Išek: Combisova rekordna 2016. godina i nastavak rasta

Išek: Combisova rekordna 2016. godina i nastavak rasta

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ljeto je i polako se zbrajaju rezultati u prvih šest mjeseci ove godine, što je napravljeno, što se očekuje nakon što se na godišnjem napune baterije. Upravo o tome u kojem se smjeru razvija domaći IT sektor razgovarali smo predsjednikom Uprave Combisa, po prihodima jedne od največih domaćih IT tvrtki u vlasništvu HT-a. Bit će nekih koji će reći da ima i većih ali u konsolidaciji i izvan Hrvatske.

Kako smo krenuli u analizu domaćeg IT tržišta upravo se ta tema i očekivanja nametnula kao ključna. Inače ICTbusiness.info I ove godine radi analizu koju su pomogle tvrtka Bisnode odnosno portal Poslovna.hr.

„Očekivanja i ciljevi Combisa, kao najvećeg Service i Cloud integratora u Hrvatskoj, su uvijek visoko postavljeni. Tako je 2016. bila najbolja i rekordna godina za Combis po svim financijskim pokazateljima i najmanje što očekujemo je da te rezultate ponovimo i još malo poboljšamo“, ističe Išek.

On dodaje da sveprisutna digitalizacija poslovanja i digitalna transformacija je jedna od najvećih prilika, ali i izazova s kojim se trenutačno suočavaju kompanije te smatra da je tu velika važnost personaliziranijeg pristupa i važnost specifičnih domenskih znanja.

Hrvatsko IT tržište u 2016. nastavlja rast svih ključnih pokazatelja. Koji su to segmenti tržišta koji potiču takav rast?

Hrvatski IT raste i sve je konkurentniji u globalnim okvirima, a to se posebno očituje u rastu izvoza od 15 psoto u 2016. godini. To je uostalom podatak koji je prošli tjedan predstavljen od strane Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti pri HUP-u.

U 2016. godini je prema našim istraživanjima bila primjetna, a u 2017. se taj trend nastavlja, tržišna potreba za projekatima koji unapređuju poslovne procese, potpomažu razvoj novih proizvoda i usluga kompanija te digitalne transformacije, a korisnicima su tako u fokusu bili i jesu Cloud i napredna analitika.

Sve navedeno bilo je dio transformacije kako domaćih, tako i inozemnih kompanija, jer kompanije su sve svjesnije nužnosti praćenja trendova u IT svijetu.

Kakva su očekivanja Combisa za ovu godinu?

Očekivanja i ciljevi Combisa, kao najvećeg Service i Cloud integratora u Hrvatskoj, su uvijek visoko postavljeni. Tako je 2016. bila najbolja i rekordna godina za Combis po svim financijskim pokazateljima i najmanje što očekujemo je da te rezultate ponovimo i još malo poboljšamo. Najveći iskorak koji želimo, a već se i događa, je povećanje broja korisnika Combisa u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Također, Combis je ove godine proglašen najboljim Microsoftovim partnerom u Hrvatskoj, uz poseban naglasak na uspješnu suradnju u provođenju Cloud transformacije. Osvojili smo i EuroCloud Croatia nagradu za najbolju Cloud uslugu za vertikalna tržišta, za naš iskorak u aplikativnom razvoju - Olive Manager. Dodatno, unaprijedili smo VMware i Oracle kompetencije, kao i formirali Sektor poslovnog razvoja od kojeg tek očekujemo odlične rezultate.

Ono što nam je izuzeto važno je da smo pokrenuli proces razvoja i prilagodbe portfelja Combisa sukladno dominantnim svjetskim tehnološkim trendovima. Naravno, Combis danas ulaže više nego ikad u istraživanje i razvoj novih produkata. To je naša investicija u blisku budućnost.

Danas se puno govori o Cloud rješenjima koja s jedne strane snižavaju cijenu i pojednostavljuju rad tvrtkama, dok s druge strane podižu potrebu za stručnjacima kod tvrtki koje izrađuju i upravljaju takvim rješenjima. Kakvi su danas trendovi?

U načelu premisa Clouda jest pojednostavljivanje day-to-day operacija i automatizacija većine procesa što za sobom povlači manji pritisak na zaposlenike u operativi. Dok s druge strane, logično je da trebate uložiti dosta znanja i naprednih tehnologija da biste stvorili sustav koji automatski može provizionirati okruženja. Sve pod uvjetom da su fleksibilna i promjenjiva i mogu odgovarati svim korisnicima. Upravo se time pravda potreba za top stručnjacima koji rade na implementacijama takvih rješenja.

Trendovi se danas kreću ka cherry picking uslugama iz oblaka koje odgovaraju poslovnom modelu korisnika, a trend u Hrvatskoj su trenutno hibridna Cloud rješenja. Primjerice, kompanije iz nekih poslovnih vertikala će vrlo nevoljko prebaciti poslovno osjetljive podatke u Public Cloud okruženje, ali će vrlo rado unajmiti 'compute power' za različite obrade na periodičkoj razini ili radnu memoriju i podatkovni prostor. Neke su spremne za miks u smislu izgradnje Private Clouda i povezivanja tog Clouda s Public Cloudom. Za sada je ipak malo korisnika, govorim o najvećim kompanijama, koji su spremni 100 posto svog poslovanja prebaciti u Public Cloud ili pak onih koji imaju značajna kapitalna sredstva u tekućoj fiskalnoj godini, pa da implementiraju potpuno on-premise Cloud rješenje.

Kada govorimo o novim projektima, što je ono što korisnici traže?

Tvrtke u B2B području su sve više fokusirane na poslovni razvoj okrenut prema njihovim  krajnjim korisnicima te napredne IT sustave koji stvaraju konkurentsku prednost na tržištu. Iz tog razloga je i naš je fokus da korisnicima budemo partner koji posjeduje domensko razumijevanje njihovih specifičnih poslovnih potreba, te smo stoga i formirali i jačamo naš Sektor poslovnog razvoja i Odjel poslovnih konzultanata.

Ono što kompanije danas traže su razvoj prilagođenih aplikativnih rješenja, integraciju IT sustava i Cloud. Sveprisutna digitalizacija poslovanja jedna je od najvećih prilika, ali i izazova s kojim se trenutačno suočavaju kompanije. Stoga i u ovom pogledu ističemo važnost personaliziranijeg pristupa i važnost specifičnih domenskih znanja.

Combis ima i potiče interne startupove. Planirate li neki od tih projekata pretvoriti u zasebnu tvrtku?

Naš interni startup, kojeg smo nazvali Neostartup, je formiran u želji da napravimo  iskorak i na tom polju. Kolege koje rade u Neostartupu tako imaju veliku slobodu u razvijanju rješenja, ali mogu računati i na znanje naših iskusnih inženjera ili na podršku prodaje, marketinga i ostalih službi.

Postojeći model koji smo razvili u potpunosti odgovara našim potrebama i ne planiramo ga mijenjati, a u Šibeniku, na 11. izdanju Combis konferencije, moći ćete čuti detalje o novom uspjehu jednog od naših projekata unutar NeoStartupa. Osobno se jako radujem tim prezentacijama.

IT tržište doživljava i preslagivanje prije svega potaknuti problemima u Agrokoru odnosno njihovom mStartu. Obzirom na manjak radne snage što to znači za tržište?

mStart je dio Agrokor koncerna koji i dalje pruža usluge i odgovoran je za IT podršku većine članica koncerna i nije realno prognozirati kako će se na tržištu, koje istina je vapi za dodatnom kvalitetnom radnom snagom, naći većina stručnjaka iz te tvrtke. Sve članice koncerna su potpuno ovisne o funkcioniranju IT sustava, stoga će se vjerujem osigurati uvjeti za očuvanjem core IT kompetencija i unutar organizacije.

Kako uopće pronaći stručnjake koji su potrebni IT sektoru?

Na IT tržištu je velika fluktuacija jer mnogi domaći stručnjaci odlaze u inozemstvo. Na žalost, prognoze govore da će nedostatak IT stručnjaka biti još osjetniji, stoga se nadam se da ćemo kao društvo i država donijeti neke odluke koje će pomoći snažnijem uzletu IT branše.

Nama su trenutno fakulteti adrese na kojima pronalazimo nove kolege. Svjesni smo da je za zapošljavanje mladima potrebna atraktivnost projekata na kojima rade te stimulativna okolina. Zato podržavamo različita studentska natjecanja, projekte i druženja, različite prakse, stipendiranja, dajemo mogućnost da studenti u Combisu pronađu mentora za završne radove te organiziramo try{code}catch hackahton, rezultat kojeg su novi NeoStartup projekti. Također, ove smo godine za studente nama važnih fakulteta omogućili i besplatne kotizacije i prijevoz na Combis konferenciju.

Kakvim ocjenjujete poslovne rezultate u prvih šest mjeseci ove godine?

U pogledu rezultata, na dobrom smo putu da do kraja godine ostvarimo brojke koje smo si zadali za 2017. godinu i imamo razloga za zadovoljstvo, ali jasno nam je da to neće biti lako i da imamo puno posla do kraja godine. Combis je dao značajan doprinos konsolidiranim rezultatima na nivou HT Grupe, što nam je strateški izuzetno važno. Prošla, 2016. godina bila je najuspješnija poslovna godina Combisa dosad, kao što sam već naveo, a stavke koje smo zacrtali novom strategijom Combisa, naš su zalog za uspjeh u budućnosti.

Već sam napomenuo da bilježimo stalan rast novih korisnika, bilježimo rast Cloud i servisnih projekata, što nam je glavni transformacijski cilj, no isto tako bilježimo i pad hardverskog i licenčnog poslovanja što je poslovni i tehnološki trend i na svjetskom nivou. Dodatno smo u 2017. pojačali sinergiju s HT Grupom, osnažili tim zaposlenika Combisa kroz akvizicije stručnjaka, a otvaramo i nove poslovne niše koje nisu striktno vezane uz naš ICT core biznis.

Mnoge zanimljivosti i noviteti iz Combisa bit će prezentirani i na Combis konferenciji. Ove se godine u Šibeniku družimo čak tri dana, a prezentiramo studije slučaja, nova znanja i trendove te dajemo uvid u ekskluzivne rezultate projekata kompanija koje su pokrenule vlastite digitalne evolucije. Također, drago mi je što mogu najaviti da ove godine imamo niz događanja koji će omogućiti novu razinu networkinga, a tu je i well-being sadržaj za opuštanje, zabavu i rekreaciju, ali i edukacije kroz predavanja i radionice koje su dio programa, a koje nisu isključivo vezane uz IT. Naš je naglasak na inovativnosti i zasigurno će za svakog biti jako puno kvalitetnog sadržaja. Iz tog razloga pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže od 27. do 29. rujna u Šibeniku, da zajedno promišljamo o IT-u i gdje nas sve može odvesti.

Još iz kategorije

RoomRaccoon predstavio novi hotel housekeeping softver za još jednostavnije upravljanje procesima

RoomRaccoon predstavio novi hotel housekeeping softver za još jednostavnije upravljanje procesima

25.06.2022.

RoomRaccoon objavio je proširenje svoje cloud platforme s lansiranjem u potpunosti integriranog housekeeping softvera, RaccoonHousekeeping. Novi softver ima važnu ulogu, hotelima pomaže ubrzati poslovne procese i poboljšati internu komunikaciju, a sve kroz inovativni mobilni prikaz i nadzornu ploču.

Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

Povećanje sigurnosti u građevinskom sektoru zahvaljujući tehnologiji

21.06.2022.

Građevinski sektor predstavlja industriju s puno opasnosti, imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika. Prisutnost raznih građevinskih materijala, kemijskih tvari, rad s velikim opterećenjima i na velikim visinama - između ostalog, dovodi do svakodnevne izloženosti opasnostima na radnom mjestu građevinskih radnika.

ReversingLabs osvojio prestižnu godišnju nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija

ReversingLabs osvojio prestižnu godišnju nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija

21.06.2022.

ReversingLabs osvojio je nagradu Global InfoSec za najbolji proizvod u području sigurnosti aplikacija na konferenciji RSA 2022, održanoj proteklog tjedna u San Franciscu.