.05.2022.

Analitička i konzultantska kuća specijalizirana za medije, tehnološku i telekomunikacijsku industriju Omdia proglasila je globalnu komunikacijsku platformu Infobip liderom CPaaS (Communications Platform-as-a-Service) sektora.